Ermenek’teki Madenciler 2015’ten “Is” Bekliyor

Geçtigimiz Ekim ayinda 18 madencinin hayatini kaybettigi Karaman’in Ermenek ilçesindeki madenciler, buruk girdikleri 2015’te tekrar islerine dönmek istiyor.

 Ermenek’teki Madenciler 2015’ten “Is” Bekliyor

Ermenek’e bagli köy ve beldelerde yasayan madenciler ve vatandaslar, 2014 yilina aci hatiralarla veda etti. Kimisi oglunu, kimisi kardesini, kimisi esini kaybeden madenci yakinlari ve su anda madenlerin kapali olmasindan dolayi çalisamayan madenciler 2015 yilina buruk girdi. Güneyyurt beldesinde su anda çalisamayan madenciler kahvehanelerde ve evlerinde zamanlarini geçirirken, 2015 yilinda tekrar ise baslamayi bekliyor. Esnaflar da, madenlerin kapali olmasindan dolayi islerinde durgunluk oldugunu belirtiyor.

28 Ekim’de meydana gelen maden faciasinda kardesi Mehmet Baha’yi kaybeden ve kendisi de madenci olan Hamdi Baha, “2014 yili bizim için çok sikintili geçti, nedeni ise kardesimi kaybettim. Bu nedenle de çok üzüntülüyüz. Ama hayat devam ediyor, yapacak da bir sey yok. Yeni yilda tek beklentimiz ocaklarin yeniden açilmasidir. Yoksa burada yasayan insanlarin tamami issiz kalacak. Devletimizin bu duruma el atmasini bekliyoruz" dedi.
“Yaklasik 4 aydir çalistigimizdan bir sey anlamiyoruz” diyen 11 yillik maden isçisi Ali Selvi ise, "Su an önümüzü göremiyoruz, önümüz karanlik. Bugün belki isimiz var ancak yarin yok. Su anda kisin ortasindayiz. Bizim yeni yildan beklentimiz, huzurlu ve güvenli çalisma ortami ariyoruz. Su an ise üretimi durdurulan maden ocaklarimizda biran önce ise baslamak istiyoruz" diye konustu.
"OCAKLAR ÇALISMAZSA BIZLER BITERIZ"
Güneyyurt beldesinde kahvehane isleten Mesut Öztürk, ocak faciasi olmadan önce torba yasa çiktiginda ocak sahiplerinin 'biz bu yükün altindan kalkamayiz' diye ocaklari 3 ay kapattiklarini ifade ederek, "Bu 3 aylik sürede beldemiz adeta felç oldu. Ocaklar kapandiginda ben 3 arkadasimi isyerimde çalistirdim. Madende hayatini kaybeden Mehmet Baha da benim yanimda garson olarak ise baslamisti. Ölen bu arkadaslarimiz sirf yer alti sigortasindan yararlanmak için ocaga tekrar gittiler. Bizim devletten istegimiz bu ocaklari teknik açidan düzeltsinler ve yeniden çalismaya açsinlar. Yoksa bizler biteriz" dedi.
Esnaf Yildiray Solak da, "Güneyyurt'ta 8 maden bulunmakta ve buralarda bin 150 kisi çalisiyor. 3-4 aydir zor günler geçiriyoruz. Ben dün isyerimi siftah etmeden kapattim. Devletimizin denetimi altinda bu ocaklarin çalismasi lazim. Beldemizin hiçbir gelir kaynagi yok. Burada da ne tarim ne de hayvancilik yapilabilir. Onun için ocaklarin açilmasi lazim" seklinde konustu.
MADEN FACIASINDA 18 MADENCI HAYATINI KAYBETMISTI
Karaman’in Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde bir maden ocaginda 28 Ekim 2014 tarihinde su baskini sonucu meydana gelen maden faciasinda 18 isçi hayatini kaybetmisti. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Is Teftis Kurulu Ankara Grup Baskanligi yetkilileri, bölgede faaliyet gösteren kömür ocaklarinda denetim yapmis, denetim kapsaminda hazirlanan rapor sonucunda 8 maden ocaginda bir süre önce üretim durdurma karari alinmisti. (IHA-Özel Haber)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284