Kanserde Erken Teşhisin Önemi Anlatıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Kanserde Erken Teşhis, Tanı ile İlgili Genç Nesillerde Farkındalık’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından düzenlenen konferansa üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kanserde Erken Teşhisin Önemi Anlatıldı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans Öğretim Görevlisi Nergiz Eryılmaz’ın açılış konuşması ile devam etti. Öğretim Görevlisi Eryılmaz, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlik ile genç nesillerin kanser hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını söyledi.

“Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Saliha Ünal ise kanser ile ilgili slayt sunumu yaptı. Kanserin kesin sebebinin tam olarak bilinemediğini söyleyen Dr. Ünal, “Sigara ve alkol kullanımı, radyasyon, düzensiz ve kötü beslenme, hava kirliliği gibi çevresel faktörler kanserin oluşumunda etkili olmaktadır. Akciğer kanseri ise en çok görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Bunun haricinde mide, karaciğer, kolon ve meme kanseri de sık rastlanan kanser türleri olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

Kanserin erken teşhis edilmesi durumunda önlenebilir bir hastalık türü olduğunu hatırlatan Dr. Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Erken teşhis ile kansere yakalanma oranı 1/3 azaltılabilmekte. Aynı zamanda düzenli olarak tarama, kendi kendine muayene, hekim muayenesi gibi yöntemlerle kanseri önceden teşhis etmek mümkündür. Bilinçli olmak, hastalıktan korkmamak ve tedavi için geç kalmamak en öncelikli yapılması gerekenler arasında yer alıyor.”

Dr. Saliha Ünal, konuşmasının devamında ise kanser türleri, kanserin belirtileri, tedavi yöntemleri hakkında anlatımlarda bulundu. Öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile konferans sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284