Ermenek Maden Faciasi Davasina Devam Ediliyor

Karaman’in Ermenek ilçesinde, 28 Ekim 2014 tarihinde 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili açilan davanin ikinci durusmasi görülüyor. Durusma öncesi Ermenek Adliyesi çevresinde polis ekipleri güvenlik önlemleri aldi.

Ermenek Maden Faciasi Davasina Devam Ediliyor

Ermenek Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin ikinci durusmasina, tutuklu saniklar Has Sekerler Madencilik Sirketinin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi Müdürü ve hissedari Abdullah Özbey, ayni sirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz saniklar Naci Özsoy, Mehmet Zeybek, Serafettin Zeybek ve Mustafa Ayan, hayatini kaybeden madencilerin aileleri, taraf avukatlari katildi.
15 Haziran 2015 tarihinde yapilan ilk durusmada tutuksuz yargilanirken hakkinda tutuklama karari verilen Has Sekerler Madencilik Sirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy’un durusmaya katilmadigi görüldü. Durusmada söz alan sanik avukatlarindan biri, tutuksuz yargilanan saniklarin hepsinin savunmasini tek bir avukatin yapmasini talep etti. Ara karar veren mahkeme heyeti bunu kabul etmedi. Daha sonra saniklarin çapraz sorgusuna geçildi. Durusmada tutuksuz saniklardan baska illerde olanlarin SEGBIS (Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi) ile ifadeleri alinirken, SEGBIS ile ilk olarak Istanbul Adliyesinden Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi eski yetkilisi Hüseyin Hüsnü Özbey ifade vermeye basladi. Yasli olan ve doktor ile hemsire kontrolünde durusmaya katilan Hüseyin Hüsnü Özbey’in konusmasinin hoparlörden anlasilamamasi üzerine avukati konusmalarini aktardi. Özbey, “42 senedir Cenne’nin yöneticisi bendim sonra Abdullah Özbey'e devrettim” dedi. Bunun üzerine hakim, “Defter ve haritalar nerede” diye sordu. Özbey, “Ben haritalari ve defterleri Cemile’ye verdim, demek ki bakmamislar. Cemile benden haritalari aldi, götürdü” diye karsilik verdi.
Tutuksuz saniklardan Naci Özsoy da savunma yapti. Özsoy’a hakim, “Borç defterinde baskalarinin yerine imza attigin ve evrakta sahtecilik yaptigin iddia ediliyor ne diyorsun” sorusunu yöneltti. “Özür dilerim, ayaklarim titriyor” diyen ve sendeleyen Naci Özsoy da, “Kazadan ben yarali kurtuldum. Herhangi bir art niyet tasimadim imza atarken. Sayin savciya da inkar etmedim, ayni sekilde söyledim. Kazadan kurtuldugum için ne yaptigimi bilmiyordum, imzaladim. Ben yakip yok edebilirdim bu evraklari ama yapmadim” seklinde konustu.
Durusmada, tutuksuz saniklardan Ahmet Dagdeviren’in Mersin’den ifadesinin alinmasi için SEGBIS ile baglanti kuruldu. Dagdeviren, ifadesinde, “Savciliktaki ifadelerimin hepsi dogrudur” dedi. Mahkeme baskaninin, “Eski imalata gelindigini nereden biliyordun, harita var miydi elinde” sorusu üzerine, “Elimde harita yoktu. Basyukari çikarken az bir su gelmis, onu yazmislar deftere. Eski imalat haritasi falan yoktu elimde” seklinde konustu. Mahkeme baskaninin, “Eski bir imalata rastlandigini biliyorsun, sirkete uyarida bulundun mu, eski imalat haritasini alalim diye” sorusu üzerine Dagdeviren, “Benim yetkim yoktu” dedi.
Avukatin, “Maden Isleri Genel Müdürlügü (MIGEM) size sondaj makinesi uyarisinda bulundu mu” sorusuna Dagdeviren, “Hayir” cevabini verdi.
18 MADENCI HAYATINI KAYBETTI
28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde bulunan Has Sekerler Madencilik Sirketi’ne ait linyit ocaginda eski ocakta biriken suyun basmasi sonucu 18 isçi mahsur kalmis, 38 gün devam eden kurtarma çalismalarinda degisik zamanlarda 18 isçinin cansiz bedenine ulasilmisti. Sorusturmayi yürüten Ermenek Cumhuriyet Bassavciliginin hazirladigi 166 sayfalik iddianameyle Ermenek Agir Ceza Mahkemesinde dava açildi. Iddianamede yer alan tutuklu saniklar Has Sekerler Madencilik Sirketinin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi Müdürü ve hissedari Abdullah Özbey, ayni sirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile geçen durusmada hakkinda tutuklama karari verilen Has Sekerler Madencilik Sirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy ile 10 tutuksuz sanik, “Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma” suçundan 20 yildan 25 yila kadar hapis istemiyle yargilaniyor. Barut biriminde görevli isçi Naci Özsoy, “Yetkisi olmadigi halde belgelere imza atmak”, puantör Mustafa Ayan da “Faciayi bildirme yükümlülügünü ihlal” suçlamasiyla yargilaniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284