Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz: “Karsimiza Her Metreyi Astikça Yeni Seyler Çikiyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, madende mahsur kalan 18 isçiyi kurtarmak için her metreyi astiklarinda yeni seylerle karsilastiklarini ve 1,5 metrelik çökmeler oldugunu söyledi.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz: “Karsimiza Her Metreyi Astikça Yeni Seyler Çikiyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, ortak açiklama yaparak madendeki kurtarma çalismalarini degerlendirdi. Bakan Taner Yildiz, suyu tahliye ettikçe arkasindan çamurun geldigini gördüklerini, 16 metreye kadar su bosaltildigini bildirdi. Bakan Yildiz, “Ancak bosalttigimiz yerin tahkimatinin bir kisim tahkimatin bozulmasina ragmen 1 metrelik, 2 metrelik çöküntüler olustu. Bu bizim için hem suyu, hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayi zorunlu kiliyor. Tabii ki zaman ilerliyor. Bizim 18 isçi kardeslerimizle alakali umutlarimizin azaldigini söylemem gerekir. Burada bu çöküntülerin ayni zamanda disari çikartilmasi, dünkü Ahtapot’un montaji yan tarafa alindi ve rayli sistemden yararlaniliyor su anda. Isimizin kolay olmadigini, zaman alacagini, bununla alakali da bütün ekiplerin 24 saat kesintisiz, vardiyali olarak çalistigini söylemem lazim. 30’a yakin kurum ve içinde madencilikle alakali, bütün maden içerisinde faydali olabilecek bütün ekip Istanbul, Ankara, Izmir’den gelen bütün malzemeler kullaniliyor. Yeni bir malzeme arayisimiz su anda yok. Ama burada zamanla mücadele ettigimiz için hem nefeslikte, hem desandrede iki ayri kolda sürdürülüyor. Görev bölümleri, taksimatlari tekrar gözden geçirildi. Çalismalar da devam ediyor” dedi.
"ÇAMUR KITLE TEMIZLENMEYE ÇALISILIYOR"
Bakan Lütfi Elvan ise, basinçli su ile birlikte olusan çamur kitlesinin temizlenmeye çalisildigini söyledi. Bakan Elvan, “Dün öncelikli olarak suyun biran evvel çekilmesi ana hedefimiz demistik. Bugün gelismeler neticesinde o çamur kitlenin yer altindan temizlenmesi, temizlenen kesimin tahkimatinin yapilmasi ve üçüncü asamada bu suyun tahliyesi öncelikli hedefimiz arasinda yer aliyor. Bu çerçevede çalismalar devam ediyor. Teknolojik imkanlar neyse en son teknoloji kullanilarak bunlarin hepsi yapiliyor. Tüm isçilerimiz gece gündüz çalisiyorlar. Suan asagi yukari 75-80 isçi her iki tarafta da çalisiyor. Bir taraftan tahkimat yapiyorlar, diger taraftan çamurlu kesimi disari aktariyorlar, bir taraftan suyun tahliyesine yönelik çalismalari yürütüyorlar. Oradaki kardeslerimize yönelik umudumuz her geçen gün daraliyor ama elimizden geldigince tüm imkanlar seferber edildi, çalismalar devam ediyor” diye konustu.
"ÇALISMALAR DURDURULMADI"
Bakan Faruk Çelik de, madende su tahliyesi çalismalarinin durduruldugu yönündeki haberlerin dogru olmadigini söyledi. Bakan Çelik, “Herkes üzerine düsen görevi azami gayretle yerine getiriyor. Maden ocaginda olup bitenlerle ilgili gerçek bilgi kaynaginin su açiklamalar oldugunu vurgulamak istiyorum. Sabah geldigimizde burada su bir merkezden çekimi bir miktar durduruldugu, çalismalarin yapilmadigi, tahkimatin yapilmadigi gibi son derece olumsuz, gerçegi yansitmayan degerlendirmelerle karsi karsiya kaldik. Bunlar dogru degil. Tam aksine gerek tahkimatla ilgili, gerek içerideki materyallerin disariya atilmasi ve suyun tahliyesi ile ilgili yogun bir çalisma içinde olan onlarca, yüzlerce arkadas varken yanlis bilgilendirmenin yapilmasi ve bilgi kaynaginin mutlaka bu açiklamalar çerçevesinde degerlendirilmesinin dogru olacagi içerisindeyim. Kamuoyuna yanlis bilgi vermeyelim. Son derece ehil arkadaslarimiz planli programli bir sekilde suanda ocagin metrelerce altinda çok düzenli bir çalismayi sürdürüyor. Insallah kisa sürede yol aliriz diye düsünüyorum” dedi.
