Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan: “Karaman’i Medeniyet Merkezi Olarak Görüyorum”

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) düzenlenen Kariyer Günleri etkinligine HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan katildi.

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan: “Karaman’i Medeniyet Merkezi Olarak Görüyorum”

KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi, Karaman ISKUR Il Müdürlügü ve Genç Girisimciler Ögrenci Toplulugu isbirligi ile yapilan etkinlik Karamanoglu Mehmetbey Salonunda gerçeklestirildi. Etkinlige Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Fakülte Dekanlari, Yüksekokulu Müdürleri, Il Müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.
Açilis konusmasini yapan ISKUR Karaman Il Müdürü Kenan Ates, kurum olarak vatandaslara en iyi sekilde hizmet vermek için çalistiklarini belirterek üniversiteye hizmet bürosu açacaklarini ve ögrencilerin de bu bürodan yararlanabilecegini söyledi.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, yogun programlarina ragmen üniversitemize gelerek etkinlige katilan HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan’a tesekkür etti. Rektör Gökmen hayattaki en önemli seylerden birinin de insanlara faydali olabilmek adina hizmet vermek ve çalismak oldugunu belirterek, “Baskalarinin dertleriyle dertlenirseniz siz de sifa bulursunuz.” dedi.
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan hayati ve çalismalarinin anlatilmasinin ardindan kürsüye çikti.
“Hakkinizi Savunmayi Ihmal Etmeyin”
Egitim hayatinin ilk yillarinda itiraz etmeyi ve hakkini savunmayi ögrendigini ifade eden Mahmut Arslan, “Hakli oldugunuz durumlarda kendinizi savunmak çok önemlidir. Bu size özgüven verir. Böyle durumlarda mutlaka hakkinizi savunun.” seklinde konustu.
Mahmut Arslan, 1970’li yillarda okul arkadasiyla ayni odayi paylastigini belirterek, “Farkli fikirleri paylasiyor olmamiza ragmen evimizi ve odamizi asla ayirmadik. Birbirimize saygi duyduk. Fikirlerimizi birbirimize empoze etmedik. Simdi günümüze bakiyorum da aslinda bizler o zaman çok önemli bir olayi basarmisiz.” dedi.
“12 Eylül Karabasan Gibiydi”
12 Eylül darbesinin kendilerine vermis oldugu zarardan bahseden Mahmut Arslan, “O olaylarin bizim hayatimiza katmis oldugu acilar halen hafizalarimizda. 12 Eylül Türkiye’nin üzerine karabasan gibi çökmüstü. Fakat baskilarin en çok oldugu ortamlarda insanlar kendilerini hayata daha çok hazirlayabiliyor. Bu açidan bakarsak eger darbenin bize bu anlamda katkilari da olmustur.” diye konustu.
“Analarinizin Kiymetini Sagliginda Bilin”
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, dinleyicilere ‘Analarinizin kiymetini bilin’ tavsiyesinde bulunarak söyle devam etti: “Benim validem yetisme çaglarimda ögretmenim gibiydi. Bir kadinin 24 saatlik serüvenini düsünüyorum da bu analar için ne yapsak azdir.
Analarinizin kiymetini sagliginda bilin. Onlarin hayatinizdaki yerini onu kaybedince daha iyi anliyorsunuz. Ben anami kaybettigimde yüregimin yarisini kaybettim. Allah sizin annelerinize uzun ömürler versin. Onlari kaybedince onu daha çok ariyor, daha çok özlüyorsunuz.”
“Görev Aldigim Islerin Hiçbirine Talip Olmadim”
“Sizin için önemli olabilecek bazi hayat düsturlarimi sizlerle paylasmak istiyorum.” diyen Mahmut Arslan, görev yaptigi gerek vakiflar, gerek siyasi partiler olsun hiçbirine aday olmadigini belirterek gençlere su tavsiyelerde bulundu: “Bulundugum yerde görevimi en iyi sekilde yapmaya çalistim. Talep etmezsen, teklif edilirsin. Bulundugumuz yerin hakkini vererek çalisirsak birileri sizi mutlaka görecektir. Bir gün bu koltuklari makamlari birakacagimizi unutmadan çalismali ve her zaman bunu kaybedecegimizi bilmeliyiz. Aksi durumda o makami kaybetmemek için her seyi yapar hale geliyorsunuz. Kendinizi kaybedip benliginizin disina çikiyorsunuz.”
