Betonlar Elektronik Sistemle Denetlenecek. Karaman Pilot Iller Içinde

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, olasi afetlere karsi kalitesi yüksek yapilasmanin temin edilmesi için Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce’nin talimatiyla önümüzdeki süreçte insaatlarda kullanilacak betonlarin elektronik sistem üzerinden denetlenecegini bildirdi.

Betonlar Elektronik Sistemle Denetlenecek. Karaman Pilot Iller Içinde

Insaatlarda kullanilacak betonlarin elektronik sistem üzerinden denetlenmesi ile yapi denetim ve laboratuvar kuruluslari ile denetçi mimar ve mühendislerine izin belgesi verilmesi asamasindan baslayarak faaliyet gösterdikleri süre içerisinde gerçeklestirdikleri proje ile ruhsat sonrasi insaat faaliyetlerinin her asamasindaki denetimlerin izlenip kontrol edilmesi, kayit altina alindigi “Ulusal Yapi Denetim Sistemi” yaziliminin gelistirilmesi hedefleniyor. Bakan Güllüce, konuya iliskin olarak, “Sürdürülen çalismalar sayesinde yapilarin güvenli insa edilmesi için laboratuvar ve yapi denetim kuruluslarinin betona iliskin is ve islemleri Bakanligimizca elektronik sistem üzerinden denetlenerek vatandaslarimizin daha çagdas, saglam, saglikli, korumali ve güvenli sehirlerde yasamasi saglanacak” dedi.
Bu amaç dahilinde yeni yazilim sistemi çerçevesinde gelistirilen mobil uygulamalar ile beton numunesinin santiye sahasindan alinmasi esnasinda öncelikle numunenin dogru yapidan alindigina dair es zamanli olarak laboratuvar kurulusunun teknik elemani ile yapi denetim kurulusunun denetim elemani tarafindan ayri ayri konum dogrulamasi yapilacak ve bununla birlikte beton numunesi alimina gerek laboratuvar kurulusunun teknik elemaninin, gerekse yapi denetim kurulusunun denetim elemaninin nezaret etmemesi gibi olasiliklar da ortadan kaldirilacak. Beton numunesi alinmasi asamasinda numuneler, her birinin içerisine RFID (çip) koyulup mobil cihaz ile okutularak tanimlanacak ve sisteme kaydedilecek. Sisteme çip numarasi ile de kaydedilen beton numuneleri, laboratuvar kurulusunca test esnasinda yine deney cihazi üzerinde bulunan çip okuyucu ile ayrica tanimlanacak ve kirim sonuçlari sisteme aktarilacak. Dolayisiyla her bir numune, santiye alaninda sistemde bir çip kodu ile etiketlenmis olacak ve alinan numunelerin ayri ayri hangi yapiya ait olduklari ile yapinin hangi seviyesinden alindigina iliskin bilgiler kayit altina alinacak. Beton denetiminin artirilmasi için gerçeklestirilen bu çalisma ile sahadan numune alinmadan rapor üretilmesi riski ortadan kaldirilarak beton kalitesinin artirilmasi yönünde önemli bir adim atilmis olacak.
Bu kapsamda projelendirilen yeni yazilim sisteminde son asamaya gelindigini belirten Bakan Güllüce, “2015 yilindan itibaren pilot iller olan Afyon, Düzce ve Karaman da yeni bir uygulamaya geçilmesi ve alinan sonuçlar dahilinde yapilacak degerlendirmeler ile uygulamanin ülke geneline yayginlastirilmasi planlaniyor” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284