Dünya Ormancilik Günü Nedeniyle Vatandaslara 5 Bin Fidan Dagitildi

21 Mart Dünya Ormancilik Günü, Karaman’da düzenlenen etkinliklerle kutlandi.

Dünya Ormancilik Günü Nedeniyle Vatandaslara 5 Bin Fidan Dagitildi

Orman Isletme Müdürlügü tarafindan Cumhuriyet Parki'nda düzenlenen törene, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Vali Yardimcisi Latif Memis, Orman Isletme Müdürü Ismail Çelik, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile daire müdürleri ve vatandaslar katildi. Atatürk Anitina çelenk koyulmasinin ardindan saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu. Burada bir konusma yapan Orman Isletme Müdürü Ismail Çelik, “21 Mart Dünya Ormancilik günü orman varliginin önemi, erozyonla mücadele, çöllesme, iklim degisimi ve buna benzer sorunlarin hatirlatilmasi ve vurgulanmasi amaciyla kutlanmaktadir. Ormanlar ülkeleri dogal güzellikleri, temiz havanin ve suyun tutuldugu, depolandigi ve diger canlilarin tüm ihtiyaçlarini karsilayabildigi çok yönlü faydalari olan kaynaklardir. Bütün bu akla gelmeyen görünmeyen faydalarinin yaninda ekonomik olarak da bir ülkenin temel kaynaklarindandir. Sahip oldugumuz bu dogal güzelliklerin korunmasi, gelistirilmesi ve ülkeye katilmasindaki öneminin artirilmasi için herkese önemli görevler düsmektedir. Çevre bilincinden yoksun davranislar dünyamizin giderek yasanabilir bir mekan olmaktan hizla uzaklasmasina neden olmaktadir. Gelecek kusaklara temiz bir çevre, yasanabilir bir dünya birakmanin en önemli yolu ormanlarin korunmasindan, gelistirilmesinden, genisletilmesinden ve erozyonun önlenmesinden geçmektedir. Topraklarinin önemli bir kismi çöllesme ve erozyon tehdidi altinda olan ülkemizde orman varligimizin artirilmasi, bozuk orman alanlarinin iyilestirilmesi, erozyonun önlenmesi, küresel isinma, iklim degisimi ve çöllesmenin ülkemiz üzerinde olabilecek etkilerinin en aza indirilmesi ve bozulan dengeyi yeniden tesis ederek yasanabilir bir çevre olusturulmasi amaciyla Bakanlik ve Tasra teskilatlari yogun bir çaba içerisindedir. Agaçlandirma çalismalari kapsaminda sadece 2011 yilinda müdürlügümüzce 6 bin 800 hektar alan agaçlandirilarak 3 milyon fidan toprakla bulusturulmustur. 2012 yili içerisinde agaçlandirma çalismalarimiz devam etmekte olup 6 bin 700 hektar agaçlandirilarak 4 milyon fidanin toprakla bulusturulmasi hedeflenmektedir” dedi.
Vali Yardimcisi Latif Memis ise “Ormanlar sadece oksijen varligimizi artirmakla kalmiyor. Ayni zamanda yetismis bir çam fidani bir saatte 40 kisinin verdigi karbondioksiti de temizliyor. Ayni zamanda havadaki zerreleri de temizliyor. Dünyamizin daha temiz bir dünya olmasini sagliyor.Ama maalesef biz her dakikada 21 hektar ormanlik alani kaybediyoruz. Yilda 16 milyon hektar alan maalesef yanarak kül olmakta. Her yil bir kisi 7 tane agaci yok edecek kadar kagit kullaniyor. Sadece kullandigimiz kagitlarin yarisindan tasarruf etmis olsak veya geriye dönüstürebilsek dünyada Türkiye büyüklügünde bir ormani kazanabilme sansina sahibiz. Dünyada kisi basi en az her yil 7 tane agaç ekebilmemiz lazim. Bu agaçlari egerken dünyada agaç dikemeyecek ülkeleri de düsünüp onlarin adina da agaçlar ekebilmemiz lazim. Bu anlamda Karaman’da ben çok iyi isler yapildigini düsünüyorum. Bu süreçte çalismalar yapan Orman Isletme Müdürlügü’ndeki arkadaslarimizi kutluyorum” dedi.
Yapilan konusmalarin ardindan 21 Mart Dünya Ormancilik Günü nedeniyle düzenlenen siir ve kompozisyon yarismasinda dereceye giren ögrencilere çesitli hediyeler verildi. Programin sonunda Orman Isletme Müdürlügü tarafindan vatandaslara fidan dagitildi. Dagitilan ilk fidanlari Vali Süleyman Kahraman verdi. Vatandaslara dagitilmak üzere Çekici ile getirilen 5 bin fidan ise kisa sürede tükendi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284