Gökçeseki’den Dünya’da Esi Benzeri Olmayan Seramikler Çikiyor

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Gökçeseki köyü ören yerinde Nisan ayinda baslayan kazilarda 3.yüzyil ve daha sonraki yüzyillara isik tutacak kalintilar bulundu.

Gökçeseki’den Dünya’da Esi Benzeri Olmayan Seramikler Çikiyor

Ermenek’in Gökçeseki köyünde Nisan ayinda baslayan kazi çalismalari tüm hiziyla devam ediyor. Kazilarda, daha eski yüzyillara isik tutacak buluntulara rastlanildi. Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Karaman Müzesi Müdürü Abdulbari Yildiz, çok sayida heykel, üsler, seramik ve cam buluntulari ortaya çikardiklarini, kazida çikan eserleri kazi alaninda fotograflayip fisledikten sonra müze müdürlügüne getirdiklerini belirterek, “Müze müdürlügümüzde yapilan son incelemeler neticesinde, küçük çapta restorasyon ihtiyaci olanlar Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi, Arkeoloji Laboratuvarina getirilir. Özellikle pismis toprak ve cam eserlerde restorasyon ve konservasyon çalismalari yapiyoruz. Bu çalismalarin yani sira fotograflama, çizim ve belgeleme islemleri de yapiliyor. Restorasyondan sonrasinda tüm eserleri, müze müdürlügümüzde sergilemek üzere geri alacagiz. Bunlar ayrica KMÜ Arkeoloji Bölümü tarafindan da bilimsel yayinlar için kullanilacak” dedi.
“ÇOK ÖNEMLI BILIMSEL SONUÇLARA ULASTIK”
Arkeoloji Bölümü Baskani Yrd. Doç. Dr. Ercan Askin ise, Gökçeseki köyündeki kazilarda çok önemli bilimsel sonuçlara ulastiklarini söyleyerek, antik ismiyle Philadelphia’da yapilan kazilarda çok sayida heykel parçasi, seramik buluntu, cam buluntu, sikke ve buna benzer pek çok kalinti bulduklarini, söz konusu bu kalintilarin, kentin özellikle üçüncü ve daha sonraki yüzyillar hakkinda bilgi edinmelerini saglayacagini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Askin, “Kazi çalismalari neticesinde ortaya çikan eserler üniversitemize getirilmekte. Burada gerekli temizlikleri yapildiktan sonra, tasnifleri yapilmakta ve seramikler özellikle formlarina dönemlerine göre ayrilmaktadir. Çizimleri yapilmaktadir, yayina hazir hale getirilme çalismalari sürdürülmektedir. Seramiklerin disinda, tabi ki terakota figürlerimiz ve cam buluntular da söz konusu. Bunlarda yine benzer islerden geçirilerek yayina, bilimsel çalismalara konulmaya hazir hale getirilmektedir” diye konustu.
"LITERATÜRDE GÖRÜLMEYEN SERAMIKLER BULUNDU"
Gökçeseki’de baslayan kazilarin, 6 akademisyen ve 4 uzman tarafindan gerçeklestirildigini belirten KMÜ Arkeoloji Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertug Ergürer, “Çalismanin ilk baslarinda lahitler ortaya çikmistir, sonraki dönemde son aylarda çok özel bir buluntu topluluguyla karsilastik heykeller ve heykellerin çevresinde inanilmaz yogunlukta seramik buluntular, metal buluntular, cam ve çesitli objeler ele geçti. Bizim için tabi ki daha önemli olanlar seramikler. Seramikler içinde, bildigimiz gruplar yaninda, arkeoloji literatüründe hiç karsilasmadigimiz, yayinlarda hiç görmedigimiz çesitli seramiklerle karsilastik ve bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Bunlari bilim dünyasina tanitmak bizim için çok güzel olacak. Bu bölge çok az arastirilmis bir bölge. Iç kesimi daha az arastirilmis bir bölge. Burada yapilan yüzey arastirmalarda daha farkli çalismalari ya da yakin kazilara baktigimizda bazi seramikler örtüsüyor ama bazilarini hiç göremiyoruz. Yani belki de ilk kez yayinlanacak malzemeler olacak. Su anda yeni tespit ettigimiz 10-15 bes grup var” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284