Doç. Dr. Ali Güler Atatürk’ün Az Bilinen Yönlerini Anlatti

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Ata Ögrenci Toplulugu tarafindan ‘Az Bilinen Yönleriyle Atatürk’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa Karamanli akademisyen ve yazar, emekli albay Yrd. Doç. Dr. Ali Güler konusmaci olarak katildi.

Doç. Dr. Ali Güler Atatürk’ün Az Bilinen Yönlerini Anlatti

KMÜ Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen programa çok sayida ögrenci ile akademik ve idari personel katildi. Konferans saygi durusu ve Istiklal Marsi ile basladi.
Konferans öncesinde Hacettepe Üniversitesinde görev yapmakta olan Yrd. Doç. Dr. Ali Güler’in özgeçmisi okunarak en çok satan kitaplari Atatürk’ün Saklanan Seceresi, Atatürk’ün Son Sözü Aleykümesselam, Dehanin Kodlari, Sari Mustafa’m, Sari Pasa Insan Atatürk, Sonsuza Yolculuk, Atatürk ve Cumhuriyeti Anlamak hakkinda bilgiler verildi.
“Atatürk’ün Babasi Karaman Kiziloguz Yörüklerinden”
Kiziloguz (Kizillu) Yörüklerinin Orta Asya’dan baslayan serüvenini anlatan Güler “Anadolu’nun Türk yurdu olmasiyla Karaman, Konya, Ankara gibi bölgelere kisim kisim yerlesen Kiziloguz Yörükleri yerlestikleri bölgelere isimler vermistir. Kizilcahamam, Kizilhöyük, Kizilirmak gibi… Karaman’in Taskale ilçesinin eski adi olan Kizillar da ismini bu Türkmen Yörüklerden almistir. Atatürk’ün baba soyu buraya dayanir. Karaman’da bulunan Saritay çiftligi de Atatürk’e aitti, ölümünün arkasindan devredildi.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Taskale’de yasayan Ali Riza Efendi’nin Babasi Kizil Hafiz Mehmet Efendi ve ailesi Osmanli zamaninda Rumeli’nin fethiyle bölgeyi Türklestirmek için Makedonya Debre yakinlarinda Kocacik köyüne yerlestirildiler. Burada bulunan Kizil Hafiz Mehmet Efendi’nin evi Basbakanin talimatiyla ‘Kocacik Atatürk Evi’ olarak aslina uygun sekilde yeniden yapildi.” dedi. Ancak bu evin bilinenin aksine Atatürk’ün babasinin evi olmadiginin altini çizen Güler, “Kocacik’tan 1839’da Selanik’e yerlestiriliyorlar. Ali Riza Efendi 1841’de Selanik’te doguyor.” seklinde bilgi verdi.
Atatürk’ün baba soyundan 184 kisiyi tespit ettigini belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Bunlarin bir kismi hala yasiyor. Ancak Atatürk üzerinden pirim yapmak gibi bir düsünceleri yok.” diye konustu.
“Atatürk’ün Anne Tarafinda Mevlevilik Kültürü Hâkim”
Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Ata’nin annesi Zübeyde Hanim’in babasi Sofizade Feyzullah Efendi’nin soyu Konyarlar diye bilinen Yörüklere dayaniyor. Bu Türkmen asireti de Osmanli döneminde Yunanistan’in Edessa bölgesine yerlestiriliyor. Eregli, Ayranci gibi isimleri bu bölgeye yer adi olarak veriyorlar. Konya’da Zübeyde Hanim adina tapu kayitlari çikiyor. Ailenin Konya ile hep bir baglantisi olmus.” dedi.
Güler “Zübeyde Hanim Darüssafaka’da Ramazan ayinda Kadir gecesinde ailesi için her yil Hatim indirilmesi için bagis yapiyor. Ailesinin bir kismina, bu kuruma hatim yapilmasi için verilen listeden ulasiyoruz. Atatürk’ün anne tarafindan 107 kisi tespit ettim, bunlarin da bir kismi halen yasiyor.” ifadelerine yer verdi.
Atatürk’ün teyzesi Hatice Hanim’in Mevlevi Seyhi ile evli oldugunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk’ün anne tarafinda genel olarak Mevlevilik kültürü var. Atatürk’ün de tekke, zaviye ve türbeleri kapatirken Mevlana Türbesine dokunmadigini görüyoruz.” dedi.
Atatürk’ün Dogum Günü 4 Ocak
“Atatürk dogdugunda babasi Ali Riza Efendi, Ata’nin dogum gününü evde bulunan Kur’an-i Kerim’e yazmis. Daha sonra bu Kur’ani mahalle imamina vermis. Benim tespit ettigim verilere göre Atatürk’ün dogum günü 4 Ocak, en azindan bu Kur’an bulunana kadar.” diyen Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk sag iken dogum gününü soran Ingiliz yetkililere imali olarak 19 Mayis demistir. Ingilizlere ve diger devletlere haddini bildirmeye karar verdigi Kurtulus Savasinin basladigi günü söylemistir.” seklinde konustu.
Atatürk’ün Vasiyeti
Atatürk’ün vasiyeti hakkindaki söylentilerin asilsiz oldugunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk 5 Eylül 1938’de yazdigi vasiyeti 6 Eylül’de notere onaylatmistir. Burada Çankaya Köskü’nü ve bir kisim araziyi Cumhuriyet Halk Partisine yenilikleri devam ettirmesi için vermistir. Daha sonra bunlara devlet el koyar. Ismet Inönü’nün çocuklarinin egitiminin karsilanmasi da noterde onaylanan bu evrakta yer almistir.” diye konustu.
Yrd. Doç. Dr. Güler Atatürk’ün vasiyetinde Hilafet ve Türkiye’de bulunan farkli etnik kökenler hakkinda hiçbir sey bulunmadigini belirtirken “Illa bir vasiyet uydurulacaksa Türk birliginin saglanmasi yönünde uydurulsun.” dedi.
“Ayasofya’nin Müzeye Dönüstürülmesinin Altindaki Imza Atatürk’e Ait Degil”
Ögrencilerin sorularini da cevaplayan Akademisyen Yazar Güler, bir ögrencinin “Ayasofya’nin müze olmasini Atatürk mü istedi?” sorusu üzerine “1934’te imzalandigi söylenen bu evrak Atatürk’ün ölümünden sonra 1943’te ortaya çikti. Bu metinde bulunan Atatürk imzasi da Inönü imzasi da asil imzalarina uyum göstermiyor.” seklinde konustu.
Ögrencilerin sorularinin ardindan Ata Ögrenci Toplulugu Baskani Umut Okay’in Yrd. Doç. Dr. Ali Güler’e plaket vermesiyle konferans son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284