Karaman Elektromanyetik Ölçümlerde Güven Verdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Arastirma Görevlisi Abdurrahman Özgür Polat’in yapmis oldugu arastirmada, Karaman’in elektromanyetik ölçümlerinin güven verici düzeyde oldugu saptandi.

Karaman Elektromanyetik Ölçümlerde Güven Verdi

Yüksek lisans tezi olarak yürütülen çalismada, günlük hayatta kullandigimiz elektrikli ev aletlerinin (TV, radyo, cep telefonu, modem, ütü vb.) olusturdugu elektromanyetik alan ölçümleri gerçeklestirildi. Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’nun onayladigi elektromanyetik alan ölçüm cihazi ile Karaman il merkezinde 16 bin, KMÜ Yunus Emre Yerleskesi’nde ise 2 bin ölçüm yapildi. Arastirmada, en yüksek elektromanyetik alan degeri 4 Volt/metre olarak belirlenirken, elde edilen degerlerin tamaminin ulusal ve uluslararasi sinirlarin altinda oldugu belirtildi. Konuya iliskin sinir degerlerinin Isviçre’de 6, Çin’de 5, Türkiye’de ise 10 Volt/metre olarak uygulandigi ifade edildi. Karaman’da elde edilen ölçüm degerlerinin % 99.99’luk kisminin 4 Volt/metrenin altinda çikmasi, Türkiye’nin yani sira Isviçre ve Çin gibi daha siki sinir degerleri uygulayan ülkeler dikkate alindiginda elektromanyetik ölçümler bakimindan Karaman’in temiz bir sehir oldugunu gösterdi.
ELEKTROMANYETIK ALANLARIN ETKISINDEN KORUNMANIN YOLLARI
Elektromanyetik alanlarin insan vücuduna etkileri ve bu alanlardan nasil korunmamiz gerektigine iliskin sorulari yanitlayan Arastirma Görevlisi Polat, kullanimi her geçen gün artan elektrikli cihazlarin olusturdugu elektromanyetik alanlarin insan sagligi üzerine etkileri konusunda yapilan çalismalarin giderek arttigini ifade etti. Polat, arastirmalar sonucunda düsük frekansli manyetik alanlarin çocuklarda erken dönem lösemi görülme ihtimalini arttirdigi ve yogun bir sekilde kullanilan cep telefonlarinin halsizlik, unutkanlik, bas dönmesi, kisirlik gibi rahatsizliklara sebep olabilecegi yönünde bazi bulgularin bulundugunu ifade etti.
Polat, elektromanyetik alanlarin olasi etkilerinden korunmak için alinabilecek bireysel tedbirleri ise söyle siraladi:
- Kullanilmayan elektrikli cihazlar prizden çekilmelidir. Özellikle gece yatmadan önce televizyon, radyo, modem gibi cihazlar fisten çikarilmalidir.
- Gelisimini tamamlamamis çocuklar ve gençler, özellikle de bebekler cep telefonu, modem gibi kablosuz iletisim cihazlarindan uzak tutulmalidir.
- Cep telefonu ile konusmalarda kulaklik kullanilmali ve görüsmeler mümkün oldugu kadar kisa tutulmalidir.
- Kablosuz iletisim cihazlari alirken özgül sogurma orani (SAR) dikkate alinmali ve mümkün oldugunca en düsük olani seçilmelidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284