Gençlik Merkezi Kaligrafi Kurslari Devam Ediyor

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü Gençlik Merkezi ücretsiz olarak verdigi sanatsal aktivitelerine ara vermeden devam ediyor.

 Gençlik Merkezi Kaligrafi Kurslari Devam Ediyor

Gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler çerçevesinde serbest zamanlarinin ilgi, istek ve yetenekleri dogrultusunda degerlendirilmesine firsat vererek topluma aktif vatandaslar olarak katilmalarini saglayan ve gençleri zararli aliskanliklardan korumaya yönelik çalismalar yürüten Karaman Gençlik Merkezinde yeni dönem kurslari yogun ilgi görüyor.

2015 yili egitim ögretim yili, Kaligrafi dersleri Gençlik Merkezinde egitmen Abdurahman Saltan esliginde devam ediyor.
Latin harfleriyle yazi yazma sanati olan Kaligrafi derslerine yogun ilgi gösteren gençlerin bu sanatin inceliklerini ögrendigini belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürü Hayati Kisacik,” Haftanin dört günü cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri 30 kursiyerle devam eden egitimler sonunda kursiyerler Bakanligin vermis oldugu resim sanati sertifikasi verilecek ve kursiyerlerin yapmis oldugu çalismalardan olusan sergi Karaman halkiyla bulusacak” diye konustu.
KALIGRAFI NEDIR?
Kaligrafi, Yunanca güzel anlamina gelen “kallos” ve yazi anlamina gelen “graphia” kelimelerinden türemis, güzel yazinin bir ifadesidir.
Kaligrafi, insanoglunun yüzyillardir birbirleri ile iletisimindeki görsel sanatlarin önemli bir parçasidir. Her milletin kendine özgü bir kaligrafi tarzi olmasi din, dil ve kültür farkindan kaynaklanmaktadir. Dünyada en çok ilgi gören ve aktif olanlar; Çin kaligrafisi, Ibrani kaligrafisi, Hint kaligrafisi, Japon kaligrafisi, Kore kaligrafisi, Yunan kaligrafisi, Arap kaligrafisi ve Bati kaligrafisidir.
Osmanli Imparatorlugu döneminden günümüze kadar gelen Hat Sanati, bunun en çarpici örneklerindendir. Ülkemizde Hat Sanati olarak bilinen Arap kaligrafisi, Türkiye’de oldugu kadar yurt disinda da ilgi ve begeni ile takip edilmektedir. Ülkemizde, Arap kaligrafisi ile çalisan kisilere Hattat ünvani verilmektedir.
Günümüzde en aktif ve yaygin olan kaligrafi ise bati kaligrafisidir. Bati kaligrafisi Latin harfleri ile yapilir. Bu sanati yapan kisilere Kaligraf ünvani verilir.
Dünyaca ünlü Çinli kaligraf Wang Hsi-chih’in söyledigi gibi “Yazi yazmak bir ifade yöntemidir; Kaligrafi sanatinda kullanilan dekoratif simgeler, ruhu yüceltmeyi ve duygulari en iyi sekilde aktarabilmeyi saglar”.
Günlük yasamimizda kalemler, insanlarin vazgeçemeyecegi bir ihtiyacidir. Bilgisayar teknolojisinin doruk noktasina geldigi su dönemde bile insanlar, el yazisina ihtiyaç duyarlar.
Kaligrafi sanatinin amaci; Insanlarin daha estetik ve dekoratif yazi yazabilmelerini saglamaktir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284