Belediye Başkanı Çalışkan: Borcu Olan İl Değil, Borcu Olmayan İl Olarak Anılmayız

Belediye Meclisinin Mart ayı toplantıları 5 Mart Pazartesi günü başladı.

Belediye Başkanı Çalışkan: Borcu Olan İl Değil, Borcu Olmayan İl Olarak Anılmayız

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’ın başkanlık ettiği toplantının gündemine geçilmeden önce Başkan Çalışkan, bazı internet sitelerinde Belediyenin 80 milyon lira borcu bulunduğuna dair haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalışkan, “Bazı internet sitelerinde ilimiz belediyesinin borcu hakkında haber çıkmıştır. Haberde belediyemizin borcunun 80 milyon liraya ulaştığı yazılmıştır. Bu borç bizim dönemimizde oluşan bir borç değildir. Geçmiş dönemlerde belediyemize hizmet eden kişilerden ve benim dönemimde de İller Bankasına ve kişilere ait borçlardır. Belediye Başkanlığına seçildiğim tarihte belediyemizin İller Bankasına borcu 52 milyon liraydı. 16 milyon lirada kişi borcu bulunmaktaydı. Şimdi ise İller Bankası borcu 64 milyon lira, 15 milyon lirada kişi borcu bulunuyor. 4 yıl içerisinde borç artışımız 8 milyon lira olmuştur. İlimiz 81 vilayet içerisinde borç sıralamasında 61. sırada bulunmaktadır. İlimizin bütçesi 220 milyon liradır. Borç sıralamasında aşağımızda kalan illerin bütçeleri ise 50, 90 ve 120 milyon liradır. Bu illerin bütçeleri de ilimiz ile aynı bütçeye sahip olsaydı 75. veya 81. İl olabilirdik. Bu yüzden borcu olan bir il değil, borcu bulunmayan bir il olarak lanse edilmemiz gerekmektedir. İller bankasından alınan tüm borçlar ilimiz yatırımlarına kullanılıyor ve borçlanmaların neler de kullanıldığını tek tek gösterebiliriz. Yatırımlarımıza ulaşmış kaynaklar yüzde 37.37’dir. Türkiye ortalaması ise yüzde 20. Belediye olarak biz bunu yüzde 17 arttırdık. 4 yılda ilimize 280 milyon lirayı bulan bir yatırım yapılmıştır” dedi.

Başkan Çalışkan içme suyu hattıyla ilgili olarak meclisi bilgilendirerek, “Bir tebliğ bir irsale hakkı vardır. Tebliğ hakkının yüzde 98’i bitti Yeşildere barajından arıtılmış bir şekilde gelen içme suyunun Yunuskent, 1. ve 2. Toki’ye kadar olan kısmı tamamlanmıştır. Ama su arıtma sisteminde arıza meydana geldi. Bu şartlar altında bitirmeye çalışıyorlar. Geçen hafta Abdullah Gül ile Yeşildere’ye giderek yerinde incelemeler yaptık. Firma yetkilisinin söylediğine göre Nisan ayının sonuna doğru bitecek. Biz ise 13 Mayıs’ta tamamlanmış olmasını kararlaştırdık. 5 tane arıtma havuzu testten geçmiştir. 5 arıtma havuzu 250 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilmektedir.” dedi.

Daha sonra gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi.

(Haber: Mustafa Erok)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284