Ilimize Meteorolojik Radar Sistemi Yerlestirilecek

Türkiye’nin mevcut radar agini genisleterek ülke geneline yayginlastirma maksadiyla Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakir, Erzurum, Gaziantep, Karaman ve Sivas’a kurulacak olan 7 adet meteorolojik radarin protokolü, Bakan Eroglu ve firmalarin katilimi ile imzalandi.

Ilimize Meteorolojik Radar Sistemi Yerlestirilecek

Programda konusan Bakan Eroglu, ülkeler teknoloji açisindan büyük bir yaris içerisinde ve bu yarista Meteoroloji Genel Müdürlügünün önde oldugunu belirterek, “Ülke sinirlarinda farkli gözlem sistemleri kurulmus ve kurulmaya devam ediyor. Degisik sistemler var. Radarlarimiz, otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlari, deniz ölçüm istasyonlari ve o kadar önemli ki havaalanlarinda emniyetli için mutlaka ölçüm ve raporlama sistemleri var” seklinde konustu.
Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün yüzde 95’lik tahmini ile vatandaslari hizli bir sekilde uyarida bulundugunu söyleyen Eroglu, “Ankara disinda sahillerde kapsama alani vardi. Küresel iklim degisikligi sebebiyle, bakiyorsunuz 3-4 ayda yagacak bir yagisin 24 saat içinde düstügünü görüyoruz. Bu da erken uyari sisteminin ne kadar önemli oldugunu gösteriyor. Meteoroloji erken uyari yapiyor ve gerekli olan kurum ve kuruluslari uyarida bulunuyoruz. Bütün ülkenin tamamini kapsama alanina alacagiz. Çok daha isabetli tahminler, hizli erken uyarilar yapilacak. Yüzde 95 nispetinde tutarlilik saglaniyor. Bizim yaptigimiz tahmindir. Degisik sartlarda ne olabilecegini ön görmektir. Bunun içinde baska parametreler olabilir. Yüzde 5 yanilma payi ile meteoroloji büyük bir basari sagladi. Sadece yüzde 5’lik yanilma payiyla yüzde 95’lik tutarlilik saglamis oldu” ifadelerini kullandi.
Meteoroloji Genel Müdürü Gümüs ise, radarlar ile birçok hava olayini önceden tahmin edeceklerini ifade ederek, “Meteoroloji radarlari özellikle erken uyari ve kisa süreli tahminlerin yapilmasi için 50 kilometre ile 500 kilometre mesafelerde gerçek zamanli ve yüksek çözünürlü meteorolojik bilgilerin aktarilmasini saglayan uzaktan algilamali sistemi olarak biliniyor. Meteoroloji radarlari ihalesine dört firma katildi. Ihaleyi, Türk firmasi ile Finlandiya firmasi aldi. Yaklasik fiyati 13 bin 800 eurodur. Saatlik ve noktasal bazda, dar alanlarda tahmin yapma imkâni saglayacak. Ayni zamanda yagisin, kar mi, dolumu olacagini, siddetini, firtina olacagini bunlarin hepsi radarlarla çok da etkin sekilde vatandaslarimizin hizmetine sunulacak” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284