Ihbar Eden Yüzde 25`ini Aliyor

Devlet ceza bedelinin yüzde 25`ini ihbar eden vatandaslara ödül olarak dagitacak.

Ihbar Eden Yüzde 25`ini Aliyor
Akaryakit kaçakçiligiyla mücadele amaciyla bakanlardan olusan kurulun baskanligini üstlenen Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici, Petrol Piyasasi Kanunu'ndan yana dert yandi.
Yazici'nin, kaçakçilikla mücadele kurulu üyesi bakanlarla da paylastigi denetim sonuçlarina göre, kaçak akaryakit yakalanmasi halinde istasyonun degil sadece pompanin mühürlenmesini düzenleyen 5015 sayili Petrol Piyasasi Kanunu, kaçakçilarin ekmegine adeta yag sürüyor.
Yazici, yasadaki bu madde nedeniyle akaryakit bayilerinin faaliyetlerini sürdürüp kaçakçiliga kolaylikla devam edebildiklerine isaret ederken, inanilmasi güç bir örnek verdi.
Yazici sunlari söyledi: "Halen akaryakit kaçakçiligi yaptigi tespit edilen bir istasyonda, sadece akaryakit satisi yapilan 'tabanca' mühürlenmekte, tesis ise faaliyetine devam etmektedir. Bunun dogal sonucu olarak, ayni tesise birden fazla operasyon yapilmasina ragmen bu tesislerin faaliyetlerine engel olunmada sorunlar yasanmaktadir.
Örnegin, Ankara-Konya yolundaki bir istasyona jandarma ekiplerimizle 6 kez operasyon yapilmistir. Yine emniyet güçlerince 2007-2011 arasinda Çankiri-Çorum Karayolu'nda faaliyet gösteren bir istasyon 18 kez kaçak akaryakit satarken yakalanmistir."
YASA MADDESI DEGISECEK
Yasanin 19'uncu maddesini degistireceklerini belirten Yazici, böylece kaçak akaryakit bulunduran ya da satan akaryakit bayilerinin faaliyetinin durdurulacagini ifade etti.
Meclis açildiktan sonra ilgili yasalara eklenmesi düsünülen madde yasalasirsa kaçak akaryakit sattigi tespit edilen bayilerin sadece pompasi degil, istasyonun tümü mühürlenecek, tesisin varsa lisansi askiya alinacak ve idari para cezasi uygulanacak.
Ihbar Eden Bedelin Yüzde 25'ini Alir
Bakan Hayati Yazici, vatandaslardan kaçak akaryakitla ilgili sikayetlerini ücret ödemeksizin ALO 136'ya bildirmelerini istedi. Yakalanan kaçak akaryakita devlet olarak el koyduklarini belirten Yazici, ihbar sonucu yakalanan akaryakitin bedelinin yüzde 25'inin ihbar eden vatandaslara ödül olarak verildigini hatirlatti.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284