Isçi-Memur Ayirimi Sona Eriyor

Çalisma hayatinda devrim niteliginde degisiklikler gündeme geliyor. Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Is Sagligi ve Güvenligi Yasasinin bütün çalisan kesimleri kapsayacagini açikladi.

Isçi-Memur Ayirimi Sona Eriyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Çelik, is güvenligi kapsamina memurlarinda da girecegini söyledi.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi'nin tüm çalisanlari kapsadigini söyledi. Çelik, "Yasa tümden uygulamaya girdigi zaman, laf çagdasligi degil, gerçek çagdasligi ortaya koyacak. Bu yasa ile ayni zamanda, isçi ve memur ayrimi kalkacak; yasa ile sadece isçiler degil ayni zamanda memurlar da is güvenligi kapsamina girmistir. Bundan önceki yasayla sadece toplam çalisanlarin yüzde 2'si is güvenligi kapsaminda idi. Yüzde 98'inde bir güvence yoktu." dedi.
Bakan Çelik, yeni hazirlanan Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi'nin Eskisehir'deki tanitim toplantisinda yaptigi konusmada, yasanin kuralcilik degil önleyici bir özelligi oldugunu belirtti.
Çelik, "Bu yasanin önemi, olmadan, ölmeden önce önlem almaktir. Yani ölmeden önce 'seni ölüme götüren ortami yok edelim' diyor. Göreceksiniz, yasa tümden uygulamaya girdigi zaman, lafta degil, gerçek çagdasligi ortaya koyacak." ifadesine yer verdi. Çelik, Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi'nin is ve isverenlere de büyük katki sundugunu vurgulayarak, "Is güvenligi sagligi tedbirlerini artirirsak bu durum Türkiye'de is ve isverene yüzde 92 imaj katkisi, yüzde 98 üretim artisi, yüzde 85 de ürün kalitesi saglayacak. Bu durum isveren için uzun vadede tasarruf sagliyor." diye konustu.
"TÜRKIYE 1. SINIF ÜLKE, ARTIK KALITE VE REKABETTE YARISMALI"
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Türkiye'nin her geçen gelisen ve büyüyen bir ülke oldugunu kaydetti. Türkiye'de ekonomik krizden bu yana 4 senede 4 milyon istihdam, ihracatin da 150 milyar dolar olarak gerçeklestiginin altini çizen Bakan Çelik, "2012'de yüzde 83 büyüdük. Bunu hükümet olarak biz yapmadik, sanayicimizle, halkimizla hep birlikte yaptik." ifadesini kullandi.
"Dünyada artik ekmek aslanin agzinda falan degil midesinde." diyen Bakan Çelik, söyle devam etti:
"Bunun için de rekabet lazim. Türkiye artik 3. dünya ülkesi degil. Birinci sinif ülkeler arasinda yer aliyor. Bunun için Türkiye artik kalite ve markada rekabet etmeli, yarismalidir. Türkiye artik daha da gelisiyor. Artik Türkiye daha da gelismek için marka ve kalite düzeyini artirmalidir ve artirmaktadir. Ama bunu yaparken de bilinçli yapilmalidir.
Bakin asgari ücrete de baktiginizda sürekli artis, yükselis vardir. Bu da Türkiye'nin gelistigini göstermektedir. Bu isverene de agir gelmektedir. Ama gelismek, yükselmek için bunu yapmak gerekiyor. Diger gelismeyen ülkelere bakin, hepsinde asgari ücret çok düsüktür. Türkiye'de ise her geçen gün artmaktadir. Bu da Türkiye'nin gelistigini göstermektedir."
