Gazeteciler Federasyonu`nun Kongresine 40 Cemiyet`ten Tepki

Türkiye Gazeteciler Federasyonu`nun (TGF) Ankara`da yaptigi ve Atilla Sertel`in yeniden genel baskanliga seçildigi kongrede seçimi 11 oy farkla kaybeden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli`nin da aralarinda bulundugu 40 dernek ve cemiyetin baskani, ortak deklarasyon yayinlayarak yeniden genel kurul yapilmasini istedi.

Gazeteciler Federasyonu`nun Kongresine 40 Cemiyet`ten Tepki
Ortak deklarasyonda Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun 23 Eylül 2012 Pazar günü Ankara'da yaptigi genel kurulun, "hukuk ve iyi niyet kurallarina aykiriliklarin yasandigi bir toplanti olarak Türk basin tarihindeki yerini aldigi, kongrenin yasalligi ve dolayisiyla geçerliliginin tartismali hale geldigi" öne sürüldü. Açiklamada su ifadeler yer aldi:
"Kongreyi yasal çerçeve içerisinde, yapmasi gereken Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetimi, hukuk disi uygulamalarina kongre öncesi baslamistir. Asagida imzasi bulunan TGF üyesi gazeteciler cemiyetleri, basin meslek örgütleri ve TGF kurucu baskanlarinca asla kabul edilmeyecek olan ve kamuoyunun bilgisine sunulmasi konusunda fikir birligine varilan hukuk disi uygulamalar sunlardir:
- 71 üye basin kurulusuna sahip Federasyon'un 15 yillik tarihinde bir ilk yasanmis ve Pazar günü yapilacak seçime 2 gün kala, Cuma günü mesai saati bitiminin ardindan delege listeleri açiklanmistir. Açiklanan listede Cumhurbaskanligi ve Basbakanlik Muhabirleri Dernegi, Radyo ve Televizyon Gazeteciler Dernegi, Çukurova, Yalova, Iskenderun, Karabük ile Çanakkale Gazeteciler Cemiyetlerinin toplam 28 delegesine yer verilmemistir. Üstelik genel kurullarinda üst kurul delegelerini seçen, bu süreçte mevcut TGF yönetimini desteklemediklerini deklare eden 4 cemiyet, kongreye alinmamistir. (Böylece TGF yönetimi, hazirun listesini 21 Eylül Cuma günü saat 17.02'de açiklayarak muhalif olarak düsündükleri Gazeteciler Cemiyetlerinin yargi yoluna giderek genel kurula katilma hakkini elde etmeleri, gereken süre verilmeyerek engellemistir.)
- Hukuk disi uygulamalar divan seçimi ile devam etmis, divan kurulunun olusturulmasi için verilen önergelerin oylanmasindan önce hazirun sayisi söylenmemistir. Divan kurulu için oy kullanan delegelerin sayimi ise, tarafsiz bir kisi tarafindan yapilmasi gerekirken, önerge sahibi baskan tarafindan tek basina yapilmis, delegelerin sayiminda hata yapildigina iliskin itirazlar dikkate alinmamistir.
- Tarafli tutum sergileyen Divan Kurulu, hukuksuz uygulamalarina daha ilk önergede baslamistir. Haziruna alinmayan 4 gazeteciler cemiyetinin 16 delegesi için Medeni Kanunu'nun 79. Madde'sinin son fikrasinda yer alan; toplantida hazir bulunan üyelerin en az onda biri tarafindan görüsülmesi yazili olarak istenen konularin gündeme alinmasi zorunludur” hükmü geregince önerge verilmistir. Önerge, yasal sinir olan 25 imzanin yaklasik 3 kati delegenin imzasini tasimasina ragmen Divan Kurulunca yasa hiçe sayilmis, yapilan tüm uyarilara karsin gündeme alinmamistir.
- Diger yandan, gündemin oylanmasi sirasinda divan baskani “gündemi kabul edenler” ifadesini kullanmis, kabul etmeyenleri oylamadan “kabul edilmistir” diyerek “oldu bittiye” getirmistir. Divanin bu hukuk disi uygulamasi kongre salonunda gerilimi tirmandirmis ve delegeleri olumsuz etkilemistir.