“Bedel Ödemeye Haziriz”
HAK-IS’in Türkiye’nin en büyük konfederasyonlarindan biri oldugunu dile getiren Mahmut Arslan, “Biz haktan ve adaletten yana, mazlumdan ve magdurdan yana durus sergilemek amacini tasiyan bir sendikayiz. Bunu yapmak gerçekten agir ve zor bir görev. Fakat biz bu görev ugruna bedel ödemeye haziriz.” dedi.
“Karaman’i Medeniyet Merkezi Olarak Görüyorum”
HAK-IS’in tanitilmasi için ellerinden gelen çabayi gösterdiklerini söyleyen Mahmut Arslan, söyle konustu: “Bu amaçla daha önce de geldigim Karaman’a tekrar geldim. Bu benim görevim ve sorumlulugum. Burasi benim memleketim. Bu anlamda ayri bir sorumlulugum var. Karaman’i ben cografi sinirlari ile tanimiyorum. Karaman’i bir medeniyet merkezi olarak gördügüm için Makedonya’da, Trabzon’da, Bosna’da, Gaziantep’te, Kibris’ta, Bati Trakya’da, Karaman’i aslinda dünyada görüyorum. Medeniyet merkezi diye gördügüm bu sehre hizmet etmeyi medeniyete hizmet etmek olarak görüyorum. Karaman’i gerçek bir medeniyet merkezi olarak görmek için çabalayan ve emegi geçen herkese bu anlamda tesekkür etmek istiyorum.”
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan daha sonra dinleyicilerin sorularini yanitladi.
“100 Isçiden 95’i Kidem Tazminati Alamiyor”
Kidem tazminatlarinin kaldirilmasinin gündemde olmasi ile ilgili düsüncelerinin sorulmasi üzerine Mahmut Arslan, Türkiye’de 11 milyon 650 bin sigortali çalisan oldugunu ve bunun 11 milyon 250 bininin özel sektörde çalistigini belirterek, kamuda çalisan isçilerin toplam sayisinin 250 bin civarinda oldugunun altini çizdi. Bu 11 milyon 250 bin kisinin yüzde 95’inin kidem tazminati alamadigini belirten Arslan söyle devam etti: “Elimizdeki kidem tazminati mevzuati özel sektördeki 100 isçiden 95’inin kidem tazminati alamadigini gösteriyor. HAK-IS olarak biz farkli bir noktada duruyoruz. Bizim disimizdaki konfederasyonlar mevcut yasanin aynen korunmasini istiyor. Biz bu mevzuat aynen devam ederse sorunun da aynen devam edecegini düsünüyoruz. HAK-IS olarak 100 kisiden 100’ünün de kidem tazminati alabilecegi bir modeli Türkiye’ye armagan etmek istiyoruz. Biz isçilerimizin çalisma süresi ne kadar olursa olsun, isten ayrilma durumu hangi sartlarda olursa olsun kidem tazminati hakki olmasi gerektigini savunuyoruz. Isverenler bizim istedigimiz kidem tazminati fonuna karsilar. Bunu anlayabilirim. TÜRK-IS ve DISK’in de fonlarin kaybolmasi ile ilgili endiseleri var. Diger konfederasyonlarla bu konuda bir uzlasma saglayamadik. Su an kisa vadede kidem tazminati ile ilgili bir çözüm maalesef gözükmüyor.”
