Bursa Olay Tv Ekibi Karaman’daydi

Bursa’dan yayin yapan Olay TV, Anadolu Sofrasi-Arasta Program Ekibi Vali Süleyman Kahraman’i makaminda ziyaret ederek bir röportaj yapti.

Bursa Olay Tv Ekibi Karaman’daydi
Vali Kahraman,  Karaman’in zengin bir kültüre sahip oldugunu, farkli kültürleri bagrinda yasatan bir il oldugunu ve 4500 yillik bir geçmisi olan bu kadim sehrin ayni zamanda Türk dünyasinin daimi kültür baskenti unvanini tasidigini ve Türkçenin baskenti oldugunu belirtti.
Vali Kahraman ve program ekibi daha sonra Karaman’in yöresel yemeklerinin yapildigi Karaman Evi’ne geçti. Burada Anadolu Sofrasi programi için çekim yapan ekibe konuyla ilgili açiklama yapan Vali Kahraman, “Yeme-içme, vücudun beslenme ihtiyacini karsilayan bir faaliyet oldugu gibi, ayni zamanda bir toplumu besleyen ve o toplumu yansitan kültürel bir degerdir. Her toplumun, her ülkenin hatta her ilin kendine göre bir beslenme aliskanligi oldugunu düsündügümüz zaman, yemegin sadece mutfagi ilgilendiren bir unsur olmadigini daha iyi anlariz. Her yemegin bir geri plani vardir ve mutfaga gelmeden önce her yemegin bir süreci vardir. Yemegi mutfaktan önce tarlasiyla, çarsi pazariyla birlikte düsünmek gerekiyor. Bir toplumun yemek aliskanligindaki degisim aslinda o toplumdaki degisimi gösterir. Bugün degisen beslenme aliskanliklari bütün toplumlari etkiledigi gibi bizi de etkiliyor. Özellikle gençler tarafindan büyük ragbet gören ayakta beslenme aliskanliginin ve bu tip ürünlerin saglik açisindan oldugu gibi toplumsal dinamikler açisindan ciddi sikintilari vardir. Eskiden tarhana hazirlamak, salça kaynatmak, bir dügün yemegi hazirlamak, bir asure pisirmek toplumun fertlerini bir araya getiren, birlik duygusunu, dayanisma duygusunu güçlendiren faaliyetlerdi. Ve maddî bir lezzetin ötesinde manevî bir haz vardi bu tip faaliyetlerde” dedi.
“Karaman’in “kapimiz açiktir girene, lokmamiz helâldir yiyene” diyen cömert ve misafirperver insanlarin sehri oldugunu vurgulayan Vali Kahraman, Karaman’in yöresel lezzetler açisindan da zengin oldugunu belirterek, “Karaman’in da her il gibi kendine özgü lezzetleri, tatlari var. Karaman Evindeki bu lezzetler aslinda toplumun kendi degerleriyle var olma noktasinda gösterdigi bir direnci ifade ediyor. Her yöresel lezzetle aslinda bu toplumun kültürüne tanik oluyoruz ve bugün Olay TV vesilesiyle burada konunun önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum ve Karaman’in kendine özgü tatlari, kendine özgü lezzetleri oldugunu özellikle belirtmek istiyorum… Bu konuda yapilan her yatirimi, yürütülen her faaliyeti destekledigimizi de özellikle belirtiyorum ve bu konuda Karamanli kadin girisimcilerimizi de ayrica tebrik ediyorum. Biz bir toplum olarak var olmak istiyorsak bedeni ihtiyacini karsilayan gidalara dikkat etmemiz gerektigi kadar, toplumun kültürünü, ruhunu besleyen unsurlara da en az, hatta daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Biz Imaret Camisinin kapisinda yazan ve ecdadimizin gönül dünyasini yansitan “kapimiz açiktir girene, lokmamiz helâldir yiyene” sözünü tekrar hatirlatarak, herkesi Karaman’a davet ediyorum” diye konustu.
Çekimi yapilan Anadolu Sofrasi-Arasta programinin Karaman çekimleri 4 Subat’ta Bursa’dan yayin yapan Olay TV ekranlarinda seyirciyle bulusacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284