Dünyada Bulgurun Yeri Ve Önemi Anlatildi

Gaziantep’te yapilan `Bulgur Ortak Akil ve Güçbirligi Toplantisi`nda Gaziantep Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram dünyada bulgurun yeri ve önemini anlatti.

Dünyada Bulgurun Yeri Ve Önemi Anlatildi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB), Ipekyolu Kalkinma Ajansi, Gaziantep Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü ve Bulgur Sanayicileri Dernegi'nin isbirligiyle yapilan 'Bulgur Akil ve Güç Birligi Toplantisi'nda, dünyada bulgurun yeri ve önemi anlatildi. Toplantinin birinci oturumunda konusan Prof. Dr. Mustafa Bayram slayt gösterimi ile birlikte sunumunu yapti. Prof. Dr. Bayram konusmasinda dünyanin temel sorununun gida ve açlik oldugunu belirterek, “Milenyum çaginin en büyük sorunu açlik ve saglik. Sazi insanlar aç bazi insanlarda sagliksiz. Özellikle beslenme aliskanliklarindan dolayi. Bu sorunun çözümünü kimse bilmiyor. Bu konuyla ilgili onlarca çalisma var. Ama hiç biri bu sorununun çözümü noktasinda etkili olmuyor. Son yapilan arastirmalarda bu sorunun çözümünün Bulgur olabilecegi sonuçlari ortaya çikiyor. Dünya genelinde büyük gida firmalari, gida sektörünün önünü açabilmek için geleneksel olan ürünleri yeniden isleyerek modern pazarlara sunmayi kesfettiler. Bu nedenle gida sektörü için Bulgur ciddi bir potansiyel içeriyor. Önümüzdeki 5 yil içerisinde özellikle bulguru modern pazarlarda görebilecegiz” dedi.
Prof Dr. Bayram, geleneksel pazarlara bulguru sokmanin zor oldugunu belirterek, “Çünkü geleneksel pazarlarda damak tadi çok etkin. Bulguru Çin sofrasina koymaniz için önce Çinli bayanlara bulgur pisirmeyi ögret meniz lazim. Ama bulguru modern pazarlara yani bati pazarina sokmak daha kolay çünkü, bati pazari yeni ürüne daha aç. Onlara yeter ki hizli, pratik ve besleyici ürünler sunalim. Bu gibi nedenlerden dolayi nedenle bati pazari bulgura çok daha hazir durumda” dedi.
Bulgurun bilinmeyen bir çok özelligi oldugunu da hatirlatan Prof. Dr. Bayram, “Eger biz bu özellikleri kullanabilirsek bunu dünyana tanitmamiz çok daha kolay olur. Sunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bulgur dünyadaki tek pisirilmis ve sonrasinda kurutulmus bir ürün. Bunun dünyada baska bir örnegi yok. Genelde bulgur renginden dolayi da dikkat çekiyor. Bunlarla birlikte pisme ve kurutma esnasinda midede gerçeklesen reaksiyonun daha basiti bu üretim asamasinda geçiyor ve ön pisirilmis haline geliyor. Ön pisirme oldugu içinde sindirilmesi çok kolay ve rahat oluyor. Tabi bu pisirmeden dolayi bulgurda küf olusumu olmuyor. Dolayisiyla larvalarin olusumuna dayaniklidir. Raf ömrü oldukça uzun sicaga ve rutubete de dayaniklidir” dedi.
Toplantinin birinci oturumunun ardindan davetlilere bulgurdan yapilan yemek çesitleri ve tatli çesitleri ikram edildi.
Toplantiya Sanliurfa, Kahramanmaras, Karaman, Konya, Mardin ve Mersin gibi illerden gelen sektör temsilcileri de katiliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284