Bilgisayar Ekranindan Oy Kullanma Sistemi Geliyor

Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekraninda destekledigi partinin üzerine `tiklayarak` oyunu verecek.

Bilgisayar Ekranindan Oy Kullanma Sistemi Geliyor

Yüksek seçim Kurulu'nun (YSK), Havelsan'la birlikte üzerinde çalistigi projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak. Oy vermeye gelen seçmen listede adinin karsisina yine imza atacak. Ancak bu kez sandik kurulundan oy pusulasi almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranin karsisina geçecek ve destekledigi partinin üzerini "tiklayarak" oyunu vermis olacak.
"SANAL SANDIK"
Tiklamanin ardindan, bilgisayar kisinin oyunu dijital olarak ulusal yargi agi üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yani sira, bilgisayar kendi içinde yer alan "sanal sandiga" da seçmenin kullandigi oyun bir örnegini gönderecek. Ayrica bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çikti verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kagidi zarfa koyup, sandik kurulunun önündeki sandiga atacak. Oy verme islemi bitince bilgisayarin sakladigi veri, bilgisayardaki 'sanal sandik' ve sandik kurulu önündeki gerçek sandiktaki oylar karsilikli kontrol edilerek, üç asamali saglama yapilacak.
CUMHURBASKANLIGI SEÇIMLERINDE PILOT OLARAK DENENECEK
Tercih yapilmaz ya da bilgisayar çiktisi sandiga atilmazsa oy geçersiz sayilacak. Eski sistemdeki gibi, "mürekkep bulasmis" gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaskanligi seçimlerinde, yurtdisindaki oy verme islemlerinde sistemin pilot olarak denenebilecegini söyledi.
HAVELSAN, SIBER GÜVENLIK ÖNLEMLERI IÇIN DEVREDE
Internet korsanlarinin (hacker) kamu kurumlarinin bilisim sistemlerine yönelik siber saldirilarindaki artis, kurumlarin yeni güvenlik önlemlerini de hizlandirdi. Kendilerini "Redhack" olarak tanitan yerli hacker grubunun, kisa adi "SEÇSIS" olan "Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütügü" sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazirlayan Havelsan ve Yüksek seçim Kurulu'nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti. Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayitlarinin tutuldugu ve sandik sonuçlarinin bölgesel bazda birlestirilerek kisa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulasilmasini saglayan "SEÇSIS" sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artirma çalismasi tamamlanma asamasina geldi. "SEÇSIS" sistemi, Adalet Bakanligi'nin kurdugu Ulusal Yargi Agi Projesi (UYAP) üzerinden isletildigi için, UYAP'a iliskin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanligi ile isbirligi içinde en üst seviyeye yükselecek.
Kaynak: Aksam
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284