Biyolojik Çesitlilik Egitimi Verildi

Ilimizde biyolojik kaynaklarin neler oldugunu anlatmak amaciyla ortaögretim kurumlarinda ögrenim gören ögrencilere çesitli egitimler verildi.

Biyolojik Çesitlilik Egitimi Verildi

Orman ve Su Isleri Karaman Sube Müdürlügü yetkilileri tarafindan verilen egitimlerle ilgili olarak, “Ülkemiz biyolojik çesitlilik açisindan çok zengin bir cografyaya sahiptir. Taraf oldugumuz uluslararasi antlasmalar ve ulusal mevzuatimiz geregi, biyolojik çesitliligin temel bilesenleri olan türlerin ve yasam ortamlarinin korunmasi önem arz etmektedir. Birçok ülkede özel önlemler ile varligini sürdürebilen pek çok canli türü bugün Anadolu da tabii yasamini tüm güzelligi ile sürdürmektedir. Ülkelerin sahip oldugu biyolojik çesitlilik, özellikle genetik kaynaklar, gelistirilen yeni teknolojilerin de katkisiyla her geçen gün daha fazla ekonomik, sosyal ve kültürel deger kazanmaktadir. Bu nedenle genetik kaynaklar ülke ekonomileri açisindan stratejik bir öneme sahiptir. Ülkemizin çesitli yabani bitki ve hayvan türleri farkli amaçlarla yurtdisina kaçirilarak maddi çikarlar dogrultusunda kullanilmaktadir. Özellikle tarim, hayvancilik, balikçilik, ormancilik, gida, endüstri, peyzaj, tip ve ecza sektörleri için yabani canlilar ve onlarin genetik kaynaklari hammadde niteligindedir. Soganli bitkiler, bazi yilan ve böcek türlerinin yapilarinda bulunan etken maddeler için yurt disina izinsiz çikarildigi, hatta bu maddelerin çalismalarin yapildigi ülkeler tarafindan patentlendigi bilinmektedir.
Ülkemize ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, tibbi, ticari ve kültürel potansiyel faydalarinin ülkemiz menfaatine kullanilmasinin saglanmasi gerekmektedir. Nesli tehlike altinda olan endemik bitki ve hayvan türlerinin korunmasi ve yasa disi yollardan ticaretinin yapilmasinin önlenmesi, biyolojik çesitlilik açisindan sürdürülebilirligi saglamak, bunun içinde toplumdaki bireylerde farkindalik yaratmak için yapilan çalismalar ile mümkün olacaktir. Bu çalismalardan en önemlisi ülkemizin büyük bölümünü olusturan genç neslin biyolojik çesitlilik konusunda egitim verilerek bilinçlendirilmesi ve konuya duyarliligin artirilmasidir. Bu kapsamda Orman ve Su Isleri 8.Bölge Müdürlügü Karaman Sube Müdürlügü ile Karaman Il Milli Egitim Müdürlügü isbirligi ile yapilan program kapsaminda Ilimizde 12 adet Ilkögretim Okulunda 1 Kasim – 15 Kasim tarihleri arasinda 5-6-7-8.sinif ögrencilerine Ülkemizin Biyolojik Çesitliligi” konusunda egitim verilmistir. Yaklasik 1250 adet ögrenciye doga, biyolojik çesitlilik ve biyolojik kaçakçiligin önlenmesi konularinda verilen bu egitim ile ilimizin ve ülkemizin biyolojik çesitlilik açisindan ne kadar zengin oldugu, nesli tehlike altinda olan endemik bitki ve hayvan türlerinin neden ve nasil korunmasi gerektigi detayli sekilde anlatilmistir” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284