Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz: “Dogruyu Ve Maden Ocaginin Altinda Yasananlari Paylasiyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, tahliye edilmeyi bekleyen 2 bin 500 ton su kaldigini belirterek, suana kadar yer altinda her hangi bir isçiye ulasamadiklarini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz: “Dogruyu Ve Maden Ocaginin Altinda Yasananlari Paylasiyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ve Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik ile birlikte yaptigi açiklamada, Karaman’in Ermenek ilçesinde su dolan madende mahsur kalan 18 isçinin kurtarilmasi için yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi.

MADENDE YERI ÇAMUR KAPLAMIS
Diger bakanlarla birlikte sabah erken saatlerde madene inerek gelinen noktayi incelediklerini söyleyen Bakan Yildiz, "Suyun çekilen son noktasinda, o taban en dip taban kodu degil ama yaklasik onun 25 metre kadar üzerindeki suanki hedefledigimiz su miktarini tamamlamis bulunuyoruz. Çok az bir su geliri var. Onu da aralarla beraber pompajla disari atiyoruz. Suanda suyun yine öncelikli bir problem olmaktan çiktigini ama yerine ve ara ara 1 metrelere varan balçik ve çamurun kapladigini gördük. Nefeslik kisminda tahkimatin daha az bozuldugunu ama desandrede çok daha yüksek miktarda tahkimatin bozuldugunu gördük. Bunu bizzat kendimiz de müsahede ettik ve degerlendirmelerimizi de maden ocaginin altinda mühendis arkadaslarla beraber yaptik. Orada degisken bir durum var. Tabi ki oksijen miktarinin azaldigini görüyoruz. Bu manada Çalisma Bakanimizin da talimatlari oldu. Oksijen maskesi olmayan kisilerin de bundan sonraki çalismalarda artik bulunmamasi lazim geldigini, oraya gireceklere mutlaka oksijen maskesiyle beraber girmeleri gerektigini bir kez daha talimatlandirdi. Simdi orada bir 300 metreyi asan bir yürüme yolu var. Tabanda, yürüme yolunda arkadaslarimiz oraya girdiler. Dedigimiz gibi o çamurun çekilmesi, bunun çekilmesinden kastimiz vagonlarla disari mi çikartilmasi yoksa oradaki bir kisim ceplere bosaltilmasi mi? Bununla alakali talimatlarimizi verdik. Bu çalismalar yogun bir sekilde devam ediyor" dedi.
ULASILAN ISÇI YOK
Bakan Yildiz dün yaptigi açiklamalari yineleyerek madende ulasilan isçi bulunmadigini ifade etti. Yildiz, "Buradaki vatandaslarimizin beklentisini oldugu gibi, gerçekte oldugu gibi yansitmamiz lazim. Dün bir televizyon kanalinda alt yazida '3 kardesimize ulasildi' haberlerinin dogru olmadigini söylemistik. Eger öyle bir seye ulasacaksak bunu yine sizlerle paylasacagimizi bilmenizi isteriz. MTA’nin yaptigi çalismada, dün bilgilendirmistik, üçüncü bir giris noktasini tespit etmek için 172 metre inmeleri gerekiyordu ve sabaha kadar kesintisiz çalistilar. Suanda 150’inci metreye kadar da geldiler. Oradan da tabii ki, en dip taban koduna 752 koduna inmemiz gerekiyor ki, üçüncü bir yerden daha müdahale etmis olalim. Ne kadar bu çalismalar isabetli olacak, ne kadar karsiligini bulacagiz? Dedigimiz gibi her safhasinda her asamasinda bunu sizlerle paylasacagiz. Bir sonraki adimlarla alakali da ne süre konusunda ne de is konusunda herhangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz. Çünkü gerçekçi olmayan noktalar çikabilir. Dogruyu ve yalnizca maden ocaginin altindaki yasananlari sizlerle paylasmak durumundayiz. Bu yüzden daha sorumlu, hep beraber basinla beraber daha sorumlu davranmamiz lazim diye düsünüyorum" diye konustu.
