Isçi Kaskosu Geliyor

Is kazasi geçiren ya da meslek hastaligina yakalanan isçilere, araba kaskosu gibi, isçi kaskosu yapilacak.

Isçi Kaskosu Geliyor
Yeni anayasada yer alan ve anayasa kabul edildikten sonra baslayacak uygulamaya göre isçilerin kaza ve hastalik sigortasi primlerini de isverenler ödeyecek.
TBMM Anayasa Uzlasma Komisyonu, yeni anayasada tipki araba kaskosunda oldugu gibi, “is kazalari ve meslek hastaliklarindan dogan tazminatlar” için sürpriz bir sigorta sistemi olusturulmasi düzenlemesi yapti. Düzenlemeye göre, is kazasi ve meslek hastaligina ugrayanlarin haklari güvence altina alinirken, prim ödemelerini isverenler yapacak.
Komisyon, Irak'ta idam cezasina çarptirilan ve Türkiye'ye siginan Cumhurbaskani Yardimcisi Tarik Hasimi'yi dogrudan ilgilendiren, “Yabancilarin Durumu” baslikli maddeyi de benimsedi. Düzenlemede, “Ölüm cezasina veya insan onuruyla bagdasmayan bir muamele ya da cezaya maruz kalma ihtimali kuvvetli olan kisiler idare edilmez” hükmüne yer verilirken, bu düzenlemenin yasalasmasi halinde Hasimi'nin iade edilmesi konusunda Türkiye'nin eli güçlenmis olacak.
TBMM Baskani Cemil Çiçek baskanliginda toplanan Anayasa Uzlasma Komisyonu, “Saglik Hakki”, “Sosyal Güvenlik Hakki”, “Çevre Hakki”, “Konut ve Barinma Hakki”, “Çalisma, Is Güvenligi ve Adil Ücret Hakki”, “Yabancilarin Durumu” ile “Temel Hak ve Özgürlüklerin Sinirlanmasi” maddelerini müzakere ederek benimsedi.Anayasa Uzlasma Komisyonu'nda, “Çalisma, Is Güvenligi ve Adil Ücret Hakki” maddesi görüsülürken, Ak Partili Üye Ahmet Iyimaya, yeni anayasada bir ilk olarak, “is kazasi ve meslek hastaliklari sigortasi” kavramini gündeme getirdi. Komisyon üyeleri sigorta düzenlemesinin, “kayitdisi istihdami körükleyebilecegi” endisesini dile getirirken, olusacak yeni sigorta sektörüyle istihdamin desteklenebilecegi ve isverenlerin vergi konusunu daha ciddiye alabilecekleri kaydedildi.
Bu dogrultuda maddeye, “Isveren, is kazasi ve meslek hastaliklarindan dogan tazminatlar için primi kendisi tarafindan ödenen sorumluluk sigortasini yaptirmak zorundadir. Bu sigortanin usul ve esaslari kanunla düzenlenir” hükmü eklendi. Böylece is kazalari ve meslek hastaliklarindan kaynaklanan tazminatlar, ilk kez yeni anayasaya girmis olacak.
Komisyonun MHP'li üyesi Faruk Bal, sorumluluk sigortasi uygulamasinin bir ilk olacagini belirterek, “Meslek hastaligina ve is kazasina maruz kalabilecek insanlarin tazminatlarini garanti altina alan önemli bir anayasal güvencedir” degerlendirmesinde bulundu.Derhal rücuda anlasmazlikKomisyonda, “Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunmasi” maddesinde tazminatlarin kamu görevlisine rücu ettirilmesi konusunda uzlasmazlik çikti. Maddede, temel hak ve özgürlükleri ihlali nedeniyle sorumlulugun devlette oldugunu, davanin devlet aleyhine açilacagini, ancak yargilama sonunda tazminata karar verilmesi halinde bu tutarin sorumlu kamu görevlisine “derhal rücu” edilmesi düzenlemesine CHP itiraz etti.
CHP'nin kamu görevlileri ile devletin müteselsil sorumlu tutulup, kamu görevlileri hakkinda da dava açilabilmesi yönünde metinde düzenleme yapilmasi konusunda direnmesi üzerine madde, yeniden yazim alt komisyonuna gönderildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284