Bos Kontenjan Kalmayacak, Düsük Puana Anadolu Lisesi

Milli Egitim Bakanligi, düz lise olarak bilinen genel liselerin Anadolu lliselerine veya meslek liselerine dönüstürülmesiyle yasanan kriz için formülü buldu.

Bos Kontenjan Kalmayacak, Düsük Puana Anadolu Lisesi

Bakanlik, Anadolu liselerine yapilan yerlestirmeler sonucunda iki kez üst üste ek yerlestirme yapacak. Bu yerlestirmeler sonucunda yine bos kalan kontenjanlara ise halen herhangi bir okula kayit yaptirmayan düsük puanli ögrenciler yerlestirilecek. Bu sayede ögrencilerin evine yakin okula gitmesi ve düsük bir puanla iyi bir Anadolu lisesine yerlesme sansi dogacak. Buna ragmen yerlesemeyen ve meslek lisesine gitmek istemeyen ögrenciler ise Anadolu liseleri veya meslek liseleri bünyesinde açilacak olan 'düz lise programi uygulayan siniflara' yerlestirilecek. Bakanligin bu düz lise siniflarinin Anadolu liseleri mi yoksa meslek lisesi bünyesinde mi açilacaginin tartisildigini bu yönde çalismalarin sürdügü ögrenildi.
ÇPL KURTARICI OLACAK
Ayrica il milli egitim müdürlerine talimat veren Bakanlik, Çok Programli Lise (ÇPL) olarak tabir edilen içerisinde kiz meslek lisesinden endüstri meslek lisesine kadar birçok lise türünü bünyesinde barindiran liselerde açilacak olan düz lise siniflari da ögrenci ve velilerin taleplerine cevap verecek.
Dershanelere 1 yil daha süre
Milli Egitim Bakani Nabi Avci, dershanelerin bir dönüsüm yasayacagini söyledi. Bakan Avci, "Dershanelerin tek bir sinava yönelik test becerileri kazandiran kurumlar olmaktan çikartilip normal egitim kurumlari yani özel okullar olmasi için öteden beri yürütülen çalismalar var. Burada bir kapatmadan ziyade dönüstürmeden söz etmek dogru olur. Dönüsüm için gerekli yasal düzenleme ancak TBMM açildiktan sonra yapilabilir. Yasanin uygulamasi da ancak 2014-2015 ders yilindan itibaren geçerli olabilir" dedi.
Öte yandan "Anadolu liselerine kayit olmamis olan 574 bin ögrencinin tamaminin zorunlu olarak baska okullara gönderilecegi iddialari yanlis" diyen Bakan Avci sunlari söyledi: "Meslek liselerini ikinci sinif egitim seçenegi gibi göstermekten vazgeçelim. Bu algi dogru degil. Halktan ciddi manada imam hatip lisesi talebi var. Kiz meslek liseleri konusunda bazi aileler çocuklarini ancak böyle bir düzenleme için okula göndermeye razi olabiliyorlar. Açik lise çözümü de ayni sekilde. Özellikle ilçelerden düz liseden nakil olup, il merkezlerinde kendilerine es deger okullar bulamayacak ögrencilerimiz için illerimizde çok programli lise siniflari açiyoruz."
Kaynak: Türkiye gazetesi
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284