Ceviz Kabugundan Günes Pili Ürettiler

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri kapsaminda bir ilke daha imza atti.

Ceviz Kabugundan Günes Pili Ürettiler

Üniversitenin “Ceviz meyve dis kabugundan dogal boyar maddesi ve günes pili potansiyelinin arastirilmasi” konulu projesi kapsaminda Türkiye’de ilk kez yapilan uygulamayla ceviz kabugundan günes pili üretildi.
Gida Teknolojisi Bölümü ögretim üyesi Yar. Doç. Dr. Cafer Akyürek, “Günümüzde insanlarin yasama kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi enerji kaynaklaridir. Bu enerji kaynaklari genel olaraktan dünyada fosil yakitlardan elde edilmektedir. Bunlarin özellikle yan etkilerinin fazla olmasi dis ortama karbondioksit sera gazi bol miktarda salinmasi enerji maliyetinin çok yüksek olmasi gibi durumlardan dolayi alternatif enerji kaynaklarina yönelinmistir. Bunlarda bir tanesi de günes enerjisinden yararlanmak suretiyle elektrik enerjisi üretmektir. Günes sinirsiz ve sorunsuz bir enerji kaynagidir. Bunu biz tabiattan toplamis oldugumuz ve özellikle ülkemizde bol miktarda yetisen yöremizde bol miktarda bulunan hemen hemen sifir maliyetli ceviz kabuklarini topladik. Yani ceviz meyve kabugu toplandiktan sonra uygun ortamlarda kurutuldu. Kurutulduktan sonra ögütülen ceviz kabuklari içerisindeki boyar madde juggler boyar maddesi adini verdigimiz boyar madde eksatte edildi. Eksaksiyondan sonra ise mühendislik fakültesinde birlikte çalistigimiz arkadaslar tarafindan günes enerjisi piline dönüstürüldü. Çalisma ise yaklasik bir yil sürdü. Proje bizzat üniversitemiz bünyesinde yürütüldü. Türkiye’de ilk olan bu projenin amaci ise endüstriyel boyutta çalismalara baslamak” dedi.
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Seçkin Akin’da, “Boya duyarli günes pilleri dünyada gerek yüksek verimlilige sahip olmasi gerekse ucuz olmasi sebebiyle sikça kullanilan günes pilleri türlerindendir. Yalniz asil problem boya duyarli günes pillerinde kullanilan boyar maddelerin nutenyum tabanli sentetik boyar maddeler olmasidir. Biz bu projede sentetik boyar maddeler yerine diger bölümümüzde sentezlenen juggler tabanli ceviz meyve dis kabugundan elde ettigimiz juggler tabanli boyar maddeleri kullanarak dogal boyar madde tabanli günes pilleri elde ettik. Verimliligi de literatürdeki diger boyar madde tabanli günes pillerine nazaran oldukça yüksek bulduk. Yapilis asamasi ilk önce diger bölümdeki hocalarimizin ceviz meyve dis kabuklarini toplamasi kurutmasi ve ögütmesinden sonra kendilerine has özel bir yöntemle bunlara ekstrasyondan sonra boyar maddeler bize geliyor ve laboratuarda diger ekip arkadaslarimizla beraber boya duyarli günes pili yapimini biz kendimiz yapiyoruz. Daha sonra yine laboratuarimizda bulunan karakterizasyon sistemleriyle elde ettigimiz günes pillerini karektirazasyonlarini yine kendimiz laboratuarimizda gerçeklestiriyoruz. Boya duyarli günes pilleri sikça çalisilan günes pili türlerindendir. Gerek maliyetinin ucuz olmasi gerekse yüksek verimlilikte olmasi bunlari cazip kilmaktadir. Yalniz literatürdeki asil bu problem dogal günes pillerinde kullanilan rutenyum tabanli sentetik boyar maddelerdir. Biz bu proje kapsaminda karaman ilimizde çokça sikça yetistirilen ve atil durumda bulunan ceviz meyvesinin dis kabugundan elde ettigimiz juggler boyar maddesini kullanarak boya duyarli günes pillerinin üretimini gerçeklestirdik. Öncelikle juggler boyar maddesi gida teknolojisi bölümünde laboratuarlarimizda çesitli asamalarla özet edilmistir. Bize gelen jugglerbyar maddeleri bu laboratuarda diger çalisma ekip arkadaslarimiz sayesinde boya duyarli günes pillerine dönüstürülmüstür. Literatürdeki diger dogal boyalardan elde edilen günes pilleri ile kiyaslandiginda juggler boyar maddesinin oldukça yüksek bir verimlilik gösterdigi tespit edilmistir. Bu çalisma Türkiye’de ilk defa grubumuz tarafindan gerçeklestirilmistir. Su anda elde edilen verimi artirma çalismalari da tarafimizca denenmektedir. Türkiye de ilk olan bu çalismanin ilerleyen süreçte endüstriyel boyutta da gerçeklestirilmesi palanlarimiz arasindadir” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284