Ermenek`i Unutamiyor

Karaman`in Ermenek ilçesindeki bir maden ocaginda 2001 yilinda meydana gelen göçükte tek basina saatlerce toprak altinda kalan ve belinin kirilmasi nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Trabzonlu maden isçisi Ali Osman Saglam, 13 yil önce yasadigi faciayi dün gibi hatirliyor.

Ermenek`i Unutamiyor

Trabzon’un Salpazari ilçesinden babasi Mehmet Saglam (67) ile birlikte Karaman’in Ermenek ilçesindeki maden ocaginda çalismak için gittiklerini kaydeden Ali Osman Saglam (50) yasadigi talihsiz maden kazasi sonrasinda tekerlekli sandalyeye mahkum oldugunu söyledi.
Karaman’in Ermenek ilçesinde 18 madencinin hayatini kaybettigi facia gündemdeki yerini korurken, 13 yil önce Ermenek ilçesinde çalistigi maden ocaginda meydana gelen göçükte toprak altinda kalarak felç olarak olan Salpazarli Ali Osman Saglam (50), yasadigi bugünlere duaci oldugunu söylüyor.
Göçük altindan kaldigi sirada kendisini kurtarmaya gelen arkadaslarina canlarini tehlikeye atmamalari konusunda uyardigini anlatan Saglam, “Göçükte tek basima kalmistim. Belime direk vurmustu ve belim kirildigini hissettim. Yukaridakiler yanima gelmeye basladi. Ben de kendilerine burasi oynuyor gelmeyin diye seslendim. Bir kisinin gitmesi baska hepsinin gitmesi baska. Bir zaman bekledim. Agacin arasinda idim. Belden asagim kütük gibiydi. Megerse belden asagim uyustu yani gitmisti. Arkadaslarimi düsünerek çagirmadim. Daha sonra beni kurtarmaya geldiklerinde beni neremden keserseniz kesin kolumdan mi kesersiniz, bacagimdan mi kesersiniz beni buradan alin dedim. Daha sonra hastanelerde tedavi gördüm. Sonuç olarak tekerlekli sandalyeye mahkum oldum “ dedi.
Ermenek’te hayatini kaybeden madencileri ve ailelerini televizyondan izlediginde o günleri tekrar yasadigini belirten Saglam, “Göçük altinda kaldigim zaman belki ben de ölebilirdim. Simdi sükürler olsun içecek suyumuz varmis. Nasibimiz böyleymis. Oradaki olayi ögrendigim zaman çok üzüldüm. Bazilari 1 gün önce ise baslamisti. Bu. Çok aci bir sey. Ates düstügü yeri yakar. Ocaklarin hepsinde su vardir. Motor ile suyu çekiyorsunuz. Orada demek ki baskin su geldi, patladi. Benim çalistigi ocakta bu kadara tedbirsizlik olmazdi. Iki ayda bir denetleme yapilirdi” diye konustu.
Baba Mehmet Saglam da(67) Ermenek dahil olmak üzere bir çok maden ocaginda çalistiktan sonra 23 yil önce emekli oldugunu söyledi. Baba Saglam, “Madencinin duygusu migferini basina koyup baltasini eline aldigi zaman her an ölümü göz önüne alir. Ölmeden mezara giriyorsun. Her an basina bir sey düsecegini hissedeceksin. Ona göre tedbiri alacaksin. Bizim dönemimizde ölçümü yapilmadan ocaga inmezdik. Yani metan gazi var mi? Su var mi ölçümü, Sondaji gerekli denetimler yapilmadan madene inmezdik. Ermenek’deki kaza ise tek kelime ile tedbirsizlik olarak degerlendiriyorum” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284