ISÇILERIN GÖRÜLDÜGÜ AMA ULASILAMADIGI IDDIALARI
Bakan Yildiz, kurtarma çalismalarina katilan bir isçinin içeride mahsur kalan bazi isçilerin gözle görülebildigini ancak ulasilamadigi için çikarilamadigini anlattigi yönündeki soruya tepki gösterdi. Bakan Yildiz, "O zaman, o isçi kardesimizle beraber süreci yönetmek lazim. Yani bu dogru degil arkadaslar. Simdi burada bu açiklamalari bu yüzden yapiyoruz. Sabah 04.00 civarinda oradan çiktik ki, yani bizatihi yerinde verdigimiz talimatlarin yerinde uygulanip uygulanmadigi ile alakali ne kadar uygulanabilir oldugu ile alakali da konustuk. Simdi havalandirmayi yapmadan o isçi kardesimiz bunu neye dayanarak söyledi, eger varsa bize de bildirsin tabii ki, arkadaslarimizla beraber acilen müdahale ederiz. Simdi arkadaslar, bakin bir kez daha söylüyorum. Bu konuda hem basinimizin hem bizlerin bu noktadan sonra daha da sorumlu davranmaya davet etmemiz gerekir. Niçin? Su alindikça ki suanda toplam 10-12 bin ton suyun 4’te 3’ü alinmis durumda. 4’te 1’i kaldi orada. Yani 2 bin 500 ton civarinda yaklasik bir su kaldi. Içinde tabi çamuru var, çok teknik detaylara girmeyelim. Suyun 4’te 3’ü alindiktan sonra bize bir çalisma alani açildi orada. 300 metrelik bir çalisma alani açildi. Olasi bir isçi kardesimiz varsa ona ulasmak açisindan tüm bu seyler devam ettiriliyor. Yani oradaki adim adim, metre metre çalismalar devam ettiriliyor. Sonucunu yine sizlerle paylasacagiz" seklinde konustu.
SAVCILAR MADENE INEREK INCELEME YAPTI
Bakan Taner Yildiz, adli sorusturma için Cumhuriyet Savcilarin madene inerek inceleme yaptigini dogrularak, isçilerin yer altindan hiç çikarilamayacagi yönündeki yorumlari degerlendirdi. Taner Yildiz, "18 kardesimize ulasmakla alakali bizim niyetimiz de, gayretimiz de böyle bir dediginiz durum söz konusu olmaz, olamaz. Yani biz orada adim adim, metre metre, tek tek bu noktalari asmak durumundayiz. Bu çalismalar bunun için yapiliyor. Bununla alakali süre sorulursa bizim bu konuyla alakali süre taahhüdümüz yoktur dedigimiz kisim bu" dedi.
Madende tahliye edilmeyi bekleyen 2 bin 500 ton su kaldigini anlatan Bakan Yildiz, "En dip taban koduna göre suanda ulastigimiz miktar 25 metre kadar daha üzerindeyiz. Bizim altimizda ulastigimiz yerin 25 metre kadar daha su var. Bu 25 metre suyun toplami 2 bin 500 tona karsilik geliyor. Ama bunun ne kadarinin çamur oldugunu bilmedigimiz için bizim oradan çekecegimiz su miktari budur demek dogru degil. Orada 350 metre civarinda bir alan çikti bize. Bacalarimiz var. Orada bir kisim bacalar var. Onlari da dahil ederek 350 metre. Onlarin hepsi tek tek kontrol edilecek" diye konustu.
"HER TÜRLÜ IHTIMALI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAMIZ GEREKLI"
Taner Yildiz, maden çevresinde güvenlik önlemlerinin artirilmasinin isçi yakinlarinin talepleri dogrultusunda yapildigini açikladi ve bazi gazetelerde yer alan Ermenek Devlet Hastanesine tabutlar ve adli tip uzmani getirildigi yönündeki haberleri, "Her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamiz gerekli" sözleriyle degerlendirdi.
Bakan Yildiz sözlerine söyle devam etti; "Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamiz lazim ama her türlü ihtimali. Bununla alakali Adli Tip Kurumu ile de Saglik Bakanligimiz la da, Ermenek Devlet Hastanemizde de hepsi ile alakali durumlari göz önünde bulundurmamiz lazim. Ne yazik ki, böyle bir güçlü ihtimal var, bunu görmezlikten gelemeyiz. Ama ben o tabut fotograflarinin yayinlanmis olmasinda basin açisindan dogru bulmadigimi sizlerle paylasmak isterim. Ailelerde biraktigi tesiri siz düsünün. Yani biz bütün bunlara nezaket gösterirken, bütün bunlari hassas düsünmeye çalisirken basinin bunu haberlestirmis olmasini dogru bulmuyoruz. Arkadaslar sizden sakladigimiz bir sey yok. Ayni sekilde oradaki gerçekleri, olani yansitmanin haricinde sizin de bir amacinizin olmadigini bildigimiz için o gerçeklerin hepsini sizlerle paylasiyoruz. Görüntüler dagittik. O görüntüleri de ayni sekilde paylasiyoruz. Onun haricinde siz görevinizi yapiyorsunuz. Talepleriniz yerine geliyor."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, 3 metrelik bir yer tabakasinda damar çiktigini, 7 saatte bunu asamadiklarini, bundan sonra öyle bir tabakanin çikip çikmayacagini bilmediklerini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284