- Bu tarafli tutum israrla sürdürülmüs, kongreye alinmayan 16 delegenin kürsüde konusmalari için verilen önergeler, yine yasalar çignenerek dikkate alinmamistir. Demokrasinin geregi olan ifade özgürlügü, divan tarafindan engellenmis, TGF yönetimince magdur edilen ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Baskanlar Konseyi üyesi olan gazeteciler cemiyetlerinin baskanlari kürsüde konusturulmayarak, demokrasi ayibina imza atilmistir.
- Öte yandan, üye gazeteciler cemiyetlerine ve delegelerine haber verilmeden kagit üzerinde yapilan ve halen yargi süreci devam eden bir önceki tüzük kongresiyle 11 kisiden olusan TGF yöneticileri kendilerini dogal delege ilan etmistir. Genel kurullarinda seçilmemis 11 dogal delegeyle kongreye katilmislar, seçimi de bu 11 oy farkla kazanmislardir. TGF yönetimi ve divan kurulu gerçeklestirilen genel kurulda yasalari hiçe saymis, seçim sonucunu tartismali hale getirmistir.
- Mevcut TGF yönetimini; (hukuki haklarimizi sakli tutarak) kongreye alinmayan gazeteciler cemiyetlerinin oy kullanma haklarini iade edip, hukuk kurallari içerisinde üye tüm gazeteciler cemiyetlerinin katildigi, demokrasinin gereklerinin yerine getirildigi yeni bir genel kurul yapmaya davet ediyoruz”
ORTAK DEKLARASYONDA IMZASI BULUNANLAR
Ortak deklarasyonda su isimlerin imzalari yer aldi:
"Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Baskani Mehmet Emin Güzbey
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Mevlüt Yeni
Artvin Gazeteciler Cemiyeti Baskani Tolga Gül
Bartin Gazeteciler Cemiyeti Baskani Güngör Yavuzaslan
Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Baskani Yasar Yildiz
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani M. Nuri Kolayli
Cumhurbaskanligi ve Basbakanlik Muhabirleri Dernegi Baskani Kenan Macit
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sevket Erzen
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Baskani Cafer Esendemir
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Baskani Önder Varol
Dogu Anadolu Gazeteciler Feridun Fazil Özsoy
Edirne Gazeteciler Cemiyeti Baskani Derya Sarilarli
Firat Havzasi Gazeteciler Cemiyeti Baskani Erkan Köse
Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Baskani Nazmi Bilgin
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Baskani Abdullah Sabri Kocaman
Giresun Gazeteciler Cemiyeti Baskani Bekir Bayram
Isparta Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sevket Karahan
Iskenderun Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sehmuz Aslan
Kahramanmaras Gazeteciler Cemiyeti Baskani Abid Vanli
Karabük Gazeteciler Cemiyeti Baskani Atilla Karaaslan
Kars Gazeteciler Cemiyeti Baskani Yücel Sezer
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Baskani Hüsnü Acar
Kirikkale Gazeteciler Cemiyeti Baskani Cengiz Selci
Kirsehir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Mehmet Emin Turpçu
Kilis Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ahmet Barutçu
Konya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Adem Alemdar
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ihsan Tunçoglu
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Haydar Karaduman
Manisa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ertugrul Aytaç
Nigde Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ali Osman Sayin
Radyo Televizyon Gazetecileri Dernegi Baskani Metin Özkan
Samsun Gazeteciler Cemiyeti TGF Kurucu Baskani Necdet Uzun
Sinop Gazeteciler Cemiyeti TGF Kurucu Baskani Mustafa Genç
Sivas Gazeteciler Cemiyeti Baskani Fikret Ünsal
Sanliurfa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Kemal Kapakli
Türkiye Foto Muhabirleri Dernegi Baskani Riza Özel
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ergun Ata
Türkiye Haber Kameramanlari Dernegi Baskani Talay Ulusu
Yalova Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ayhan Polat
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Baskani Osman Hakan Kiraci"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284