Emekliler Dernegi Baskani Yilmaz: “Devlet Emeklinin Haklarini Vermelidir”

Türkiye Emekliler Dernegi Karaman Sube Baskani Abdullah Yilmaz, Baskanlar Kurulu sonuç bildirgesinde devletin emeklinin temel haklarini vermesi gerektigini söyledi.

Emekliler Dernegi Baskani Yilmaz: “Devlet Emeklinin Haklarini Vermelidir”

 Yilmaz, “Türkiye Emekliler Dernegi Baskanlar Kurulu, 5/6 2013 tarihlerinde TÜED Genel Merkezi’nde toplanmis, ülkenin ve emeklilerin sorunlari üzerinde degerlendirmelerde bulunmustur. Baskanlar Kurulumuz, ülkemizin degismez yönetim biçimi olan Cumhuriyet degerlerlerinin korunmasini ve bu çerçevede yeni bir özgürlükçü Anayasa yapilmasini önermektedir. Çagdas bir ülke olan Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve hukuksal olarak AB standartlarina erismesini, iktidarin ve muhalefetin toplumu kutuplasmaya götürmeyecek bir yaklasim sergilemesini talep eden Baskanlar Kurulumuz, üniter devlet yapisinin korunmasini savunmaktadir. Baskanlar Kurulumuz, iktidarin demokratik talepleri karsilamada geç kalmamasini önermekte, AB üyeligini hizlandiracak iç mevzuattaki düzenlemelerin bir plan dâhilinde gerçeklestirilmesini istemektedir. Baskanlar Kurulumuz, sosyal güvenlik sisteminde tek çati ve esitlik ilkesinin bir hedef olarak benimsenmesini, emekliler ve sigortalilar arasinda ayrima neden olan uygulamalarin sona erdirilmesini talep etmektedir. Baskanlar Kurulumuz, emeklilerin taleplerini ve çözüme iliskin önerilerini degerlendirmis ve asagida yer alan konularin bir an evvel çözüme kavusturulmasini istemektedir.

•10. Kalkinma Planinda emeklilerin sorunlari ve çözüm önerilerinin bir hedef olarak yer almasi, sosyal güvenlik haklarina verilen bir deger olarak görülmüstür. Plan hedefinde de yer aldigi gibi, emeklilerin ayliklari iyilestirilmeli, saglik hakki gelistirilmeli ve yaslilik hukuku ile ilgili degisikliklere gidilmelidir. Emeklilere sendika hakki taninmali, toplu sözlesme hakki getirilmelidir.
•2008 sonrasinda emekli olanlar arasinda önemli bir sorun olan ayliklarin hesaplanmasinda yasanan esitsizliklere çözüm bulunmalidir. 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu, sigortali çalistirmayi özendirmediginden, emekli ayligi hesaplama sistemi yeniden düzenlenmelidir. Ayni kazanç ve prim ödeme gün sayisina sahip olan sigortalilar, farkli yillarda emekli olmalari durumunda, geç emekli olanlarin aleyhine emekli ayliklari düsmektedir. Bu uygulama esitlik ilkesine ve sosyal güvenligin evrensel normlarina aykiridir. Bu bakimdan, 5510 sayili Kanunun emekli ayliklarini hesaplama parametreleri yeniden belirlenmelidir.
•Emekli ayliklarindaki esitsizligin giderilmesi için yeni bir intibakin yapilmasi zorunluluk almistir. 2000 öncesi ve sonrasi prim kazançlari 1999 sonu göstergeleri esas alinarak 2000 sonrasi için de gösterge sisteminin belirlenmesi, emekli ayliklarinda esitligin korunmasi için bir ihtiyaç olarak karsimiza çikmaktadir. Bu nedenle, kazançlari ve aylik baglama oranlarini bir sistem dâhilinde belirlemek, sosyal güvenligin bir kurali olarak degerlendirilmelidir.
•Isyeri açan emeklilerden kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Primi kaldirilmalidir. Çalisan emeklilerden alinan SGDP makul bir orana indirilerek, her yilsonunda emekli ayliklarini iyilestirecek bir sistem getirilmelidir.
•Emeklilerden katki payinin alinmasi, emeklilere bir haksizlik olarak görülmektedir. Aldiklari ayliklarla güç yasam kosullarinda ayakta durmaya çalisan emeklilerden; muayene, ilaç katki payi ve fark adi altinda bir ücret alinmamalidir.
•Geçmiste ödenmekte olan vergi iadelerinin karsiligi olarak getirilen ek ödeme yüzdeleri ve uygulanan aylik tutarlari düsük kaldigindan, her iki parametre de yeniden degerlendirilmeli, yüzde 4 ve 5 olarak uygulanan ek ödeme yüzdeleri ve aylik matrahlari yükseltilmelidir.
• Sosyal güvenlik kurumlarindan emekli olanlar arasinda taban ayliklarda bir denge kurulmali, Emekli Sandigi temel alinarak yeniden belirlenmelidir. Taban ayliklar belirlenirken, prim kazançlari ve prim ödeme gün sayilari dikkate alinarak taban ayliklarda esitlik saglanmalidir.
• Kamu çalisanlarina ödendigi gibi emeklilerimize de bankalardan ayni ölçülerde promosyon ödenmelidir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284