Ibrala Baraji’nin Doluluk Orani Artti

Ilimize bagli Yesildere Beldesi hudutlari içerisinde 1997 yilinda temeli atilan ancak bugüne kadar ödenek yetersizligi nedeniyle yapimi tamamlanamayan Ibrala Baraji geçtigimiz yil bitirilip, açilisi yapilarak su tutmaya baslamisti.

 Ibrala Baraji’nin Doluluk Orani Artti

11 Kasim 2011’de açilisi Basbakan Erdogan tarafindan gerçeklestirilen ve su toplamaya barajin son durumuyla ilgili olarak bilgi veren Yesildere Belediye Baskani Ibrahim Koçak, “1997 yilinda temeli atilan fakat ödeneksizlik nedeniyle yapimi geciken Ibrala Baraji insaatina o dönem DSI Genel Müdürü olan simdiki Su ve Orman BakanimizVeysel Eroglu’nu Yesildere Belediyesi olarak 2005 yilinda davet ettik. Baraj insaatinda inceleme yapan Sayin Eroglu Baraj müteahhidiyle yapilan yeni bir anlasma ve protokol sonucu yeterli ödenek gönderdi ve baraj insaati bitirildi. Beldemizde bulunan DSI tarafindan yaptirilan ve 11 Kasim 2011 tarihinde Basbakanimiz tarafindan açilis töreni yapilip su toplamaya baslayan baraja açilis tarihinde saniyede 250 litre su geliyordu. Daglardaki karlarin erimesiyle birlikte saniyede ortalama 25 m3 su gelmeye basladi ve baraj 1/3 doluluk oranina ulasarak dolmaya devam ediyor. Ibrala Barajinda toplanan suyun yüzde 36’si Karaman’a içme suyu olarak verilecek. Arta kalan su ise Yesildere, Suduragi Beldesinin Sulama Kooperatifi sahasi disinda kalan arazilerinin ve yakin köylerin arazilerinin sulanmasi için planlanmistir. Kapali sistem ihalesi yapilmis 2014 yilina kadar iki Beldenin ve Ibrala Baraji sulama sahasi içine alinan köylerin katilimiyla Sulama Birligi olusturulacak ve kapali sistem sulamaya geçilecektir” dedi.

Koçak, hafta sonu baraj kapaginin ilk defa açildigini ve saniyede yaklasik 10 metreküp suyun ana dereye ve arklara verilmeye basladigini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284