Il Genel Meclisi’ni Ziyaret Ettiler

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Tarim Reformu Genel Müdürlügü Toplulastirma Dairesi Baskani Haci Veli Deveci ve beraberindeki uzman ekip, ilimizde toplulastirma isleri yapan Harita Mühendisi Hasan Bulut, Il Genel Meclis Baskani Mustafa Bayir’i ziyaret etti.

Il Genel Meclisi’ni Ziyaret Ettiler
Karaman’da yapilacak olan toplulastirma ve yapimi devam eden toplulastirmalarla ilgili bilgilerin konusuldugu ziyarette Il Genel Meclis Baskani Mustafa Bayir konuklarini Karaman’da görmenin memnuniyeti içerisinde oldugunu dile getirdi.
Karaman’da yapilan ve yapilacak olan arazi toplulastirmalarinin önemine de deginen Bayir “Ülkemizde tarim arazileri çesitli nedenlerle küçülmüs, parçalara bölünmüs, verimliligi, karliligi olmasi gerekenden çok asagilarda kalmistir. Isletme büyüklüklerinin istenen degerlerin altina düsmesi, ekonomik tarim yapilmasini imkânsiz hale getirmektedir. Bunu önlemenin yolu: öncelikle tarim arazilerindeki daha fazla parçalanmayi ve bozulmayi önleyici; yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak; sonrasinda da bugüne kadar olusmus küçülmelerin, parçalanmalarin, düzensizliklerin iyilestirilmesidir. Bunu yapmanin yolu, arazi toplulastirmasi dedigimiz çalismanin yapilmasidir. Arazi toplulastirmasi, tarimsal arazileri niteliklerine göre siniflandirarak, bir kisiye ait, farkli alanlardaki küçük arazi gruplari yerine, o arazinin toplamini karsilayacak kadar, en az miktarda parça arazinin, o kisiye verilmesidir. Böylece is gücünden, akaryakittan, tarla sinirlarindaki kayiplardan kar edilmis olur; ayrica topragin islenebilme süresi ve kalitesi artar. Yapilacak diger iyilestirme drenaj, sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi yatirimlar daha ucuza mal edilebilir. Arazi toplulastirmasini gerçeklestirebilmek bir dizi teknik, sosyal ve ekonomik çalismalarin yapilmasini gerekmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284