Her Ailenin Bir Dis Hekimi Olacak

Türkiye’de özellikle çocuklarin ciddi dis sagligi problemleri yasamasi Saglik Bakanligi’ni harekete geçirdi. Bakanlik her ailenin bir dis hekimi olacagini açikladi.Hekimleri aileleri her ay düzenli olarak muayeneye çagiracak.

Her Ailenin Bir Dis Hekimi Olacak

Türkiye'de 7-14 yas grubundaki çocuklarin yüzde 24,5'i agiz ve dis sagligi sorunlari yasarken, bu oran yetiskinlerde yüzde 8,7 olarak gerçeklesti. Yapilan arastirmalarda her 100 çocuktan 84'ünün en az 1 disinin çürük oldugu tespit edildi.
HER AYMUAYENE
Bugün'den Selvi Çelik'in haberine göre; bu kapsamda Saglik Bakanligi, 'Koruyucu Dis Hekimligi Izlem Plani'ni hayata geçirecek. Planda bebeklerin anne karnindan ergenlik dönemine kadar agiz ve dis sagliginin izlenecegi bildirildi. Toplumda agiz ve dis sagligi bilincinin olusturulabilmesi için sadece bebekler degil aile bireyleri de düzenli takip edilecek. Aile dis hekimleri belirlenen aileleri her ay düzenli olarak muayeneye davet edecek.
Okul öncesi egitim kurumlari ve ilkögretim okullarinda agiz sagligi egitimi verilecek. Ilkögretim okullarinda koruyucu flor uygulamasi yapilarak dis çürüklerinde azalma saglanacak. Dis hekimi kontrolleri ve koruyucu dis hekimligi uygulamalarinin toplumda özendirilmesi saglanacak. Dis sagliginin önemini anlatan kamu spotlari hazirlanacak.
DOGMADAN DIS SAGLIGI PLANI YAPILACAK
Dis çürüklügünün çocukluk döneminden itibaren basladigini belirten Saglik Bakanligi, plan kapsaminda dogum koçlari ve dogum doktorlarini kullanacak. Doktorlar bebeklerde çikabilecek hastaliklari kontrol ederken, agiz ve dis sagligini da raporlayacak. Bebegin dislerinin güçsüz olmasinin tespit edilmesiyle anneye kalsiyum ve protein açisindan zengin gidalari yemesi tavsiye edilecek.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284