Hindistanli Isadamlari Ilimizdeydi

Mevlana Kalkinma Ajansi Konya ve Karaman bölgesinin ve ülkemizin ihracat hedefleri ile de uyumlu olarak ihracat potansiyelinin harekete geçirilmesi kapsaminda Hindistanli isadamlari geçtigimiz aksam ilimize gelerek Grand Otel’de bir tanitim toplantisi düzenlediler.

Hindistanli Isadamlari Ilimizdeydi

 11 kisiden olusan konuk heyet hazir gida ürünleri, tarim, tarim makineleri, hazir tüketim mallari, temizlik ve hijyen malzemeleri, insaat malzemeleri konularinda ticaret için arastirma ve görüsme amaçli geldiklerini ifade ettiler.

Hindistan Türk Isadamlari Dernegi Baskani ve ayni zamanda Hindistan Ticaret Odasi Baskan Yardimcisi olan Mehmet Ali Seker, Hindistan’in ekonomik yapisiyla ilgili olarak verdigi bilgilerde “Hindistan ekonomisi ile iki farkli yapiya sahiptir. Bir yanda orta sinifin egitimli genç nüfusunu çalistiran modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayali hizmetler sektörü, diger yanda çogunlukla az egitimli isgücünün çalistigi ve rekoltesi yagislara bagli tarim sektörü yer almaktadir. Nüfusu ve ekonomik performansi göz önünde bulunduruldugunda, Hindistan ticari anlamda bölgemiz için ciddi potansiyeli olan bir ülke olarak karsimiza çikmaktadir. Ihracati ithalatindan az olan ve bu anlamda cari açik veren Hindistan’in ülkemiz ile ticari iliskisinde ise tam tersi bir durum mevcuttur. Hindistan’a ihracatimiz 1 milyar dolar civarinda iken, ithalatimiz 4 milyar dolarlar seviyesinde gerçeklesmektedir. Hindistan’a yatirim yapmis Türk firma sayisi ise sadece 10 adettir. Serbest Ticaret anlasmasi yapilmasinin büyük önem arz ettigi Hindistan’da bürokrasi çok yavas ve zor islemektedir. Türkiye’deki firmalarin özellikle KOBI’lerin Hindistan pazarina girmeden önce yerel bazli arastirma yapmalari, yöreye özgü detayli bilgiye sahip olmalari ve ona göre bir strateji olusturmalari büyük fayda saglayacaktir. Yerel bir firmadan yardim almak, yerli bir firmayla ortaklik kurmak, proje ofisi, sube veya irtibat bürosu açmak Hindistan’da is yapmanin ilk adimi olabilir” dedi.
Toplanti daha sonra Hindistanli ve Karamanli isadamlarinin karsilikli görüsmeleriyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284