Bakan Çelik, ‘Bu ocaga ruhsat verilmemeliydi’ yönünde açiklamasinin olmadigini da belirtti. Bakan Çelik, “Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaslarimizla geçmisteki maden kazalari ile ilgili degerlendirmeler yaptik. O arkadaslarin yanlis aktarimlari oldu, onu düzeltmeye yönelik bir açiklamaydi. Yanlis daha farkli anlasilmalar olmasin diye. Konu su; ocagin içinde olup bitenleri hizli bir sekilde sonuçlandirilmasi mücadelesi, buna endekslenmisiz. Israrla baska noktalara çekmeyi dogru bulmuyorum, bu gayret içerisinde olanlar var. Bu dogru bir yaklasim degil” diye konustu.
"ÇAMURLU SUYUN IÇERIDEKI TAHRIBATINI GÖRMÜS DEGILIZ"
Bakan Taner Yildiz, suyun ne zaman tahliye edilecegi ile ilgili bir öngörüsü olup olmadigi yönündeki soru üzerine, su çekildikçe karsilasacaklari tabloyu bilmediklerini anlatarak, “Karsimiza her metreyi astikça yeni seyler çikiyor. 5-6 bar civarinda gelen çamurlu suyun içerideki tahribati suanda görmüs degiliz. Ama her ulastigimiz metre bize yeni bir tablo çikartiyor ve biz o tabloyu, problemi çözmemiz lazim. Suyu aktarmak önceligimizde ama suyu aktardiktan sonra çamurun ve tahkimatin bozuldugunu gördük. O tahkimati yapmadan, çalismayi yapacak arkadaslarin güvenligini saglamada biz orada çalismayi sürdüremeyiz. 24 saat çalisma var. Bunun ile çalismanin adi su aktarma diye anlasilmamasi lazim. Bize yeni gelecek tablolarin ne olacagini bilemeyiz. Ileride temiz suya gelecegimiz nokta varsa, ocagin egimlerine, plato yaptigi düze yerlere bakarak söylüyorum biz güvenligi saglayarak bunlari yapmamiz lazim. Tabii ki özellikle ocagin giris alani ile alakali çalismanin rahatlatilmasi içinde bir kisim önlemler ve tedbirler almak zorundayiz ki, çalisanlar orada daha yogun ve daha aktif olabilsinler ama bütün kamuoyu bilmeli ki hiç süphesiz burada 24 saat kesintisiz bir çalisma yapiliyor. Bunun basliklari ve isimleri de degismek kaydiyla” dedi.
"1,5 METRELIK ÇÖKMELER OLDU"
Bakan Yildiz, madende çökmeler oldugunu da açikladi. Yildiz, “1 metre, 1.5 metrelik çökmeler oldu. Bunun adina siz hangi tabiri kullanirsaniz, olan hadisenin asli tamami bu. Ileri de göçüklerle de karsilasabilir miyiz, karsilasabiliriz. Suanda biz bunu bilmiyoruz. Suan olan kamuoyu ile birebir seffaf ve açik olarak paylasmamiz lazim. Suan olan, o suyun basinçla beraber olusturdugu agaç tahkimattaki deformasyon, bozulma, yapilmadan ilerlenemiyor. Malum biz tabani güvence altina almamiz lazim ki, orada ilerlenebilsin ve en son noktalara kadar ulasilabilsin” seklinde konustu.
