Cost Projeleri Eğitimi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü tarafından COST (European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research) projeleri eğitimi düzenlendi.

Cost Projeleri Eğitimi

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda COST Bilimsel Komite Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz’ün verdiği eğitime, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Ersöz, ‘Bilimsel ve Teknik Araştırma Alanında Avrupa İşbirliği’ anlamına gelen COST’un tanımını yaparak faaliyet gösterdiği alanlar hakkında açıklamalarda bulundu. COST’un 1971 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin kurucu ülkeler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Ersöz, “COST bilim ve teknolojide Avrupa işbirliği için oluşturulmuş olan ve ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlayan hükümetlerarası bir kuruluştur. COST’un ülkemizde bilimsel koordinatörlüğü TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır. COST; Avrupalı araştırmacılar arasındaki işbirliğini destekleyerek belirli konu çerçevesinde deneyimlerini paylaşmaları için bir platform oluşturur. Bu bilimsel konu başlıklarına aksiyon denir ve bu aksiyonlar benzer çalışmalar yapan Avrupalı araştırmacıları bir araya getirir. Her bir aksiyon için her ülkeden 2 MC üyesi katılabiliyor.” dedi.

Prof. Dr. Ersöz, “COST, sadece koordinasyon ile ilgili; toplantı, bilimsel çalıştay, seminerler, kısa süreli bilimsel ziyaretler, kurslar ve araştırma konferansları gibi masrafları bütçesinden karşılarken, araştırma faaliyetlerinin bütçesi ise Türkiye’de TÜBİTAK olmak üzere ulusal fonlama kuruluşları tarafından karşılanır. Yeni bir COST aksiyonu önerisinde bulunarak veya mevcut bir aksiyona dahil olarak COST aksiyonlarına katılabilirsiniz.” dedi ve COST aksiyonlarına katılım aşamasında yapılması gerekenleri örneklerle katılımcılara aktardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284