Gelir Vergisi Kanunu Degisiyor

Maliye Bakanligi’nca hazirlanan, Toplumun bütün kesimini yakindan ilgilendiren ve uzun süredir beklenen Gelir Vergisi Kanun Tasarisi Meclis Baskanligi’na sunuldu.

Gelir Vergisi Kanunu Degisiyor

Ekim ayinda yasalasmasi beklenen Yeni Gelir Vergisi Kanunu tasarisi ile madde sayisi azaltilirken yasa sade ve daha anlasilir hale getiriliyor, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu tek çati altinda toplaniyor, çok kazanandan daha çok vergi alinmasi hedefleniyor, Vergi tabani genisliyor, beyanname veren mükellef sayisi artiriliyor, yeni tesvikler getirilirken mevcut durumda beyanname vermeyen bir kisim mükellef de elde ettigi gelirin niteligi ve miktarina bagli olarak beyanname verme kapsamina aliniyor.
Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ayhan Sanci yeni gelir vergisi kanununun yürürlüge girmesiyle birlikte yapilacak degisiklikler konusunda bilgi verdi.
Gençlere vergi tesvigi
Gençlere vergi indirimi avantaji getiriliyor. Ilk defa ise baslayacak olan 29 yasini doldurmamis gençlerin is kurmalari tesvik ediliyor. Böylece, 3 yil boyunca elde edilen kazancin asgari ücrete tekabül eden kismi üzerinden hesaplanan vergi, gençler tarafindan verilecek gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiden indirilebilecek.
3 çocuga Vergi Tesviki
Üç çocuk için gelir vergisi indirimi yapilacak. Böylece; üçüncü çocuk için gelir vergisi indirimi %5' den, %10'a çikartiliyor. Çocuklarin her biri için vergi indirimi uygulanacak. Ilk 2 çocuk için ise %7.5 'luk indirim yapilacak.
Çalisanlarinin çocuklarina Kres yapana tesvik
Münhasiran kres ve anaokulu faaliyetinde bulunacak olan veya ÇALISANLARININ çocuklarina bakim amaciyla kurulacak kres ve anaokuluna iliskin kurulus ve yapim giderlerinin tamami vergiden indirim konusu yapilabilecek
Pesin vergi ödemesi 3 e düsüyor
Yilda dört kez verdigimiz esnaflarimizca Pesin vergi olarak adlandirilan ve Meslektaslarimizca sürekli elestirilen dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldiriliyor ve Geçici Vergi beyanname verme süreleri bir ay öne çekiliyor.
Kira gelirinde vergi artiyor
Aylik 2.170 TL den fazla kira geliri elde edenlerin beyannamelerinde %25 götürü gider yerine %15 götürü gider uygulayabilecek ve böylece ödeyecekleri vergi de artacak. Ayrica Aylik 5.000 TL den fazla kira geliri olanlar götürü gider indiriminden faydalanamayacak.
Tek konuta vergi istisnasi
Konutu 5 yildan fazla elde tutanlar, satis sirasinda elde etikleri gelirin hiçbir vergisini ödemiyorlardi, Yeni yasayla, tek konutu bulunanlar ne zaman satarlarsa satsinlar ne kadar kazanç saglarlarsa saglasinlar vergi ödemeyecek. Birden fazla konutu olanlar ise elde ettikleri kazancin; 2 yil içerisinde sattiklarinda yüzde 100'ü, 2 yildan sonra yüzde 60'i, 3'den sonra yüzde 50'si, 4'ten sonra yüzde 40'i, 5'ten sonra ise yüzde 25'i üzerinden vergi verecek.
Berbere vergi yok
Bir isyeri açmaksizin gezici olarak ve dogrudan dogruya tüketiciye is yapan hallaç, kalayci, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabi tamircisi, kundura boyacisi, berber, nalbant, fotografçi, odun ve kömür kiricisi, çamasir yikayicisi ve hamallar gibi küçük sanat erbabi gelir vergisi ödemeyecek.
Vergi iadesine devam
Ücretli çalisanlarin evli ve çocuk sayilarina göre aldiklari Asgari geçim indirimi ismi degiserek ücretlerde özel indirim adi altinda uygulanmaya devam edilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284