"KIMSENIN GÖZÜNÜN YASINA BAKMAYIZ"
Bakan Yildiz, Soma’da Uyar Madencilik’le ilgili ‘Maden sahibini bulamiyoruz’ dedigi iddialari ve Ermenek’te de su basan ocakta Uyar Madencilik ile karsilasildiginin hatirlatilmasi üzerine, “Kimsenin gözünün yasina bakmayiz” dedi. Yildiz sözlerine söyle devam etti:
“Ben yapi olarak ancak dogruyu ve gerçegi paylasiyorum. Biz Uyar Madencilik’in çalismalarindan memnun degiliz. Ben bulamadigimizla alakali bir sey söylemedim. Burasi amcasinin oldugunu söyleniyor. Ben sunu söyledim, üzerlerine ruhsatli varsa bu ruhsatlarin kaldirilmasi talimatini verdim Soma’dan sonra. Biz hem isçi kardeslerimizin hukukunu koruyarak hem de makul ölçülerde isçi sagligi ve is güvenligi çerçevesinde yerli kömürün üretilmesiyle alakali politikalar üretiyoruz. Burada ister isveren ister kamu olsun, eger birisinin kusuru varsa, var ki islem oluyor, bunun açiga çikartilmasiyla alakali kimsenin bir tereddüdü olmasin. Bizim bu manada idaremiz tamdir, biz yalnizca dünyada cezalar degil ayni zamanda ahretteki vebale de inanan insanlariz. O yüzden kimsenin gözünün yasina bakmayiz. Ister Uyar olsun, ister uymayan olsun. Bu konuda tavizimiz olmaz.”
Ermenek’teki madenin ruhsat sahibinin baska firma, isletmecisinin ise Soma’daki madeni isleten Uyar Madencilik’in sahibinin amcasi oldugunu ögrendiklerini dile getiren Bakan Yildiz, idari ve adli sorusturmalarin da sürdügünü sözlerine ekledi.
"HIÇBIR SEYI SAKLAMIYORUZ"
Bakan Elvan tekrar söz alarak, kamuoyundan hiçbir seyi gizlemediklerini vurguladi. Elvan, “Biz iki günden beri her seyi sizlerle paylasiyoruz ve paylasmaya devam edecegiz. Ama kulaktan dolma bir takim bilgilerle haber geçilmesi son derece yanlis. Biz hiçbir seyi saklamiyoruz. Olan biten neyse açikligiyla ortaya koyuyoruz. Son hadise, 800 kodunda galeriyi çamur kaplamis, yaklasik 1 metrelik kisimda tahkimatin asagiya indigi görüldü, bununla ilgili çalisma baslatildi. Birilerinin buraya gelip fisiltilarla bir taraftan insanlari provoke edici, yalan haber üretici kisilere itibar etmeyin” seklinde konustu.
Sorular üzerine Bakan Taner Yildiz, ilerleyen metrelerde de göçükler olabilecegini ifade ederek, “Burada basinçli çamurla beraber su geldi. Hangi tahkimatini bozdugunu su anda bilmiyoruz. Ama göçük varsa da göçük oldu deriz. Nereden kaynaklandigi ortada. Çamurlu, basinçli su geliyor. Çökebilir ama biz su anda maden ocaginda ne oluyorsa birebir paylasiyoruz” dedi.
"BANA ULASAN MEKTUP OLMADI"
Bakan Lütfi Elvan, isçilerin birkaç yil önce bu madendeki sikintilarla ilgili kendisine mektup yazdiklarini ve cevap gelmedigini ifade ettikleri sorusu üzerine, “Onu bana da ifade ettiler ancak bana ulasan herhangi bir sey olmadi. Milletvekilimiz Mevlüt Beye ulasan bazi talepler, özellikle bu yemekle ilgili bazi talepler ulasmis. Ama benim sahsima dogrudan bana ulasan herhangi bir sey olmadi. Yemegi yeraltinda yemekle ilgili sikinti olmus. Ikinci husus, burada bulunan isçilerin 45 gün gibi bir süre islerine son verilmis, bunu bana aktardilar” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284