Imarda Tüm Yetkiler Tek Elde Toplanacak!

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Imar Kanunu`nda yapacagi degisikliklerle imar yapma yetkisini tek elde toplayacak. Hazirlanan yeni taslagin hayata geçirilmesi halinde yapilasmada çok önemli degisiklikler de gündeme gelecek

Imarda Tüm Yetkiler Tek Elde Toplanacak!

Üzerinde uzun süredir çalisilan ve özellikle yetki karmasalarini sona erdirmeyi amaçlayan Yeni Imar Kanunu Taslagi ile imar planlari yapma yetkisi Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nda olacak.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan hazirlanan yeni imar kanunu taslagi ile tüm yetkileri tek elde toplamayi planlayan Bakanlik yeni bir dönemi de baslatacak.
Milliyet'in haberine göre; Üzerindeki çalismalar tamamlandiktan ve nihai seklini aldiktan sonra yasalasmasi beklenen taslak çok önemli degisiklikleri beraberinde getiriyor.
Iste tüm Türkiye'deki yeni yapilasmayi belirleyecek Imar Kanunu taslaginin bazi detaylari...
Yeni Imar Kanunu neleri degistiriyor?
Il bazinda planlama
Madde 6 ile eski kanunda yer alan Bölge Planlari kavrami kaldirilirken, yerine Mekansal Planlar tanimi getiriliyor. Bu sayede Mekansal Strateji Plani ve Çevre Düzeni Planlari ile hazirlanacak planlar, bölgeler, havzalar ve iller düzeyinde yapilabiliyor.
Tarim alanlari kapatiliyor
Taslagin 8. maddesinin C bendi ile tarim arazilerinde tarim disi kullanimin önü kapatiliyor. 'Tarim disi arazi tahsisi için Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin görüsü alinir' deniyor. Eski yasada yapilan degisikliklerde belediyeler karari verirken, bu karar 'red' edilirse vatandasin talebiyle mahkeme bu sekilde imar degisikligini onaylayabiliyordu.
E-imar devreye aliniyor
Taslagin 8. maddesinin Ç ve D bendiyle artik tüm imar süreçleri e-imar mevzuatina uygun hale getiriliyor. Ayrica tüm belediyelerin imar süreçlerini en geç 10 gün içinde Bakanligin internet sitesine bildirmesi zorunlulugu getiriliyor.
Bakanligin planlari geçerli
8. maddenin E bendiyle planlarin birbirine uyumlu olmasi zorunlulugu getirildi. Bu sekilde hazirlanmayan planlarin 3 ay içerisinde üst plana uyumlu hale getirilmesi zorunlu oldu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin hazirladigi planlara öncelik taninirken, her halükarda Bakanligin hazirladigi planlarin geçerli oldugu belirtiliyor.
15 gün zorunlulugu
Madde 8'in F bendiyle Bakanligin plan hazirlarken görüs sordugu kuruluslardan 15 günde cevap verme zorunlulugu getiriliyor.
Bogaziçi Kanunu geçersiz
Madde 8'in G bendiyle bir önceki imar planinda plan yapma yetkisi olan bazi kuruluslara sinir konuldu. Bu kurumlarin plan yapsalar dahi planlarinin mekânsal strateji ve çevre düzeni planlarina uygunluk görüsü alinmadan yürürlügünün olmayacagi belirtildi. Bu durumda ise Turizmi Tesvik, Kültür ve tabiat Varliklari Kanunu, Bogaziçi Kanunu, Türk Silahli Kuvvetleri'nin harekat, egitim ve strateji amaçli yapilari ile ilgili yapilan düzenleme ve planlar böylece Bakanlik tarafindan hazirlanan planlara uygun olmak zorunda kalacak.
Hazine mallari belediyeye
Madde 11 ile vakiflar hariç tüm tasinmazlar için Il Özel Idaresi ve Hazine mülkiyeti sona erdiriliyor. Yol, park, yesil alan, otopark, meydanlar ve terminaller bedelsiz olarak belediyelere veriyor.
TSK'ya ait askeri güvenlik bölgeleri, yasak bölgeler, TSK'ya verilen yol, otopark, terminal ve garaj vb. tasinmazlar da bu yasa ile Milli Savunma Bakanligi'nin görüsü alinarak Bakanliga bedelsiz terk ediliyor.
Umumi alanlara imar sarti
Taslaktaki madde 13 ile resmi yapilara, tesislere ve okul, yurt, ibadet yeri, yol, meydan, otopark, park, aktif yesil alan, çocuk bahçesi, pazar yeri, hal, mezbaha ve mezarlik alani gibi umumi hizmetlere ayrilan alanlara imar programina alinip kamu mülkiyetine geçinceye kadar bu alanlarda daimi yapi yapilamaz hükmü getirildi.
Ayrica özel mülkiyet sahipleri bu nitelikteki tasinmazlari kamuya yararli vakif ve derneklere bagislarlarsa imar plani degisikligi yapilabiliyor.
DOP orani % 45'e çikariliyor
Madde 18'e göre Düzenleme Ortaklik Payi (DOP) olarak bugüne kadar yüzde 40 olarak bedelsiz olarak arsalardan kesilen pay yüzde 45'e çikariliyor.
Belediyeler sadece uygulama yapacak
Gayrimenkul Hukuku Dernegi Baskani Avukat Ali Güvenç Kiraz, en önemli degisikliklerden birinin arazi kullanimi ile yapilasma uygulamalarinda mekânsal plan kararlarinin esas alinmasi oldugunu belirterek, "Bu madde Mekansal Planlamayi yapan Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin artik Imar Kanunu'nun en önemli aktörü oldugunu gösteriyor. Belediyeler uygulayici ve denetleyici olacak" dedi.
Kiraz, Turizmi Tesvik, Kültür ve Tabiat Varliklari Kanunu, Bogaziçi Kanunu, Türk Silahli Kuvvetlerinin egitim ve strateji amaçli yapilari ile ilgili yapilan planlarin Bakanlik tarafindan hazirlananlara uygun olacagini söyleyerek, "1980 sonrasi yesil alanlar imara kapatilmisti. Taslakla sahil bölgeleri, Istanbul Bogazi ve SIT alanlarinda yapilasmanin önü açilabilir" diye konustu.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284