Dogalgaz Faturasini Düsürmek Için Tüyolar!

Makine Mühendisleri Odasi Istanbul Sube Baskani Zeki Arslan, akilci tüketim politikasiyla dogalgazin daha az tüketilebilecegini belirtti.

Dogalgaz Faturasini Düsürmek Için Tüyolar!
Arslan, yaptigi açiklamada, Türkiye'nin enerjide disa bagimli oldugunu anlatarak, enerji tasarrufunun ve enerjiyi verimli sekilde kullanmanin ülke için büyük önem tasidigini ifade etti.
Özellikle dar gelirli aileler için isinma sorununun büyük bir problem haline dönüstügüne dikkati çeken Arslan, "En ucuz yakit, tasarruf ilkelerine uyularak tüketilen yakittir. Akilci bir tüketim politikasiyla dogalgazi daha az tüketebiliriz" dedi.
Arslan, dogalgazin tasarruflu kullanilmasi için vatandaslarin bazi önlemler alabilecegini animsatarak, önerilerini söyle siraladi: "Çatinizi uygun bir yalitimmalzemesi ile en az 10 santimetre kalinliginda yalitin. Bu islem için yapilacak masraf, saglayacaginiz yakit tasarrufu ile en çok iki yil içinde geri ödenecektir.
Duvarlarinizi, mühendisin bilgisine basvurarak mantolama yaptirin. Masrafinizi 2 ile 5 yil arasinda geri alabilirsiniz.
Pencerelerinizde çift cam ya da çift pencere kullanin. Harcamanizi 5 yil içinde geri alirsiniz. Pencerelerin ve disa açilan kapilarin kenarlarini uygun bir plastik sünger malzeme ya da kagit bantlarla kapatin.
Kombi alirken, konuta uygun, hermetik ya da bacali kombi alin. Cihazi çalisirken görün. Yogusmali kombi tercih edin. Satis sonrasi servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri arayin ve mutlaka farkli markalari karsilastirin.
Isi verimliligi yüksek radyatör seçin. Isiyi istenen derecede tutan termostatik vana takin. Radyatörlerinizin önüne ve üstüne esya, mobilya, mermer koymayin. Perdelerinizin radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmadigina emin olun. Radyatörlerinizin arka yüzüne bakan duvari, isi yansitma özelligi olan parlak, metal, katkili malzemeyle kaplayin.
Oturma odalari için 22 santigrat derece, yatak odalari için 20 santigrat derece sicaklik önerilir ancak oda sicakligini 1 santigrat derece düsürün. Oturma odalari için 21, yatak odalari için 19 santigrat dereceyi seçerseniz toplam yakit tüketiminiz yüzde 7 azalacaktir." Son zamlarla dogalgaz faturalarinin dar gelirliler için agir yük haline geldigini anlatan Arslan, dogalgazda devletin aldigi pay ve yapilan zamlarin yüksek oldugunu savundu.
Arslan, vatandasin ödedigi dogalgaz faturasinda birçok kalem bulundugunu söyleyerek, barinma, egitim ve saglik gibi isinma konusunda da sosyal devlet olmanin gereginin yerine getirilmesi gerektigini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284