`Kahvehaneden Kiraathaneye` Projesi Tanitildi

Farkli bir proje olarak hayata kazandirilan “Kahvehaneden Kiraathaneye Projesi” açilis toplantisi 2. TOKI Yerlesim alani içerisinde bulunan özel bir kahvehanede yapildi.

`Kahvehaneden Kiraathaneye` Projesi Tanitildi

Toplantiya Vali Süleyman Kahraman, Vali Yardimcisi Yilmaz Simsek, Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Ahmet Yenilmez, Sosyal Hizmetler Müdürü Hulusi Öztürk, Milli Egitim Sube Müdürü Abdülkerim Çömçe, Valilik Basin Müdürü Burhan Yemis, basin mensuplari ve vatandaslar katildi.
Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, projede en çok kitap okuyan kamu çalisanlarinin ve en çok kitap okunan isletme sahiplerinin ödüllendirilecegini belirterek “Türkiye Okuyor-Karaman Okuyor projesi kapsaminda her ay bir program gerçeklestirdik. Sayin Valimizin destegi ve Vali Yardimcimiz Yilmaz Simsek bey’i hassas ve koordineli çalismalariyla 12 ana proje olusturduk. Bugün burada kahvehaneden-kiraathaneye projemizin baslangicini yapiyoruz. Projemizin konusu sehir merkezinde bulunan kasaba ve köylerde siklikla görülen kahvehanelerin kitapla donatilmasini, bu yerlere günlük gazete ulasmasini kapsamaktadir. Ayrica projede sistematik olarak kahvehanelere kitap götürülmesini, en güzel kitapligi olan kahvehanelerin sahiplerine ödül verilmesi, bu kahvehanelerde sanat etkinliklerin periyodik olarak düzenlemesi de yer almaktadir.  Sayin valim, destek ve katkilariniz ile bu çalismalarimiz büyük bir özveri ile devam edecektir. Il yürütme kurulu olarak özveri ile görevimizi yerine getirerek, bütün Türkiye’nin Sayin Cumhurbaskanimizin projesine sahip çikmanin ve bu konuda çoban atesi olmanin sözünü veriyoruz”dedi.
Dalaman ilçesine tayini çikan ve bu projenin hayata geçirilmesinde emegi olan Vali Yardimcisi Yilmaz Simsek, “Çagimiz bilgi çagi. Bilginin önemi giderek artmakta. Bilgili olan insanlarin olusturdugu bir toplumun önde olacagi bir çagda yasiyoruz. Böyle bir çagda önce yer alabilmenin yolu ise okumaktan geçiyor. Valimiz Süleyman Kahraman’in destekledigi ve önderlik ettigi projemizde bir kahvehanemizin okuma salonuna dönüstürülmesi yoluyla basari saglanacaktir” dedi.
Vali Süleyman Kahraman’da, okumanin medeniyetin insasindaki rolüne deginerek, “Dünyada birçok medeniyetin çöküse geçtigi bir zamanda yasiyoruz. Farkli cografyalarda yasanan savaslar, krizler ve kitliklar da bunun bir tezahürüdür.  Modern insan her seye hükmetmek, her seye efendi olmak istiyor; ama insan tek bir seyi unutuyor. Kendinin efendisi olmayi… Yunus’un ifadesiyle  “kendini bilmeyi”!  Iste tam bu noktada okumak büyük bir önem kazaniyor; çünkü okumak, insanin kendini uyandirmasi, tarihine giden yolu bulmasi, kendi kendinin elinden tutmasidir.  Her insan dünyada bir sekilde var olabilir; ama her insan medeniyetin insasinda rol alamaz. Medeniyeti bilen insanlar, okuyan insanlar insa edebilir. Oysa bugün insanligin en önemli ihtiyaci,  bu rolü üstlenebilecek, dünyanin dertlerine deva olabilecek bireylerin eksikligidir.  Bizler okuyan bir ecdadin torunlariyiz ve bizler ecdadimiza yakisan bir anlayisla, bugün de dünyanin tüm dertlerine deva olma yolunda ilerliyoruz. Bugün burada düzenledigimiz bu anlamli töreni, bu yolda bir adim kabul ediyor ve bu açidan sevindirici buluyorum. Bizim toplumumuzda Osmanlidan bugüne kahvehanelerin büyük bir önemi vardir. Zaman zaman bu mekânlar,  aile hayatini olumsuz etkileyen, vakit öldürülen yerler olarak kullanilmistir ve maalesef kullanilmaktadir. Merhum Mehmet Akif Ersoy’da Mahalle Kahvesi siirinde bu durumu elestirir. Oysa kahvehaneler sadece yarenlik edilen yerler olmamali.  Kahvehaneler farkli zümrelerden ve degisik kültür seviyesinden insanlarin bir araya geldigi kültürel bir birikim ortami, bir sosyallesme mekâni, bir okuma ortami da olabilir ve olmalidir. Bugün burada düzenledigimiz bu tören beni gerçekten sevindirdi. Sizler sadece kendi aranizda yarenlik etmediniz. Kitaplarla da dost oldunuz. Bu durum, kahvehanelerimizin bir kimlik kazanmasi adina anlamli bir adim diye düsünüyorum. Dilerim ki herkes kitaplarla dost olsun ve sizlerin de kitaplarla kurdugunuz dostluk daim olsun” dedi.
Yapilan törende isletme sahibi Süleyman Karabas’a, ödülünü ve belgesini Vali Kahraman verdi. Törende ayrica Özel Basari Ilkögretim Okulu 8.sinif ögrencisi Sila Öztürk, Agustos ayinda Karaman Il Halk Kütüphanesi’nden çok kitap alan ve okuyan Eren Çam, Ahmet Altunay Çocuk Kütüphanesi’nden en çok kitap alan ve okuyan Ilyas Küçüker ödül ve belge aldilar.  Defterdarlikta Veri Hazirlama Kontrol Isletmeni olarak çalisan Murat Bozkurt, Sanayi Ticaret Il Müdürlügünde memur olan Hüseyin Kolsuz ve Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügünde memur olan Fatih Ayaz ise törende, Karaman Okuyor projesi kapsaminda en çok kitap okuyan kamu çalisanlari olarak ödüllendirildi. 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284