Gelecegin Turizmcileri Kmü Uygulama Otelini Gezdiler

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) Karaman Milli Egitim Müdürlügü ile isbirligi içerisinde düzenlemis oldugu üniversite tanitim programi kapsaminda, Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ögrencileri KMÜ’yü tanima firsati buldu.

Gelecegin Turizmcileri Kmü Uygulama Otelini Gezdiler

Ögrencilere Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Emetullah Emre, Müdür Yardimcisi Tülay Akkaya, Edebiyat Ögretmeni Huriye Karabag ve Rehberlik Ögretmeni Abdurrahim Kaya eslik etti.
Tanitim programinin açilis konusmasini KMÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ibrahim Yilmaz yapti. Meslek Yüksekokulu ve bölümleri hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Yilmaz “Üniversitemiz nicelige degil nitelige önem veren bir üniversite. Yüksekokulumuzdan mezun olan ögrenciler her türlü donanim ve alt yapiya sahip olarak mezun oluyorlar.” dedi. Teorik bilginin yani sira pratige de önem verdiklerinin altini çizen Prof. Dr. Yilmaz, “Turizm ve Otelcilik programimiza ögrenci almadan önce KMÜ Uygulama Otelini açtik. Ögrencilerimiz burada hem uygulama hem de kismi zamanli olarak çalisma imkâni buluyorlar.” seklinde konustu.
“Mezun olan ögrencilerimize istatiksel olarak bakildiginda çok yüksek bir is bulma orani görüyoruz. Dikey Geçis Sinavi (DGS) ile dört yillik fakültelere geçen ögrencilerimizin sayisi da oldukça fazla.” diyen Prof. Dr. Yilmaz, konusmasini “Seneye sizi de bu siralarda görmek istiyoruz.” seklinde tamamladi.
Açilis konusmasinin ardindan KMÜ Basin Yayin ve Halkla Iliskiler Sorumlusu Uzm. Aliye Kiray, üniversitenin akademik birimleri, egitim olanaklari ve sosyal imkânlarini slaytlar esliginde anlatti.
Tanitim kapsaminda ögrencilere KMÜ Gida Isleme programi ile Turizm ve Otel Isletmeciligi programi ayrintili olarak anlatildi. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gida Isleme Programi Ögretim Görevlisi Süleyman Gökmen bölümünü tanitirken “Turizm ve Otelcilik Liseleriyle ortak birçok dersimiz var. Sinavsiz olarak bölümümüze geçis yapabiliyorsunuz.” seklinde konustu. Gida Isleme programindan mezun olanlarin Gida Teknikeri unvani aldigini kaydeden Ögr. Gör. Gökmen, Türkiye’nin baska üniversitelerinde de Gida Isleme programinin mevcut oldugunu ancak her ilde Karaman’daki gibi gida sektöründe is bulma olanaginin bulunmadigini söyledi. Gökmen, “Karaman’da gida sanayi gelistigi için ögrencilerimizin çalisma olanagi yüksek. Ayrica programimizda ögrenim gören ögrencilerimize gida sanayilerini gezdiriyor, üretim asamalarini gösteriyoruz. Staj imkânlari ile de ögrencilerimizin daha donanimli olarak mezun olmalarina çalisiyoruz.” seklinde konusmasini tamamladi.
“Turizmin önemi giderek artiyor”
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel Isletmeciligi programi adina söz alan Ögr. Gör. Serkan Aylan ise turizmin dünyada ve Türkiye’de artan önemine degindi. “Bu yil 7 milyar dünya nüfusunun 1 milyar 700 bine yakini turistik gezide bulunmus.” diyen Ögr. Gör. Aylan, Türkiye’de ise 800 binin üzerinde kisinin turizmle alakali islerde çalistigini belirtti. “Turizm tüm ülkeler için büyük bir gelir kapisi ve ölmeyecek bir is.” seklinde konusan Aylan, sadece gelismis ülkelerin degil, tüm ülkelerin turizm gelirlerini artirma yoluna gittigini ifade ederek “Sektörün okumus kalifiye elemana ihtiyaci var.” dedi.
Aylan, sektörde çalisan pek çok kisinin bu alanda herhangi bir egitimi olmadigini kaydederek turizm okullarindan mezun olanlarin fark yaratacagina dikkat çekti. Kendisinin de Turizm ve Otelcilik Lisesi mezunu oldugunu hatirlatan Aylan, turizm ögrencilerinin daha okurken harçliklarini çikardiklarini da sözlerine ekledi.
“Hiçbir kisitlamanin olmadigi özgür bir üniversite”
Tanitim programi kapsaminda Kamu Yönetimi 2. sinif ögrencisi Ertekin Töre de söz alarak KMÜ’de ögrenci olmanin ne demek oldugunu anlatti. Kendisinin Izmirli oldugunu ve Karaman’da yasamak konusunda ilk baslarda ufak sikintilar yasadigini dile getiren Töre, “Kurdugunuz arkadasliklar ve tanistiginiz güzel insanlar sayesinde her yeri yasanabilir kilabilirsiniz.” diye konustu.
Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Ögretmeni Huriye Karabag’in “Memleketin Izmir’e yatay geçisle geçmek istemez misin?” sorusu üzerine Töre, “Ben baska sehirlerde ve üniversitelerde de arkadaslarim sayesinde derslere girme imkâni buldum. Ancak Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesindeki gibi hocalarin ilgi ve alakasini baska hiçbir üniversitede görmedim. Dekanimiz bizimle ders arasinda çay içip dertlerimizi dinliyor. Rektörümüz bizimle yemek yiyor. KMÜ hiçbir kisitlamanin olmadigi özgür bir üniversite.” cevabini verdi.
Sunumlarin ardindan Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ögrencileri üniversiteyi gezerek KMÜ Uygulama Otelinde incelemelerde bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284