Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesinde Eğitim Ve Kültürün Yeri Konulu Panel Düzenlendi

Karaman Kültür ve Eğitim Vakfı (KARKEV) aracılığıyla Kent Otel’de “Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesinde Eğitimin Yeri Ve Önemi”  konulu panel düzenlendi.

Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesinde Eğitim Ve Kültürün Yeri Konulu Panel Düzenlendi

Panele çok sayıda vakıf yöneticisi, başkan ve üyeleri ile konuşmacı olarak Eski Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Eski Karaman Belediye Başkanı Yaşar Evcen ile oturumu yöneten KARKEV Yönetim Kurulu başkanı Av. Şahin Yıldız katıldı.

Konuşmaya ilk olarak KARKEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Şahin Yıldız cumhuriyetin önemi hakkında bilgiler vererek başladı. Cumhuriyetin olmazsa olmaz özelliklerinden birisi olarak eğitime değer vermesinden bahseden Yıldız, “Günümüze kadar eğitim dünya tarihinin en önemli meselesi haline gelmiştir. Bir milleti yok etmek istiyorsan dilini ve kültürünü yok etmek gerekir. Maalesef dilimiz yozlaşmaya devam etmektedir. Orta Asya’dan gelen kültür ve Medeniyetler günümüzde de hala etkisini sürdürmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü ile yazdığı mektuplarında Anadolu’nun kültür meselelerinden bahsetmektedir. Eğitimin de etkisini bu mektuplarda dile getiren Atatürk bu önemli hususta çok büyük işler yaparak Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarmıştır” dedi.

Eski Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ise, “Cumhuriyette ilk olarak ortaya çıkan kültür ve medeniyet değeri hayatımızın her alanında hissedilmektedir. Cumhuriyet hakikaten dünya tarihine bakıldığında kurtuluş mücadelesi ve kuruluş amacı anlamında eşi benzeri bulunmayan bir yapıdır. Özü itibariyle baktığımızda 2 ana konu üzerinde durmaktadır. Birincisi kadın ikincisi eğitimdir. İslam camiasında kadınını topluma dâhil etmiş bir başka toplum yoktur. O kadını eğitmekte ise en önde gelmektedir. Eğitim her anlamda toplumumuzu geliştirmiş ve kadınımıza verdiği önemle bugünlere gelmiştir. Dinimiz gereğince eğitimin ve ilmin de önemini ciddiye alan bu toplum için Mustafa Kemal Atatürk yeniden ülkeyi yaşatmıştır. Çökmekte olan memleketi yaptığı bütün işlerle can kazandırmıştır. Bu zaferler ülkemizi büyük bir aydınlığa çıkarmıştır. 22 Aralık1914 de Sarıkamış’ta şehit düşmüş askerlerimizi de buradan bugünün önemi ile saygıyla anıyor ve yâd ediyorum” dedi.

Savaşın getirmiş olduğu zorluklara rağmen büyük bir zaferle Cumhuriyeti oluşturan bu topluma binlerce şükür ederek konuşmasına başlayan Eski Karaman Belediye Başkanı Yaşar Evcen de, “Karaman ve Konya topraklarına sahip çıkmamız gerekiyor. Bu topraklar Cumhuriyet kurulurken de bizim için çok büyük önem taşımaktaydı. Bu bilinçten hareket ederek 600 yıldır savaşmış bu topraklara sahip çıkarak vatanı korumakla görevliyiz. Hepimizin yaptığı işlerle eğitimin önemine değinerek sizlere eğitim seviyemizi giderek yükseltmek konusunda desteklerinizi bekliyorum. Camilerimiz bizim için çok önemli. Yunanın yaktığı camileri canlandıran kişi de Mustafa Kemal’dir” şeklinde konuştu. Haber: Merve CEYLAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284