Erol Güngör'ü Anlamak

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından "Erol Güngör'ü Anlamak" konulu konferans verildi.

Erol Güngör'ü Anlamak

KMÜ Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Topluluğu işbirliğinde düzenlenen ve öğrencilerin ilgiyle takip ettiği konferans, Sosyoloji Öğrenci Topluluğu Başkanı Zeynep Kübra Karadağ'ın açılış konuşmasıyla başladı.

Açılışın ardından sahneye gelen Prof. Dr. Mustafa Aydın, önemli değerlerin kıymetinin çoğunlukla yaşarken bilinmediğine dikkat çekerek sözlerine başladı. Çoğu kişinin öldükten sonra da anlaşılmadığını belirten Prof. Dr. Aydın, "Önemli değerlerimiz öldükten sonra çoğunlukla kendilerini anlamaktan uzak bir anma programına konu oluyorlar. Halbuki kendilerini anmasak da onlar hiç birşey kaybedecek değiller. Bizim anmaktan ziyade, anlamaya ihtiyacımız var." dedi.

"Egosunu değil, bilimi konuşturdu"

Konferansına Prof. Dr. Erol Güngör'ün biyografisiyle başlayan Aydın, şunları dile getirdi: "Erol Hocamızı bundan 35 yıl önce 24 Nisan 1983 tarihinde, 45 yaşında iken kaybettik. Bu dünyadan göçtüğünde 20 civarında kitap yazmıştı. Ancak onun verimliliği kitap sayısıyla ilgili bir konu değil. Erol Hoca, yalnız bir bilim adamı değil, bir düşünürdü de. Ona sadece sosyolog demek doğru olmaz; sosyoloji, psikoloji, felsefe, hukuk gibi alanlarda düşünce üretecek kadar bilgisi olan, disiplinler arası bir insandı. Diğer düşünürler gibi polemikçi değildi. Çözümlemeleri hep kültüreldi. Dili çok iyi kullanırdı. Ülkemizde mevcut sisteme tam zamanında eleştiri getiren ve bu görüşleriyle tepki de çekmeyen bir isimdi; çünkü egosunu değil, bilimi konuşturdu."

Prof. Dr. Aydın, Erol Güngör'ün din sosyolojisi ve İslam Sosyolojisi ile de yakından ilgilendiğini belirterek onun "İslam'ın Bugünkü Sorunları" ve "İslam Tasavvufunun Meseleleri" kitaplarını örnek verdi. Güngör'ün İslam dünyasının geri kalış sorunlarını yapısal, yöntemsel ve epistemolojik sorunlar olarak ele aldığını belirten Aydın, Güngör'ün Değerler Araştırmaları konusunda da ender çalışmalar ortaya koyduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Aydın, öğrencilere Erol Güngör, Mümtaz Turhan, Cemil Meriç, Nurettin Topçu gibi değerleri muhakkak okumalarını tavsiye ederek konuşmasını tamamladı. Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284