Karadag`daki Yilki Atlarinin Su Çilesi

Karaman Karadag`da yasayan Yilki atlari, bölgede bulunan tek su kaynagi çesmenin kurumasi üzerine zor günler yasiyor.

Karadag`daki Yilki Atlarinin Su Çilesi

Yüzlerce at, damla damla akan çesmeye sirayla agizlarini dayayarak, susuzlugunu bir nebze olsun gidermeye çalisiyor.
Makineli tarima geçilmesi ile birlikte Karadag'a birakilan atlar, aradan geçen süre içinde dogal hayata uyum saglayip vahsilestiler. Zamanla çogalan ve kendi baslarina yasamayi ögrenen Yilki atlari, Karadag'in adeta simgesi haline geldi. Bugün sayilari 500'ün üzerine çikan "daglarin özgür çocuklari"nin en büyük sorunu ise susuzluk.
Binlerce hektarlik alana sahip ve onlarca yaban hayvaninin yasadigi Karadag'da tek su kaynagi, ne zaman yapildigi tam olarak bilinmeyen eski bir çesme ve sarniçlar. Yaz ortalarina dogru bu çesme kuruma noktasina gelirken, sarniçlardaki toplanan sular da tükeniyor. Zaman zaman Karaman Valiligi ve belediye tarafindan tankerlerle yaban hayvanlari için dagin belli noktalarina su birakilsa da bu yeterli olmuyor.
Uzun süredir yagis almayan bölgede tek su kaynagi çesme bugünlerde damla damla akarken, Yilki atlarinin su sikintisi, çesmenin basinda umutla sira beklemelerinden anlasilabiliyor. Çesmenin basinda toplanan Yilki atlari su için zaman zaman kavga ederek, birbirlerini yaraliyor. Güçlü olan at çesmenin borusuna agzini dayayip, akan damlalarla su ihtiyacini gidermeye çalisiyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284