Çevresel Gürültü Yasaklari Üzerine Açiklama

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ilimizde gürültü kirliligine karsi aldigi kararlari açikladi.

Çevresel Gürültü Yasaklari Üzerine Açiklama

Buna göre,
- Gürültüye hassas kullanimlarin bulundugu alanlarda; yüksek sesle konusarak, bagirarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanilarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çikararak propaganda, reklâm, duyuru, tanitim ve satis yapmak yasaktir.
- Çok hassas kullanim alanlarini etkileyen açik ve yari açik eglence yerlerinde canli müzik yapilmasi yasaktir. Bu alanlarda, açik ve yari açik olan eglence yerlerinin kurulmasina izin verilmez.
- Çok hassas kullanim alanlari disinda canli müzik yapan üzeri ve etrafi fiziksel olarak açik ve yari açik eglence yerleri, bahçeli gazino, lunapark, animasyon ve eglence merkezleri, fuar, piknik yerleri, açik hava sinemalari gibi kamuya açik olan yerler ile lokanta, kahvehane, dükkân, gazino, dans salonu, diskotek, kulüp, bar ve dügün salonu gibi kapali eglence yerlerinden çevreye yayilan çevresel gürültü seviyesi azaltilmasi için gerekli önlemler alinmalidir.
- Çok hassas kullanim alanlarini etkileyen mevcut açik ve yari açik eglence yerleri, sinir degerleri saglayacak sekilde gerekli tedbirler alinarak kapali hale getirilir.
- Canli müzik yapabilecek eglence yeri veya yerlerinin Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsatlarina Iliskin Yönetmelik hükümlerine göre Canli Müzik Izni almasi sarttir. Bu izin verilirken yetkili idarenin belirtilen esaslara iliskin uygun görüsü alinir, gerekli görüldügü takdirde yetkili idare Çevresel Gürültü Seviyesi Degerlendirme Raporu hazirlatir ve rapora iliskin yetkili idarenin uygun görüsü esas alinir.
- Kapali eglence yerlerinin dis giris kapilarinin üzerine "DIKKAT: IÇERIDEKI SES SEVIYESI INSAN SAGLIGINA ZARARLIDIR." seklinde isikli ikaz levhalarinin asilmasi zorunludur.
- Il Emniyet Müdürlügü, Karaman Belediye Baskanligi Zabita Müdürlügü ve Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü tarafindan gürültü sikayetleri degerlendirilmekte, gürültü kaynaklarinin oldugu isletmeler ve eglence yerleri denetlenmektedir. Yönetmeliklere uygun olmayan isletmelere 5326 Sayili Kabahatler Kanunu ve 2872 Sayili Çevre Kanunu hükümlerine göre gerekli idari yaptirim kararlari uygulanmaktadir.
- 2872 Sayili Çevre Kanunun 14. Maddesine göre çikarilan yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykiri sekilde gürültü ve titresime neden olanlara; Konutlar için: 674 TL, Ulasim Araçlari Için: 2029 TL, Isyeri ve atölyeler için: 6.769 TL, Fabrika, Santiye ve Eglence gürültüsü için: 20.317 TL. idari para cezasi uygulanir.
- 5326 Sayili Kabahatler Kanunu 36. Maddesi geregince; Baskalarinin huzur ve sükununu bozacak sekilde gürültüye neden olan kisiye, 88.00 TL idarî para cezasi verilir. Bu fiilin bir ticarî isletmenin faaliyeti çerçevesinde islenmesi halinde isletme sahibi gerçek veya tüzel kisiye 1.856 TL’den 9.294 TL’ye kadar idarî para cezasi verilir. Bu kabahat dolayisiyla idarî para cezasina kolluk veya belediye zabita görevlilerince karar verilir.
- Susturucu veya ses giderici diger parçalari olmadan bir motorlu kara tasiti çalistirilamaz veya çalismasina sebep olunmaz, bakim onarim veya diger degistirme amaci disinda bir motorlu araç veya motosiklet üzerindeki susturucu veya ses giderici parça çikarilamaz, çalisamaz hale getirilemez, Motorlu Araçlarin Sesli Ikaz Cihazlari ve Bunlarin Takilmasi Ile Ilgili Tip Onayi Yönetmeligine uyulur, tip onayi verilen sesli ikaz cihazlarinda(korna) degisiklik yapilamaz hükmü geregince susturucu veya ses giderici diger parçalari olmadan bir motorlu kara tasiti kullanimi yasaklanmistir.” 2918 Sayili Karayollari Trafik Kanununun 30. Maddesi (b) bendi geregi yasaga uymayan sürücüler 166 Türk Lirasi para cezasi ile cezalandirilirlar.”denilmektedir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284