"DÜNYADA IS KAZALARI NEDENIYLE YILDA BIR KOSOVA, MOGOLISTAN YOK OLUYOR"
Çalisma hayatinin sadece Türkiye'nin degil dünyanin sorunu oldugunu vurgulayan Bakan Çelik, dünyada 3 milyar isgücü oldugunu ve bunlarin karsilastigi riskler oldugunu dile getirdi. "Örnegin dünyada her gün bir milyon is kazasi meydana geliyor. Her yil 2,3 milyon kisi is kazasi ve meslek hayati nedeniyle hayatini kaybediyor." diyen Bakan Çelik, söyle konustu:
"Dünyada 1 dakikada 4 kisi is kazasi ve meslek hastaligi nedeniyle hayatini kaybediyor. Bu ne demek biliyor musunuz, bir senede Mogolistan, Kosova, Bosna Hersek ülkesi kadar insan dünyada her yil hayatini kaybediyor ve bir ülke yok oluyor. Türkiye'de ise is kazasi ve meslek hastaligi sebebiyle günde 172 is kazasi oluyor, günde en az bu sebeple ortalama 3 kisi ölüyor."
Is güvenligi sagligi tedbirlerinin artirilmasinin is ve isverene de büyük katki sunacagini ifade eden Bakan Çelik, "Bu Türkiye'de is ve isverene yüzde 92 imaj katkisi, yüzde 98 üretim artisi, yüzde 85 de ürün kalitesi sagliyor. Bu durum isveren için uzun vadede tasarruf kazandiriyor. Is yeri güvenligi ve isçi sagligi için harcanan bir lira uzun vadede isverene iki liralik fayda ve tasarruf sunuyor." degerlendirmesinde bulundu.
"HEDEFIMIZ IS KAZASI VE ÖLÜMLERINDE DÜNYA ORTALAMASININ ALTINA INMEK"
Dünyada her yil is kazasi ve ölümleriyle ilgili maddi kaybin 600 milyar dolar ile 2.4 trilyon dolar arasinda degistigine dikkat çeken Bakan Çelik, Türkiye'nin is kazasi ve ölümlerinden dolayi yillik 7.7 milyar dolar maddi kaybi oldugunu anlatti. Is ve meslek hastaligi kazalariyla ilgili olarak asil olanin insan kaybinin önüne geçmek oldugunu dile getiren Bakan Çelik, söyle konustu:
"Türkiye'de 2002 ile 2012 yillari arasinda is yeri sayisinda yüzde yüz 5'lik artis, isçi sayisinda ise yüzde 24'lük artis var. 2002'de 100 bin isçi de 16,8'lik bir is kazasi ve meslek hastaliklari kazasi meydana gelirken, 2012'de bu rakam 100 bin isçide 7,6'ya gerilemistir. Bu durum, isçi ve is yeri sayisi iki katina çikmasina ragmen gerilemistir. Avrupa'nin ortalamasi yüzde 4'tür. Biz orani yakalamaya ve altina düsürmek için çalisiyoruz."
Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi'nin kuralcilik degil önleyici bir özelligi olduguna isaret eden Bakan Çelik, su hususlara dikkat çekti:
"Bu yasanin önemi, olmadan ve ölmeden önce önlem almaktir. Yani 'ölmeden önce seni ölüme götüren ortami yok edelim, kazasiz sekle çevirelim' diyor. Bu yasa tüm çalisanlari kapsiyor. Yasa tümden uygulamaya girdigi zaman, laf çagdasligi degil, gerçek çagdasligi ortaya koyacak.
Bu yasa ile ayni zamanda, isçi ve memur ayrimi kalkarak çalisanlar kavrami getirilmis ve tüm çalisanlar yasa ile güvence altina alinmistir. Is güvenligi yasasi ile isçiler degil ayni zamanda memurlar da is güvenligi kapsamina girmistir. Bundan önceki yasayla sadece toplam çalisanlarin yüzde 2'si is güvenligi kapsaminda idi. Yüzde 98'inde bir güvence yoktu."
Tehlikeli ve çok tehlikeli olan ve 1 ile 9 isçinin çalistigi is yerlerindeki is kazasi ve meslek hastaliklari ile ölümlerinden kaynaklanan zararlari kamunun karsilayacagini belirten Bakan Çelik, bunun piyasada yanlis yorumlandigini kaydetti. Çelik, 500 ve üzeri isçi çalistiran is yerlerinde is hekimi ile is güvenligi ve sagligi uzmani çalistirilmak zorunda oldugunu vurguladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284