Belçika Liège’de Halide Edip Adivar Sokagi

Haziran ayinin son günlerinde, Liège Belediye Meclisi kapsaminda bulunan Yer ve Sokak Isimleri Komisyonu yaptigi son toplantisinda Halide Edip Adivar adini bir sokaga vermeyi kararlastirdi. Resmilesen karar belediyenin resmi internet sitesinde duyuruldu.

Belçika Liège’de Halide Edip Adivar Sokagi

Liège Belediye Meclis Üyesi ve Komisyonu Baskani hemserimiz Mehmet Aydogdu tarafindan yapilan bir teklifin degerlendirilmesi sonucunda alinan bu karar Belçika Türk Toplumunda büyük begeni kazandi.
Karamanli hemserilerimizden Semsettin Aydogdu ile Sükran Çimen’in oglu olan Mehmet Aydogdu konuyla ilgili olarak su bilgileri verdi. “Gerçekten bugün hepimiz için çok anlamli ve önemli bir gündür. Artik, Belçika’da bir Türk sahsiyetinin adinin verildigi bir ve ilk sokak vardir. 2014 yilinda hem Avrupa’ya hemde Belçika’ya Türk Göçünün 50.ci yili kutlandi. Bende, sembolik olan bu 50.ci yil kutlamalarinin yalnizca kabul töreni ve eglence niteliginde degil de, kalici ve zaman içinde vurgulayici olabilmesi için bir seyler yapmayi planladim. Ve de 2012 yilinda Halide Edip Adivar ile Sabiha Gökçen adina bir « sokak adlandirma » teklifi dosyasi hazirladim. Liège Belediye Baskani Willy Demeyer ve Nufus Encümeni Julie Fernandez Fernandez arkadaslarimin destekleriyle iki yil gibi bir sürede komisyon üyeleriyle çesitli siyasi ve idari çalismalarda bulundum. Bu son toplantimizda Halide Edip Adivar için pozitif bir karar çikmasini sagladim. Sabiha Gökçen adini ise gelecek yillarda degerlendirmeyi planliyorum. Halide Edip Adivar adinin verildigi sokak için seçilen yerde çok anlamlidir. Liège sehrinin Glain mahallesinde yeni bir yasam biriminin olustugu bir sokak seçildi. Yani bu sokagin ilk adi Türk dünyasindan olacak. Var olan her hangi bir sokak adi degisimine gitmeyi uygun görmedim. Ayrica bu semt benim içinde çok özeldir. 1970 yillarinda Belçika’ya geldigimizde bu mahalleye yerlesmistik. Yeni Halide Edip Adivar sokagina 200 metre ileride bir eve yerlesmistik. Babamin çalistigi maden ocagi ise 300 metre ileride bulunuyordu. Babam annemim halen bu semtte bir evleri vardir. Onlar Türklerin Avrupa’ya göçünün yorgun ama mutlu tüm emekçilerden birerleridir. Zaten, geçmisi maden ocaklarina bagli bu semt Türkler için hiç bir zaman önemini kaybetmemistir. Bakiniz, yeni Halide Edip Adivar sokagina 300 metre ileride su anda insaat durumunda olan Kanuni Sultan Süleyman cami bulunmaktadir. Bir 500 metre ilerisinde de Liège vilayetinin en büyük hastanesi insaat edilmektedir. Gelecege dönük olan bir mahalle seçtik. Türk dünyasinin sembolik, siyasi, edebiyat ve kültürel sahsiyetlerinden biri olan Halide Edip Adivar’in adinin bu sokaga verilmesinden büyük bir memnuniyet duymaktayim. Belçika Türk Toplumunun gönlünde yatan ve yillardir özlemini çektigi güzel bir sey daha gerçeklestirdim. Türklerin Belçika’ya Göçünün 50.ci yili adina verilmis olan en güzel hediyedir bence” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284