Göç Aniti Açildi

Karaman’dan Avrupa’ya göçün 50. yili nedeniyle hazirlanan ve Tren Gari önüne dikilen Göç Anitinin açilisi düzenlenen törenle yapildi.

Göç Aniti Açildi

Açilis törenine Vali Murat Koca, Milletvekili Recep Seker, Belediye Baskani Ertugrul Çaliskan, Hollanda Parlamontosu eski Milletvekillerinden Fadime Örgü, Hollanda Karamanlilar Federasyonu Baskani Mustafa Duyar, Avrupa Çataklilar Dernegi Baskani Mustafa Koçak, AK Parti Il Baskani Nazmi Ünlü ile çok sayida davetli katildi.
Hollanda Karamanlilar Federasyonu Baskani Mustafa Duyar yaptigi konusmada, “Güzel sehrimiz Karaman’da göç anitinin açilisini sizlerle birlikte gerçeklestirmek bizim için büyük mutluluktur. Bugün Federasyon Baskani olarak hem sevinçli, hemde çok gururluyum. 50 yil önce baslayan Türkiye’den Hollanda’ya göçün simgesi olan anitin açilisini yapmak üzere burada bulunuyoruz. Ayni zamanda sevinçliyim. Çünkü birlik, beraberlik içerisinde ayni hedefler altinda toplanip enerjimizi sinerjiye dönüstürüp neslimizin Hollanda’da varlik mücadelesine dil, din ve kültür alaninda faaliyetler yapmak üzere ulasmak olmaktan mutluyum. Hollanda, Almanya, Amerika ve Fransa’dan sonra en fazla Türk’ün yasadigi 4. ülkedir. Hollanda’da ortalama 450 bin Türk ikamet etmektedir. Bu nüfusun yaklasik yüzde 11 yani 45 binini Karamanli hemserilerimiz olusturmaktadir” dedi.
Hollanda Karamanlilar Vakfi Kurucu ve Onursal Baskani Ugur Sen’de konusmasinda, “50 yilin emek ürünü ve sonucunda Avrupa’da bulusan bir Karamanli toplulugu var. 1964 yilinda Karaman’da meydana gelen çarsi yangini ve sonrasinda baslayan yurtdisina isçi göçü. Yangin sonrasinda büyük zarara ugrayan Karaman esnafina destek amaciyla devlet tarafindan Karaman’in afet alani ilan edilmesi ve akabinde resmi kanallardan buradan göçün baslangici saglanmistir” dedi.
Vali Murat Koca’da, “Yaklasik 51 yil önce aci bir vaka bizi bugün buraya toplamis bulunmaktadir. Baslangici hos olmamis aci olmus ama, beklide zaman içerisinde geçen sürede güzelliklere vesile olmus. Birinci kusak 1964’de gitmis ama biraz önce arkadaslarimizin bahsettigi gibi bu kusagin bir kismi hayatta, bir kismi vefat etmis, onlardan sonra ise ikinci ve üçüncü kusak ülkemizi, Karaman’imizi Hollanda’da temsil ediyorlar. Isçi olarak giden ve birçogu kendi isini kuramayan insanlarimiz orada disiyle tirnagiyla bir yerlere gelmis. Bizde Subat ayinda Mevlana Kalkinma Ajansindan arkadaslarimizla onlarla bir araya geldik. Gerçekten içinde isadamlarimiz var. Siyasetçilerimiz var. Gerçekten gururla döndük. Ülkemiz ve Karamanimiz adina çok sevindik. Bugünde belki geçmisin unutulmamasi adina bu anitimizi açacagiz” dedi.
Yapilan konusmalarin ardindan göç anitinin açilisi yapilarak önünde hatira fotografi çekinildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284