“Is Kazalarinda Avrupa Birincisiyiz”
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, maden isçilerinin çalisma sartlari ile ilgili bir soru üzerine ise Türkiye’nin is kazalari siralamasinda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sirada yer aldigini söyledi. Arslan, “Bu çok üzücü bir durum ve kesinlikle Türkiye’ye yakismiyor. Çok büyük yatirimlar yapiliyor fakat isçilere güvenli çalisma sartlari saglanamiyor. Insan odakli düsünmemenin faturasini ölümlü kazalarda agir bir sekilde ödüyoruz.” dedi.
“Sendikaya Üye Olanlar Kapi Disari Ediliyor”
Insanin degerinin kömürün degerinden az oldugu bir anlayisla karsi karsiya olduklarini vurgulayan Mahmut Arslan, “Devletimizin bu anlayisi yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz. Bize düsen ise bütün isçilerimizi sendikali yapmak konusunda daha çok çaba göstermek. Isçilerimiz isverenlerinden korktuklari için sendikaya üye olmak istemiyor. Çünkü sendikaya üye olanlar kapi disari ediliyor.” seklinde konustu.
“1 Mayis Kutlamalari Belli Bir Ideolojinin Tekeline Terk Ediliyor”
HAK-IS olarak 1 Mayis Isçi Bayrami’na katilimlarin ne derecede oldugunun sorulmasi üzerine ise Genel Baskan Mahmut Arslan, konfederasyon olarak 1 Mayis’a gereken önemi verdiklerini ve her zaman da kutlamalar içerisinde yer aldiklarini belirterek söyle devam etti: “Türkiye’de 1 Mayis kutlamalari belli bir ideolojinin tekeline terk ediliyor. Geçmiste yasanan kötü olaylar sonrasinda Taksim bu ideolojiler için kutsal kabul ediliyor. Biz 1 Mayis’in kutlanmasini savunuyoruz. Sorunlarimizi konusmaliyiz; siyasilere, isverenlere, hükümetlere mesajlarimizi vermeliyiz ama bunu sadece Taksim’de degil bütün alanlarda yapabilmeliyiz diye düsünüyorum.”
“Asgari Ücret, Ihtiyaçlari Karsilayacak Düzeyde Degil”
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, issizlik ve asgari ücretlerle ilgili görüslerinin sorulmasi üzerine de asgari ücretlerin su an için bir isçinin ihtiyaçlarini karsilayacak düzeyde olmadigini belirterek, asgari ücret tespit komisyonunun yapisindan kaynaklanan sorunlar oldugunu söyledi. Arslan, komisyonun yapisinin 5 isveren, 5 hükümet, 5 de isçi temsilcisinden olustugunu ifade ederek, “Hükümet ile isveren anlasiyor ve istedikleri ücreti kabul ediyor. Öncelikle bu yapi daha demokratik ve katilimci bir hale getirilmeli. Isçilerin de esit sartlarda bir iradesi olmali. Asgari ücret kriterleri degistirilerek objektif verilerle desteklenirse ancak o zaman asgari ücret olur.” dedi.
“Issizlikte Karaman’in Özel Bir Durumu Var”
Türkiye’deki issizlik oranlarinin kent ve tarimda ortalama yüzde 10 civarinda oldugunu söyleyen Mahmut Arslan, Karaman’da özel bir durumun söz konusu oldugunu belirtti. Arslan, “Karaman’daki veriler yüzde 4,5 civarinda. Bu oran elbette az degil. Fakat Türkiye ortalamasinin altinda olmasi güzel bir durum.” dedi.
Türkiye’de issizlik oranlarinin asagi çekilmesi amaciyla ciddi reformlara ihtiyaç oldugunu belirten Mahmut Arslan “Genç issizlerin orani yüzde 15 civarinda. Bu sorun Türkiye’nin asmasi gereken en önemli sorunlardan birisi olarak gözüküyor.” diye konustu.
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan’in konusmasinin ardindan çekilis yapildi. Çekilisle üç ögrenci, konfederasyon adina yapilan egitim yardimlarindan yararlanma hakkina sahip oldu.
IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik’in, Mahmut Arslan’a plaket vermesinin ardindan etkinlik son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284