Bürokraside Sanal Devrim: Vatandasin Evrak Çilesi Bitiyor

Adlî sicil kaydi, askerlige elverislilik durumu, ikametgâh kaydi gibi teferruatlarla artik vatandas ugrasmayacak. Basbakanlik tarafindan hayata geçirilecek proje sayesinde ilgili kurum, bilgi havuzuna müracaat ederek dogrudan kendisi gerekli evraki temin edecek.

Bürokraside Sanal Devrim: Vatandasin Evrak Çilesi Bitiyor
“Aile hekimisiniz, Istanbul’dan Ankara’ya tayininiz çikti. Tasinma esnasinda hekimlik belgenizi kaybettiniz. Yeni görev yerinizde bir türlü ise baslayamiyorsunuz. Çünkü bu belgeyi kisa sürede temin etmeniz kolay degil. Oysa bu belgeyi Saglik Bakanligi size kendisi verdi. Arsivinde duruyor. Onu çikarip dosyaya yeniden koymak yerine israrla sizden istiyor. Hatta o belgeyi getiriyorsunuz, yetmiyor. ‘Dosyana bir örnegini koyacagim git noterden tasdik ettirip getir bana’ diyor. Artik bu saçmaliklar son bulacak.” Bu cümleler bir Basbakanlik bürokratina ait. Üzerinde çalistiklari yeni uygulamayi bu sözlerle anlatiyor. Ayni bürokratik iskencenin okula kaydolurken, evlenirken, ise girerken, askere giderken, elektrik-su-dogalgaz aboneligi yaparken, kisacasi hayatin hemen her alaninda yasandigini hatirlatiyor. Basbakanlik, bütün bakanliklar ve kamu kurumlarinda var olan bilgilerin tek bir merkezde toplanarak vatandasa hiç eziyet çektirmeden dolasimini saglayacak bir proje hazirladi. Kamu kurumlarindaki bütün bilgiler ortak bir havuzda toplanacak. Yani, simdiye kadar bir cebindeki bilgiyi kendisi alip diger cebine koymak yerine vatandasi kurumlar arasinda dolastirip duran devlet gidecek. Yerine, evrak kesmekesinden kurtulan, daha hizli ve ekonomik hizmet veren modern bir aygit gelecek.
Basbakanlik yetkilileri su anda tek tek bakanliklarla görüserek bu altyapi için hazirlik yürütüyor. Birbirleriyle veri alisverisinin tam olarak saglanmasi için koordinasyon gerekiyor. Ayrica her bir kurumun bilgisayar yazilimlari birbiriyle uyumlu hale getirilecek. Ara yazilimlar sayesinde veri bankalari birbirine entegre olacak. Daha sonra Bilgi Teknolojileri Kurumu gibi ayri, müstakil bir kurum olusturulacak. Bütün veriler, terminal görevi görecek bu yeni kurumun havuzunda sakli tutulacak. Ayrica yasal altyapi olusturularak yeni özel bir kanun hazirlanacak. Hangi bilgilerin paylasilip paylasilmayacagina dair ‘gizlilik’ tanimlari yapilacak. Bütün bu sürecin 2 yil içerisinde tamamlanmasi öngörülüyor. Basbakanligin üzerinde çalistigi bir diger proje de iPhone ve Android telefon uygulamalarinin hazirlanmasi. Kisa sürede hazirliklar tamamlanarak Basbakanlik uygulamasi mobil telefonlara yüklenebilecek.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284