Egitim-Sen: “Çocuklarimizin Ve Ögrencilerimizin Gelecegine Sahip Çikiyoruz”

Hükümet tarafindan yasalastirilmasi gündeme getirilen ve komisyondan geçen 4+4+4 yeni egitim sistemini protesto etmek amaciyla Egitim-Sen Subesi tarafindan bir program düzenlendi.

Egitim-Sen: “Çocuklarimizin Ve Ögrencilerimizin Gelecegine Sahip Çikiyoruz”
Cumhuriyet Parki’nda yapilan protesto eylemine çok sayida egitimci, ögrenci ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.
Egitim-Sen Sube Baskani Mustafa Bozkurt burada yaptigi basin açiklamasinda, “Hiçbir tartisma ortami yaratilmadan, akademisyenlerin, ögretmenlerin, demokratik kitle örgütlerinin, velilerin görüsleri alinmadan, antidemokratik bir biçimde Meclis’e sunulan ve simdi Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen 4+4+4 kanun teklifine karsi AKP Hükümeti’ni uyariyoruz ve tüm yurtta sokaga çikiyoruz. Egitim Sen olarak, Meclis’e sunulan teklifin toplumsal taleplerden uzakta, AKP’nin siyasal ve ideolojik ihtiyaçlari dogrultusunda hazirlandigini dile getirerek Meclis Genel Kurulu’na gelmeden geri çekilmesi için mücadele ettik ve hükümeti bu konuda uyardik. Ancak tüm uyarilarimiza ve itirazlarimiza ragmen ‘ben yaptim oldu’ anlayisindan vazgeçmeyen AKP, kavga dövüs, muhalefet eden CHP milletvekillerini darp ederek teklifi komisyondan geçirdi. Egitim Sen, teklifin geri çekilmesi için verdigi mücadeleye devam ediyor, hükümeti son kez uyarmak üzere tüm yurtta sokaga çikiyor; gelecegine sahip çikan herkesi eylemimize destek vermeye çagiriyoruz!
Basbakan’in “Dindar nesil yetistirmek istiyoruz” söylemlerinden hemen sonra gündeme gelen zorunlu egitimin kendi içinde kademelendirilerek 12 yila çikarilmasi çalismalarinda son asamaya gelindi. AKP hükümeti, yapilan düzenleme ile gerçekte zorunlu egitimin süresini arttirmaktan çok, zorunlu egitimi 4+4+4 seklinde kademelendirilmis olarak gündeme getirerek, egitim sistemini kendi siyasal ve ideolojik amaçlarina paralel olarak biçimlendirmek istiyor.
4+4+4 Kademeli Zorunlu Egitim Ne Getiriyor?
Hükümetin hedefi, Türkiye’de zorunlu egitimin 12 yila çikarilmasi degil, Basbakanin bir süredir dile getirdigi “Dindar nesil yetistirmek istiyoruz” ifadesine uygun bir egitim sistemi olusturulmak isteniyor. Düzenleme ile
•          Kanun teklifinde yer alan, “ilkögretim devlet okullarinda parasizdir” ifadesi komisyon görüsmelerinde metinden çikarilarak, ilkögretimin tamamen parali hale getirilmesinin ilk adimlari atilmak isteniyor. 
•          Halen kesintisiz olan zorunlu ilkögretim iki kademeye ayrilacak. 4 yillik birinci kademede herkes ayni egitimi alip, temel derslere girecek. Ikinci kademede ise seçmeli dersler baslayacak.
•          4 yil süreli birinci kademe “ilkokul”, ikinci 4 yil süreli ikinci kademe “ortaokul” olarak tanimlandi. Degisiklik yürürlüge girdikten sonra 5. sinif okutan bütün ögretmenler “norm fazlasi” haline gelecek ve bakanlik tarafindan baska görevlerde görevlendirilebilecek.
•          12 yillik kademeli zorunlu egitimi mesrulastirmak için 5. siniftan itibaren çocuklari “meslege yöneltme” gibi gerekçeler ileri sürülüyor. Bütün dünya ülkelerinde meslege yönlendirmenin çocuklarin gelecegi açisindan daha ileri yaslarda yapildigi gerçegi göz ardi ediliyor.
Zorunlu egitimin esneklestirilmesi ile okullarda piyasaya ucuz isgücü yetistirilmesi hedefleniyor!
4+4+4 seklinde getirilmek istenen kademeli egitim ile hedeflenen “açik ögretim” sistemi ile zorunlu egitimin “esneklestirilmesi” arasinda bag kuruluyor. Bu sekilde egitim sisteminin piyasa ile iliskilendirilmesi ve okullarda verilen egitim üzerinden, özellikle mesleki egitim ile sermayeye ucuz isgücü saglanmak isteniyor.
Çocuk gelinler sorunu çözülmüyor!
Daha önce 4. siniftan sonra getirilmek istenen “açik ögretim” sistemi, komisyonda yapilan degisikliklerle 8. sinif sonrasi için öngörüldü. Çocuk gelinlerin agirlikli olarak 13, 14, 15 yasinda oldugu düsünüldügünde, mevcut düzenleme ile “çocuk gelinler” uygulamasina onay veriliyor.
Zorunlu din derslerine ek olarak, seçmeli din dersleri getiriliyor!
Avrupa Insan Haklari Mahkemesi ve Danistay’in Zorunlu din dersinin kaldirilmasi yönündeki kararlarina ragmen düzenleme yapmayanlar, zorunlu din dersleri yaninda seçmeli din dersleri getirerek, “dindar gençlik” projelerini güçlendirmek istiyorlar. Ayrica bütün okullarin ikinci kademesine seçmeli Arapça ve Kur’an dersleri konularak egitimde fiilen imam hatip modeline geçilmek isteniyor.
“Dindar” ve “kindar” bir nesil yetistirmek isteyenlerin çocuklarimizin ve ögrencilerimizin gelecegi ile oynamasina izin vermeyelim!
EGITIM SEN, gün geçtikçe parali hale getirilen, ticarilestirme ve dinsellestirilmeye uygulamalariyla kusatilan egitim hakkina sahip çikmak için egitim emekçilerini, ögrencilerimiz ve çocuklarinin geleceginden endise eden herkesi birlikte mücadele etmeye çagiriyor.
Egitimin ve ögrencilerimizin iktidar partisinin siyasal hedeflerine kurban edilmesine izin vermeyecegiz. Egitim hakkindan herkesin esit ve parasiz olarak yaralanmasi için, laik, bilimsel, demokratik egitim için, ögrencilerimizin, çocuklarimizin gelecegine sahip çikiyor.
Cumhuriyet tarihinde daha önce görülmeyen bir seyler yasaniyor. Kendi ideolojik hesaplariyla ugrasirken 3 aydir memurlarina maas zamlarini vermeyen, grevli toplu sözlesmeli sendika yasasini çikarmayan AKP hükümetini protesto ediyor bordrolarimizi yakiyoruz” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284