Hurda Araçlar Özel Idareye Bedelsiz Devredilecek

Trafik sicilinde adi ve kayit tescili bulunan 1990 ve daha eski motorlu tasitlar 31 Aralik 2014’e kadar kayit tescilinin silinip, hurdaya çikarilmasi suretiyle Il Özel Idarelerine bedelsiz olarak teslim edilmesi gerekiyor.

Hurda Araçlar Özel Idareye Bedelsiz Devredilecek

Konuyla ilgili ilimiz Valiliginden yapilan açiklamada, “Ilgili trafik sicilinde adlarina kayit ve tescilli bulunan, model yili 1990 veya daha eski olan motorlu tasitlarini; bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 31.12.2014 tarihine kadar ilgili Yönetmelik hükümleri geregince kayit ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çikarilmasi suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden veya 10.07.2003 tarihli ve 4925 sayili Karayolu Tasima Kanunu’nun 33’ üncü maddesinin besinci fikrasinda düzenlenen uygulama çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda Isletmesi Müdürlügüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kisiler adina, hurdaya çikarilan tasita iliskin olarak 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk etmis ve ödenmemis olan motorlu tasitlar vergisi ile bu vergiye iliskin gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasina kesilen idari para cezalari terkin edilir.” denilmektedir. Ayrica Maliye Bakanligi’nin 7 Eylül 2010 tarih ve 27695 sayili Resmi Gazete’de yayinladigi 36 Seri Numarali “Motorlu Tasitlar Vergisi Genel Tebligi” geregince geçici 2’nci maddenin birinci fikra hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin yapmasi gereken islemler asagida açiklanmistir:
1.Tasitlarini Il Özel Idarelerine teslim etmek isteyen mükelleflerin dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kurulusuna basvurarak tasitin madde hükmünden yararlanabilecegine dair belge almalari gerekmektedir.
2.Tasitlarini Makine ve Kimya Endüstri Kurumu Hurda Müdürlüklerine teslim etmek isteyenlerin ise tasitini hurdaya çikarilabilmesi için dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kurulusuna veya tasitlarini teslim edecekleri Makine ve Kimya Endüstri Kurumu Hurda Müdürlükleri bünyesinde bulunan trafik tescil birimlerine basvurmalari gerekmektedir. Gerekli belge alindiktan sonra bir dilekçe ve ekleri ile birlikte Il Özel Idaresine basvurarak, tasitlarini bedelsiz olarak teslim edebileceklerdir.
3. Tasit sahiplerinin, tasitlarini Il Özel Idaresine teslim ettikten sonra almis olduklari teslim tutanaklari ve teblig ekinde yer alan dilekçe ile birlikte herhangi bir trafik tescil kurulusuna giderek, tasitlarinin hurdaya çikarilma islemini tamamlamalari gerekmektedir.
4. Hurda tasitlari il özel idarelerine bedelsiz teslim etmek isteyen tasit sahipleri tarafindan verilen dilekçe üzerine, il özel idareleri tasiti, Teblig ekinde yer alan tutanakla teslim alacaklardir.
5. Il Özel Idareleri tarafindan teslim alinan tasita iliskin tutanak üç nüsha olarak düzenlenecektir. Birinci nüshasi ilgili trafik tescil kurulusuna, ikinci nüshasi tutanakla mükellefe, üçüncü nüshasi da Il Özel Idaresi tarafindan muhafaza edilmek üzere tanzim edilecektir.
Vatandaslarimizin 31.12.2014 tarihine kadar adlarina tescili bulunan, kullanilmasinda ekonomik yarari bulunmayan, 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk etmis ve ödenmemis olan motorlu tasitlar vergisi ile bu vergiye iliskin gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasina kesilen idari para cezalari borcu bulunan kisilerin; ileride yasanabilecek olumsuz yasal islemlere maruz kalmamalari için araç ve tasitlarini Il Özel Idarelerine bedelsiz devredebilirler” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284