Ilimizde Somut Olmayan 76 Kültürel Miras Tespit Edildi

Türkiye’nin, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafindan 2003 yilinda yapilan Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesine 2006 yilinda taraf olmasiyla Kültür ve Turizm Bakanligi icraci birim olarak belirlenmis ve ülkemiz sinirlari içinde bulunan somut olmayan kültürel mirasi korumak amaciyla envanter çalismalari baslatilmisti.

Ilimizde Somut Olmayan 76 Kültürel Miras Tespit Edildi

Bu konuyla ilgili olarak ilimizde Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta’nin baskanliginda yapilan toplantida ilimizde “Somut Olmayan Kültürel Miras” unsurlarinin tespit edilerek gelecek kusaklara aktarilabilmesi için Müdürlük tarafindan ülkemizin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine esas olmak üzere; Ilimizin tarihi, dogal ve kültürel zenginliklerini tespit ederek ortaya çikartmak, tanitmak, yaymak ve gelecek nesillere aktarabilmek için toplumsal bilincin olusmasinda bilgiye erisimi kolaylastirmak çerçevesinde, Valilik Makaminin onayi ile Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurulu olusturuldu.
Kurulda ilimizden Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluslari, Gazeteciler, Ögretmenler Il ve Ilçe Belediyeler ve Daire Müdürlerinden katilimcilar görev aldi. Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurulu periyodik olarak yilda iki kez Mayis ve Kasim aylarinda toplaniyor.
Yapilan toplantida konusan Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, somut olmayan kültürel miras hakkinda kisa bilgi verdikten sonra, ilimizin 76 adet Somut Olmayan Kültürel Miras unsuru tespit edildigini bunlardan 16 adedinin geçen yillarda Bakanliga bildirildigini söyledi.
Kasim ayi için Ayranci Ilçesi Üç Harman Köyü ve çevre köylerinde yapilan Divle Peyniri unsuru seçildi. Somut Olmayan Kültürel Miras ve Divle Peyniri hakkinda slayt gösteriminden sonra Ayranci Belediyesi tarafindan getirilen Divle Peyniri tanitimi yapildi.
“Divle Tulum Peyniri Karaman Ili Ayranci Ilçesi Üç Harman (Divle) Köyü sinirlari içerisindeki bölgede yüzlerce sifali otu bünyesinde barindiran bir floraya sahip yayla ve meralarda tamamen dogal yollarla beslenen koyun ve keçilerden elde edilen bir peynirdir. Peynir olgunlastirmak amaciyla yörede bulunan ve içerisinde kendine özgü yerlesik bir küf florasi bulunan obruk denilen magaraya konmaktadir. Obruga konan tulumlarin üzerlerinde yaklasik 1 ay sonra önce mavi, sonra beyaz ve daha sonra da kirmizi renkli küf mantarlari üremektedir. Yapilan toplantida; bir dahaki dönem için Somut Olmayan Kültürel Miras olarak Taskale Tahil Ambarlari unsuru seçilmis, Yasayan Insan Hazineleri aday tespit formu için Ilimizden bir kisi belirlenmis olup önümüzdeki dönemde Bakanligimiza sunulacaktir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284