Kadin Ve Erkek Esit Degildir

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Kadin Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (KASAUM) Müdürü ve KMÜ Edebiyat Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Aliye Çinar, “8 Mart Dünya Kadinlar Günü” kapsaminda bir konferans gerçeklestirdi.

Kadin Ve Erkek Esit Degildir
Kadin kavramina din, tarih ve toplum ekseninde “kadin bizim neyimiz?” sorusuna cevap aranan ve farkli görüslerin paylasildigi konferans, ilgiyle izlendi.
IIBF Yunus Emre Konferans Salonu'nda 8 Mart 2012 Persembe tarihinde saat 15.00’de gerçeklestirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, üniversitenin idari ve akademik personeli ile ögrenciler katildi.
Karacaoglan’in “Incecikten bir kar yagar, Tozar Elif Elif diye, Deli gönül abdal olmus, Gezer Elif Elif diye” siirindeki kadin figürünün tasviriyle sözlerine baslayan Çinar, farkli toplumlarda ve kültürlerde kadinin yeri hakkinda bilgiler verdi.
Doç. Dr. Aliye Çinar, bir toplumu anlamak için, o toplumda yasayan kadinlari tanimanin yeterli oldugunu vurgulayarak, Orta Asya toplumunda, Hristiyan ve Yahudi inançlarinda kadinin yeriyle ilgili örnekler verdi. Kadinin Islam inancinda deger verilen ve “birey” olarak kabul edilen yönlerine de vurgu yapti.
“Kadin ve erkegin hiçbir zaman esit olmadigini düsünüyorum” diyen Çinar, is ortaminda ve sosyal hayatta kadinin da, erkegin de farkli özellikleri oldugunu söyledi.
Doç. Dr. Aliye Çinar, Mevlana’nin kadina iki farkli yönde baktigini anlatti. Mevlana’nin “Kadin Hak nurudur, sevgili degil. Kadin sanki yaraticidir, yaratilmis degil” sözlerinin yani sira, Mevlana’nin Fîhi Mâ Fîh eserinde kadinin bir ömür törpüsü oldugunu ve ona katlanilmasi gerektigini söyledigini aktardi. Dönem itibariyle kadinin farkli cinsiyet olarak görülmedigini, kadinin ya fazla yüceltmeyle gerçekligin disina itildigini ya da asagilanarak toplumsal yapinin bir alt tabakasi olarak görüldügünü örneklerle vurguladi.
“Kadincagiz” sözcügünün acizlik ve çaresizligi ifade ettigini ve bir insanin çagrilmasinin önemini de açiklayan Çinar, kadinin egitimde sadece figüran degil, yönetimde de eksikligini hissettiren bir unsur olmasi gerektigini belirtti.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in yani sira çok sayida katilimcinin sorulari ve düsünceleriyle zenginlesen etkinlik, ögrencilerin çiçek takdim etmesiyle son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284