Bu Mantari En Çok Japonlar Tüketiyor

Toroslar`in yüksek kesimlerindeki sedir ormanlarinda yetisen `sedir mantari` köylülerin ekmek kapisi oldu.

Bu Mantari En Çok Japonlar Tüketiyor
Karaman'in Sariveliler ilçesine bagli Dumlugöze köyünde yasayanlar, sonbahar aylarini dört gözle bekliyor. Etrafi sarp daglar ve sedir ormanlari ile kapli Dumlugöze'de sonbaharin ilk yagmurlari ile mantar mesaisi basliyor. Toroslar'da sonbahar aylarinda sedir ormanlarinda topragi kabartarak kendini gösteren sedir mantari, köylülerin en önemli geçim kaynagi.
Dumlugöze köyü Muhtari Mehmet Akkol, AA muhabirine yaptigi açiklamada, sedir mantarinin eylül ayinin sonlarindan baslayarak, aralik ayi sonuna kadar toplanabildigini söyledi.
Yagislara bagli olarak mantarin bazen çok bazen de az yetistigini ifade eden Akkol, sunlari kaydetti:
"Çok oldugu zaman fiyatlar düsük olur. Az oldugu zaman da fiyatlar yükselir. Su anda köydeki tüccarlar mantari kalitesine göre 5 lira ile 15 lira arasinda aliyor. Mantarin az oldugu senelerde bu rakam 50 liraya kadar çikar. Buradan tüccarlarin topladigi mantarlar önce Antalya'ya götürülüyor. Orada tesislerde temizlenen ve paketlenen mantarlar Japonya'ya ihraç ediliyor. Bu mantari en çok Japonlar tüketiyor. Yüksek rakamlarla satildigini duyuyoruz. Antalya bu isin merkezi."
-Sarp daglarda mantar topluyorlar-
Akkol, mantarin köye ekonomik katkisinin önemine dikkati çekerek, söyle devam etti:
"Köyümüzde tarim alanlari çok az. Eskiden keçi çok yetisirdi. Simdi yasak oldugu için keçi sürüleri de kalmadi. Yani köyün belli basli bir geliri yok. Onun için toplanip satilan mantar çok önemli. Mantardan köyümüze 400 bin ile 500 bin lira arasinda para giriyor. Sabahin erken saatlerinde yola çikan köylüler sarp daglardaki sedir ormanlarina çikip mantar toplamaya basliyorlar. Hava kararirken köye dönüp topladiklari mantarlari satiyorlar. Kis öncesi insanlar kazandiklari para ile ihtiyaçlarini gideriyorlar."
Yasli genç demeden mantar toplayarak aile bütçesine katki saglayan köylüler ise mantari toplarken çok dikkatli olunmasi gerektigini, çünkü dogada sedir mantarina benzeyen zehirli mantarlarin da oldugunu ifade ettiler.
-Japon mantari olarak da biliniyor-
Antalya'da mantar ihracati yapan Zafer Duru da 1995 yilindan beri Japonya'ya mantar ihraç ettiklerini belirterek, "O zaman bu isi yapan baska firma yoktu. Simdi 4 tane firma var. Yillik hava sartlarina göre senelik 60 ile 200 ton arasinda mantar toplaniyor" dedi.
Sedir mantarinin çok az bir kisminin Antalya'da tüketildigini, tamamina yakininin Japonya'ya gönderildigini anlatan Duru, "Baska ihraç edilen ülke yok. Satin aldigimiz mantari ilk önce temizliyor ve siniflandiriyoruz. Büyüklügü ve kalitesine göre 16 sinifa ayriliyor. Paketledikten sonra hava yolu ile gönderiyoruz. Sadece Japonlar tarafindan alindigi için bizim piyasada bu mantar çesidi Japon mantari diye de biliniyor" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284