Biyogaz Türkiye’nin Gündeminde

Geçtigimiz hafta içerisinde temeli atilan ve ilimizdeki enerji çesitliligini arttiracak olan biyogaz enerji santrali tesisi Türkiye gündeminde yer buldu.

Biyogaz Türkiye’nin Gündeminde

Karaman merkeze bagli Barutkavuran Köyü civarinda kurulacak olan tesiste tavuk gübresi atiklari, büyük bas hayvan gübresi atiklari, misir silaji ve misir atiklarindan elde edilmesi planlanan enerji üretimi için Vali Murat Koca NTV Radyo haber kanalinda açiklamalarda bulundu.
29 Nisan 2015 Çarsamba günü saat 10.00’da NTV Radyo’nun haber merkezi kusaginda canli yayina konuk olan Vali Murat Koca yaptigi açiklamada; “Türkçenin baskenti olan ve ayni zamanda yenilenebilir enerjinin baskenti olma yolunda emin adimlara ilerleyen Karaman için kurulacak olan biyogaz enerji santrali tesisinin önemli bir kazanç oldugunu düsünüyorum.
Bu tesisin Karaman’a kazandirilmasi ile mevcut günes enerjisi, rüzgâr enerjisi yatirimlariyla birlikte enerji çesitliligimizi de arttiracaktir. Karaman’da halen 20 adet tavukçuluk isletmesi bulunmaktadir. Çesitli kapasitelerde 32 adet faal kümes bulunmaktadir. Bu isletmelerde 1 milyon 736 bin kapasite mevcuttur. Su anda 1 milyon adet fiili kapasite bulunmaktadir. Karaman tavukçulugunun günlük 180 ton civarinda gübre atigi mevcuttur. Karaman tavukçuluk sektöründe TUIK verilerine göre Türkiye’de 19 uncu siradadir. Buradan hareketle Karaman’da biyogaz enerji tesisinin kurulmasini gerekli kilmistir. Biz de Karaman Valiligi olarak girisimci firma ve Karaman’da faaliyet gösteren kümes ve çiftlik hayvanlari isletmeleriyle bir araya geldik. Hayvansal atiklarin yeterli kapasitede oldugunu tespit ederek, biyogaz enerji santralinin Karaman’da kurulmasinin uygun olacagini düsündük. Sag olsunlar, yatirimci bir vatandasimiz bu konuda altyapi imkânlarini yeterli bularak Karaman’da böyle bir tesisi kurmaya karar verdi. 24 Nisan 2015 tarihinde temelini attigimiz ve çevre adina önemli bir kazanim saglayacak olan biyogaz enerji santralinin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkilar saglayacak. Karaman Merkez Barutkavran Köyü civarinda 15 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan biyogaz enerji santralinde, günde 150 ton tavuk gübresi, 50 ton büyükbas hayvan gübresi ve 10 ton misir silajindan enerji üretilmesi hedeflenmistir.
Biyo enerji santrali 1,4 Mega watt elektrik üretecek. 3500 konutun elektrik ihtiyacini karsilayacak güçte olan tesis, günlük 10 ton kuru organik gübre isleyerek, yilda 4 bin ton kapasiteye ulasacak. Alman menseili biyogaz teknolojisinin yatirim maliyeti 7 milyon dolar olacak. Karaman’da kurulacak olan bu tesisin önümüzdeki alti ay içerisinde üretim safhasina geçmesi hedeflenmektedir. Biyogaz enerji santralinin temel hammadde kaynagi olan tavuk gübresi atiklari, büyük bas hayvan gübresi atiklari, misir silaji ve misir atiklari yogun olarak Karaman’da mevcuttur” dedi.
NTV Radyo sunucusu Aynur Altunkas’in hayvansal atiklarin degerlendirilmesi konusundaki sorusu üzerine, Vali Koca; “Hayvansal atiklarin bertarafi konusundaki çalismalarin çogu, daha ziyade bu atiklarin kirsal kesimlerde dogrudan gübre olarak kullanilmasina yönelik olup, bu atiklarin verimli bir sekilde degerlendirilmesi ve aritilmasi konusunda yapilan çalismalarin yeterli olmadigi görülmektedir. Son yillarda evsel atik sular, gida isleme ve kâgit endüstrisi atik sulari basta olmak üzere organik menseili pek çok atik ve atik sular hem havasiz olarak aritilmakta, hem de biyogaz üretimiyle yenilenebilir enerji kaynagi olarak kullanilmaktadir.
Bu amaçla ülkemiz açisindan zengin bir organik madde potansiyeline sahip hayvansal atiklarin yenilenebilir enerji olarak geri dönüsümü, çevre kirliliginin kontrolü ve enerji kaynaklarinin gelistirilmesi açisindan son derece önemli bir adim atilmistir. Topraklarimizin büyük bir kisminin organik madde açisindan fakir olmasi, tarim sektörünün suni gübre kullanilmasina neden olmaktadir. Bu bakimdan, tesisle beraber suni gübrelerin yerini alacak biyo gübre üretme avantajina sahip olacak. Ayrica aritilmis materyalin organik toprak iyilestirici olarak kullanilabilecek olmasi ülkemiz tarimi açisindan önemlidir.” dedi.
Yapilan isin çevre duyarliligi konusundaki düsünceleri sorulan Vali Koca konusmasinin devaminda; “Artan insan nüfusuyla birlikte büyüyen hayvancilik endüstrisi, hem gelismis hem de gelismekte olan ülkelerde çevreyi tehdit eden yüksek miktarlarda hayvansal atigin olusmasina neden olmaktadir. Ülkemizde, özellikle kümes ve çiftlik hayvanlarindan kaynaklanan hayvansal atiklar, son yillarda en önemli ve en ciddi çevresel problemler arasinda yer almaktadir. Bu atiklarin herhangi bir yönetime tabi tutulmadan bilinçsizce ekim alanlarina, meralara, açik alanlara atilmasi, mahsul çesitliligini ve kalitesini düsürmekte ve topragin biyolojik yapisini tahrip ederek faydali kullanim özelliklerini bozabilmektedir.
Ayrica bu atiklarin standartlara uygun olmayan sartlarda depolanmasi, yani vahsi depolama, koku, sinek ve hasere sorunlari olusturarak insan ve çevre sagligini ciddi ölçüde tehdit etmektedir. Bunun yaninda, sularda ve toprakta olusan azot ve fosfor kirliliginin yani sira hayvansal atik birikiminden kaynaklanan çesitli gazlar da, bölge havasini kirletmekte ve zararli mikro organizmalar ve bakterilerin olusumu ile ciddi hastaliklarin genis alanlara yayilmasina sebep olmaktadir. Bu açidan, hayvan çiftliklerinden kaynaklanan atiklarin Ülkemiz ve Karaman açisindan yenilenebilir bir enerji kaynagi olarak degerlendirilmesi ve bu atiklarin sebep oldugu çevre kirliliginin azaltilmasina neden olacaktir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284