Karaman Belediyesi’nden ``Türkçesi Varken`` Kampanyasi

Daha önce Belediye Meclisinde alinan bir kararla Yabanci dil ile yazilmis tabelalara daha fazla vergi tahakkuk ettirme karari alan Karaman Belediyesi, bu seferde günümüzde çok kullanilan yabanci kelimelerin Türkçe karsiliklarinin kullanilmasi için “Türkçesi Varken” kampanyasi baslatti. Belediye Baskani Kamil Ugurlu kampanya hakkinda yaptigi açiklamada; Karaman’in Türkçenin sadece Türkiye’de ki degil, Dünya’daki baskenti oldugunu söyledi.

Karaman Belediyesi’nden ``Türkçesi Varken`` Kampanyasi
Geçmiste Türksoy’un Karaman’i, Türk Dünyasi Daimi Kültür ve Dil Baskenti olarak ilan ettigini ifade eden Ugurlu, “Dolayisiyla burada Türkçenin en temiz ve dogru konusulmasi lazim. Özellikle gençler biraz daha çagin modasina uymak durumuyla Türkçesi varken hakikaten onun gereksiz karsiligini kullaniyorlar. Ingilizce, Ingilizce bile degil. Zaten Ingilizce enteresan bir dil. Grameri kurali iyi tespit edilmis bir dil degil. Ona ragmen her seyi mükemmel olan, yeterli kabiliyete ve kapasiteye sahip olan Türkçeyi birakiyorlar, yarim yamalak ve ne oldugu belli olmayan sözcüklerle kendilerini anlatmaya çalisiyorlar. Bu saniyorum bir çagdaslasma karmasikligindan geliyor. Bunun yanlis oldugunu düsünüyoruz” dedi.
Karaman Belediyesi olarak üzerlerinde tasidiklari görev geregi olarak, Türkçe yazilmis tabelalar ile yabanci dille yazilmis tabelalarin vergilerini farkli tahakkuk ettirdiklerini hatirlatan Ugurlu, “Bu konu ile ilgili mecliste muhalefeti ve iktidari ile bir karar almistik. Bunu titizlikle uyguluyoruz. Simdi ise ‘Türkçesi varken’ adini koydugumuz bir kampanya gelistirdik. Bütün gençlerimize, vatandaslarimiza her asamada, her ortamda bunlari anlatacagiz. Kullandiginiz kelimenin bir Türkçe karsiligi varsa onu kullanin. Bilmiyorsaniz ögrenin, fakat mutlaka Türkçesini ögrenin. Buna israrla devam edecegiz. Okul duvarlarina, ilan tahtalarina, resmi kurumlara, parklara hatirlatma amaçli toplumda çokça kullanilan ''By,by, good by, okey vb'' onlarca dilimizde yozlasmaya sebep olan kelimenin Türkçe karsiliklarini yazip ilan ettik” diye konustu.
Bu kampanyanin basariya ulasmasinda vatandaslarin da destegine ihtiyaç oldugunun altini çizen Ugurlu, “Bu kampanyanin tüm ülkemizde örnek olmasini istiyoruz. Mutlaka dilimizi en iyi sekilde kullanmak için gayret gösterelim. Çocuklarimizi, aile fertlerini, yakinlarimiz ve arkadaslarimizi uyaralim. Çünkü dilimiz gelecegimizdir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284